Jordfärger, textil och vintage hemma hos Sarah – häng med in

Sarah Memel Törnebäck hemma hos Stockholm vardagsrum sovrum kök

Sarah Memel Törnebäcks samlargen och västafrikanska arv syns i hemmet där textil, vintage och kulörer ton i ton bidrar till harmonin.
29 mars, 2021
Slå på ljud

För snart tre år sedan startade Sarah Memel Törnebäck sin vintageshop Reborn vintage, där hon handplockar ting hon älskar, dam- och barnkläder. Återbruk och en cirkulär ekonomi som är så självklart för henne, och hon lever som hon lär.

Familjens hem på Södermalm har möblerats och smyckats med saker hon har köpt på just second hand eller loppis. Eller för den delen ting som betyder mycket för Sarah därför att de kommer från hennes pappas hemland Elfenbenskusten i västra Afrika.

– Det är en enorm rikedom att växa upp med två kulturer och jag är så glad att jag tillbringat så mycket tid i Elfenbenskusten. Därifrån kommer maskerna, konsten och del av tygerna, säger Sarah.

Sarah flyttade till Stockholm för tio år sedan men växte upp i Göteborg med sin ivorianska pappa och Linköpingsfödda mamma. Hon har sin bakgrund inom mode och textil på bland annat Monki och H&M.

Sarah och fästmannen, fotografen Erik Svensson (@erikbyerik) fotograferar mycket tillsammans och möts i den kreativa processen i bildspråket till butiken. Han fotograferar det hon säljer och de hjälps åt med allt. Tillsammans har de pojkarna Léon och Levi, fyra och ett år gamla.

Lägenheten de bor i ligger på Malmgårdsvägen i de vackra, klassiska kulturkvarteren runt Sofia kyrka på Södermalm, ”det är rena landet, så tyst och lugnt här, som en oas mitt i storstaden.” Portarna är omgivna av rosbuskar och lägenheten två trappor upp är en hörnlya med ett ljusinsläpp utöver det vanliga.

För fem år sedan flyttade de in i tvårummaren på 66 kvadratmeter och Erik och Sarah gjorde inte mycket mer än målade om väggarna och rev väggen mellan kök och vardagsrum. Det välplanerade köket fanns där och den öppna, luftiga planlösningen med kök, matplats och vardagsrum passar dem bra.

Hallen är stor och agerar numera oftast lekrum åt pojkarna. Sovrummet har de delat av så att Léon och Levi har sin del.

Över hela deras lägenhet vilar ett lugn, en högst ombonad känsla och till den känslan bidrar förstås färgvalen, de jordiga tonerna i ockra, brunt, milt orange. Naturligt och varmt.

Vintageshop reborn:vintage

För Sarah är det viktigt att ett hem just är hemtrevligt och ett ställe man mår bra av att vara i. Hon omger sig med saker som betyder något, som har en historia där det västafrikanska arvet förstås spelar in. Ibland testar hon saker ur sin vintageshop hemma, hon är en samlare av rang och har alltid varit det.

Den käraste prylen hemma kommer från svärföräldrarnas gård i Hälsingland, en gammal utdragssäng i barnstorlek.

– Just den där mixen av vintage, nytt och saker med historia är det som gör vårt hem till ett ställe att vilja vara på.

Foto: Idha Lindhag

Läs allt om inredningen i bildspelet här:

Stolarna är vintage från Esteriör. Fäll, Granngården i Edänge. Gul lampa, second hand. Även kinesiska vasen i fönstret. Mask från Elfenbenskusten.

Randig kudde i Ikea-soffan, Mango, Peaches & Lime. Filt, design Linnea Andersson, Arket x Klippan. Oljemålning ärvd av mormor och morfar. Skiss, David Engzell. Rund korg på väggen, Colours of Africa.

Vintagetextil från Elfenbenskusten.

Sarah i sovrummet med skimrande klänningstyg från Elfensbenskusten.

Överallt de härligt jordiga tonerna. Lakan, överkast och kuddar, Dazed but amazed. Väggtextil, Upton. Nattduksbordet är ett gatufynd.

I hyllan palmljusstake, vintage. Stor snäcka från loppmarknaden Rose bowl i Los Angeles. Keramikburk, byON.

I köket antikt matbord från Provence. Stålstolar, Esteriör.

Barnsäng från svärföräldrarnas gård i Edänge. Lakan, Dazed but amazed. Telefonhyllan är vintage. Barnstol från Malawi.

Öppen planlösning och hörnläget skänker ett härligt ljus till Sarah och Eriks hem. Poster, Basquiat. Taklampan i brons är ett arvegods.

Sönerna Léon och Levi i vardagsrummet hemma på Malmgårdsvägen.