Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspiration

Jordfärger, textil och vintage hemma hos Sarah – häng med in

29 mar, 2021 
AvCecilia von Mentzer
Sarah Memel Törnebäck hemma hos Stockholm vardagsrum sovrum kök
Sarah Memel Törnebäcks samlargen och västafrikanska arv syns i hemmet där textil, vintage och kulörer ton i ton bidrar till harmonin.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
7 sätt att förnya dina möbler och detaljer – istället för att köpa nyttBrand logo
7 sätt att förnya dina möbler och detaljer – istället för att köpa nytt

För snart tre år sedan startade Sarah Memel Törnebäck sin vintageshop Reborn vintage, där hon handplockar ting hon älskar, dam- och barnkläder. Återbruk och en cirkulär ekonomi som är så självklart för henne, och hon lever som hon lär.

Sarah Memel Törnebäck hemma hos Stockholm vardagsrum
Sarah Memel Törnebäck hemma hos Stockholm sovrum tyger

Familjens hem på Södermalm har möblerats och smyckats med saker hon har köpt på just second hand eller loppis. Eller för den delen ting som betyder mycket för Sarah därför att de kommer från hennes pappas hemland Elfenbenskusten i västra Afrika.

Annons
Sarah Memel Törnebäck hemma hos Stockholm sovrum

– Det är en enorm rikedom att växa upp med två kulturer och jag är så glad att jag tillbringat så mycket tid i Elfenbenskusten. Därifrån kommer maskerna, konsten och del av tygerna, säger Sarah.

Sarah Memel Törnebäck hemma hos Stockholm tyger Elfenbenskusten

Sarah flyttade till Stockholm för tio år sedan men växte upp i Göteborg med sin ivorianska pappa och Linköpingsfödda mamma. Hon har sin bakgrund inom mode och textil på bland annat Monki och H&M.

Annons
Sarah Memel Törnebäck hemma hos Stockholm vardagsrum soffa tavlor

Sarah och fästmannen, fotografen Erik Svensson (@erikbyerik) fotograferar mycket tillsammans och möts i den kreativa processen i bildspråket till butiken. Han fotograferar det hon säljer och de hjälps åt med allt. Tillsammans har de pojkarna Léon och Levi, fyra och ett år gamla.

Sarah Memel Törnebäck hemma hos Stockholm vardagsrum hylla

Lägenheten de bor i ligger på Malmgårdsvägen i de vackra, klassiska kulturkvarteren runt Sofia kyrka på Södermalm, ”det är rena landet, så tyst och lugnt här, som en oas mitt i storstaden.” Portarna är omgivna av rosbuskar och lägenheten två trappor upp är en hörnlya med ett ljusinsläpp utöver det vanliga.

Annons
Sarah Memel Törnebäck hemma hos Stockholm vardagsrum matplats kök

För fem år sedan flyttade de in i tvårummaren på 66 kvadratmeter och Erik och Sarah gjorde inte mycket mer än målade om väggarna och rev väggen mellan kök och vardagsrum. Det välplanerade köket fanns där och den öppna, luftiga planlösningen med kök, matplats och vardagsrum passar dem bra.

Hallen är stor och agerar numera oftast lekrum åt pojkarna. Sovrummet har de delat av så att Léon och Levi har sin del.

Sarah Memel Törnebäck hemma hos Stockholm vardagsrum sovrum barnsäng

Över hela deras lägenhet vilar ett lugn, en högst ombonad känsla och till den känslan bidrar förstås färgvalen, de jordiga tonerna i ockra, brunt, milt orange. Naturligt och varmt.

Annons

Vintageshop reborn:vintage

För Sarah är det viktigt att ett hem just är hemtrevligt och ett ställe man mår bra av att vara i. Hon omger sig med saker som betyder något, som har en historia där det västafrikanska arvet förstås spelar in. Ibland testar hon saker ur sin vintageshop hemma, hon är en samlare av rang och har alltid varit det.

Sarah Memel Törnebäck hemma hos Stockholm kök

Den käraste prylen hemma kommer från svärföräldrarnas gård i Hälsingland, en gammal utdragssäng i barnstorlek.

Sarah Memel Törnebäck hemma hos Stockholm vardagsrum barnen

– Just den där mixen av vintage, nytt och saker med historia är det som gör vårt hem till ett ställe att vilja vara på.

Foto: Idha Lindhag

Läs allt om inredningen i bildspelet här:

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons