Artikeln innehåller reklamlänkar
Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspiration

Häng upp en fin sängmobil i barnrummet – så gör du en själv

14 jun, 2023 
AvCecilia Persson
sängmobil
Skapa extra myskänsla i barnrummet eller över spjälsängen med en vacker sängmobil, som passar lika bra att hänga över skötbordet – och som du enkelt gör en egen variant av. Vi visar dig hur!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Att inreda ett barnrum kan vara något av en utmaning, särskilt om du planerar att göra det innan bebisen har fötts. Samtidigt är det ett perfekt sätt att boa in sig och kan göra att det känns verkligare att det faktiskt kommer att komma ett nytt liv till världen inom kort. Något som definitivt ökar den mysiga och ombonade känslan i barnets rum är att hänga upp en så kallad babymobil över spjälsängen, där bebisen kan titta på spännande små detaljer av olika slag.

sängmobil med får i tyg

En babymobil över sängen blir ett blickfång och något som adderar personlighet till rummet eller bebisens hörna i ert sovrum, särskilt om du låter den gå i samma tema som resten av inredningen. Den har dock inte bara estetiska egenskaper – de olika materialen, färgerna och formerna hjälper dessutom till att utveckla barnets olika sinnen.

Annons

Förutom att hänga mobilen över sängen kan du även sätta upp en ovanför skötbordet eller hänga en liknande variant i vagnen, så att det finns något spännande att titta på – och därmed göra blöjbytet eller barnvagnspromenaden enklare för alla.

babymobil i trä från Jabadabado
Sober sängmobil i trä från Jabadabado.

Göra egen sängmobil

Här har vi samlat allt material, instruktionerna och inspirationen för att göra en egen babymobil att hänga upp över sängen.

Du behöver:

 • Lätta dekorationer i tyg eller trä – som exempelvis små gosedjur, tygformer eller trädekorationer
 • Snören eller band
 • Mobilstjärna eller en stabil ring
 • Sax
 • Limpistol eller superlim

Här hittar du alla olika material du behöver för att göra en egen sängmobil (reklamlänk)!

Annons

Så gör du:

 1. Bestäm dig för vilka leksaker eller dekorationer som är säkra för barnet och som passar bra att hänga. Mjukt tyg i olika former, gosedjur eller dekorationer i trä kan till exempel passa bra. Se till att
 2. Det allra finaste och mest kreativa är om du skapar dekorationerna själv, till exempel genom att virka små gosedjur eller sy former av som du fyller med vadd eller bomull. Då kan du även skräddarsy alla dekorationerna och få slutresultatet att bli exakt som du vill ha det.
 3. Klipp av snören eller rep i önskad längd att hänga upp dekorationerna i från armarna på mobilen. Det är fint att inte ha samma längd på alla olika snören utan istället låta dem dingla på lite olika höjd.
 4. Sy eller knyt fast ena änden av snöret i dekorationerna och den andra i mobilens ram. Som ram kan du till exempel använda en mobilstjärna som är gjord för just det ändamålet, eller något runt som exempelvis en broderibåge med önskad diameter. Låt den antingen vara trären som den är eller måla den i önskad nyans. Du kan även linda ett vackert band runt den för en mjukare känsla.
 5. Bestäm vilka dekorationer som ska sitta var och fäst dem i ramen med hjälp av lim eller genom att knyta fast dem. Se till att snöret verkligen sitter fast i båda ändarna.
 6. Använd en hållbar krok eller takkrok för att på ett säkert sätt hänga mobilen över sängen eller skötbordet. Se till att den hänger ur räckhåll för bebisen så att ingen olycka händer. Dra lätt i alla dekorationer för att säkerställa att mobilen är stabil och att allt sitter fast där det ska.
 7. Nu är mobilen klar att använda! Se till att inga små delar sitter lösa någonstans på mobilen och riskerar att ramla ner till barnet. Håll även koll på att den sitter utom räckhåll även när barnet så småningom växer och blir mer aktiv.

babymobil

Här har vi samlat allt du behöver för att göra din egen babymobil eller sängmobil, samt de finaste varianterna att inspireras av i ditt skapande!

Sängmobil arm

Den här mobilstjärnan med armar som sticker ut är perfekt att ha som bas för din babymobil. Den är gjord i trä som är fint som det är, men som du också kan måla i önskad nyans eller mönster. Läs mer om mobilstjärnan och köp den här (reklamlänk).

mobilstjärna till sängmobil
Klicka på bilden för att komma direkt till mobilstjärnan.

Broderibåge

En rund broderibåge i trä passar bra som alternativ ram till mobilen. Se flera olika varianter och köp din önskade storlek här (reklamlänk).

Annons
broderibåge att hänga upp saker i över spjälsängen
Klicka på bilden för att komma direkt till broderibågen.

Tovad sängmobil

Denna mysiga sängmobil har tovade detaljer i form av humlor och blommor. Se mer och köp den här (reklamlänk).

grön och gul babymobil med djur och växter
Klicka på bilden för att komma direkt till mobilen.

Filtningsull

Denna ull passar perfekt för att filta eller tova dina egna dekorationer i de färger, former och storlekar du önskar. Läs mer om ullen och köp den här (reklamlänk).

Annons
ull att tova figurer av
Klicka på bilden för att komma direkt till ullen.

Virkad sängmobil

Just mjuka material passar extra bra i mobiler, även om barnet inte ska leka med den utan endas titta på den. Det här är en riktigt gullig babymobil med små virkade figurer i form av djur. Se mer och köp mobilen här (reklamlänk).

Babymobil med virkade djur
Klicka på bilden för att komma direkt till mobilen.

Virkgarn

Det är både enklare och går fortare än vad man kan tro att virka egna små figurer och former till en egen mobil. Denna mycket prisvärda förpackning innehåller 24 virkgarn i olika färger och blir perfekt att börja experimentera med. Se mer och köp garnerna här (reklamlänk).

Annons
virkgarn i många olika färger
Klicka på bilden för att komma direkt till garnet.

Om du redan vet vilken nyans du är ute efter eller behöver mycket garn i samma färg är detta bomullsgarn ett perfekt och prisvärt alternativ att virka med. Du kan se alla olika nyanser och köpa garnet här (reklamlänk).

virkgarn Järbo Garn
Klicka på bilden för att komma direkt till garnet.

Mobil med djur

Mobiler med gulliga mjuka djur är verkligen en favorit hos både stora och små – denna har bland annat en zebra, en elefant och ett lejon. Se mer och köp mobilen här (reklamlänk).

Annons
babymobil med djur
Klicka på bilden för att komma direkt till mobilen.

Filt att sy djur av

Med ett eller flera filtark kan du göra söta och fina små djur med mjuk yta. Enfärgade eller mönstrade – bara fantastin sätter gränserna! Se alla färger som filtarken finns i och köp dem här (reklamlänk).

filtark i olika färger
Klicka på bilden för att komma direkt till filtarken.

Babymobil, H&M Home

Även denna variant från H&M Home har djur som är fina att titta på. Se mer och köp mobilen här (reklamlänk).

Annons
babymobil med igelkott, giraff, elefant och val
Klicka på bilden för att komma direkt till mobilen.

Det finns många olika sorters tyger som passar bra att sy figurer till mobilen av. Se många olika varianter och hitta din favorit här (reklamlänk).

Sängmobil – vilken ålder?

En sängmobil är perfekt att hänga upp över spjälsängen när bebisen är nyfödd, så att den har något att titta på. Eftersom de främst kommer att sova i sängen och då inte se mobilen kan du även sätta upp den på andra ställen, som till exempel över skötbordet.

Lantligt trähus på ÖlandBrand logo
Lantligt trähus på Öland

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons