Så väljer du rätt sängkläder – för en mer hållbar vardag

Välj rätt sängkläder för ett mer hållbart liv

Materialval, färger, trender och trådtäthet. Det är mycket att tänka på när det är dags att köpa nya sängkläder. Vi guidar dig rätt!
02 september, 2019

Det handlar inte bara om vad vi äter, om vi rör på oss eller hur vi lever. Sömnen och hur bra vi sover påverkar vårt välbefinnande och våra liv. Förutom sängen är sängkläderna en viktig del i det hela.

En djungel att hitta rätt sängkläder

Att hitta ett hållbart, kvalitativt och bekvämt alternativ bland alla de olika sängkläderna som finns på marknaden kan dock vara en riktig djungel. Och det var så idén till det relativt nyetablerade sängklädesvarumärket Charles Hill föddes.

Grundarna tillika makarna Joakim och Sofi Tengzelius tyckte att det saknades hållbara sängkläder av hög kvalitet till ett rimlig pris, så de skapade egna.

– Vi uppmärksammade även att industrin har utvecklats åt fel håll, med fokus på kollektioner och trender, vilket tyvärr resulterar i en slit och släng-konsumtion som inte är hållbar, berättar de.

Med Charles Hill vill de erbjuda sängkläder i hög kvalitet, tillgängligt för fler. Den klassiska och neutrala designen och färgpaletten gör dessutom att sängkläderna passar in i de flesta hem under många år framöver.

Sängkläder som är hållbara

Struntar i trenderna

Sängkläderna produceras i Portugal och till skillnad från många andra varumärken har Joakim och Sofi valt att strunta i helt trenderna.

–Vi kommer inte att ha säsonger, flera olika mönster som följer trenderna eller rea ut kollektioner. Vi väljer att producera en produkt som ska hålla i tid.

Charles Hill lanserades i augusti i år, men arbetet ”bakom kulisserna” har pågått i nästan två år. Så det är ingen överdrift att säga att både Joakim och Sofi har stenkoll på vad man ska sova i för att sova gott. Här listar de några viktiga saker att tänka på när du ska köpa nya sängkläder.

Köpa nya sängkläder? Tips!

1. Utgå från täcket

Hur sover du? Har du en partner? Hur sover hen? Du vill ju kunna njuta av dina nya sängkläder under flera år framöver, så innan du investerar i ett bäddset bör du ta en funderare på om du har ett täcke du trivs med och som också ska hänga med ett bra tag till. Om inte, vänta med att köpa nya sängkläder tills du hittat det rätta täcket för dig, både när det gäller känsla av tyngd, värme och storlek.

2. Välj ett material som passar dig

Olika material har olika egenskaper och passar olika bra för olika personer. Är du varm när du sover eller kanske fryser du ofta? Både percale och satin är bomullsmaterial, men som är vävda på två olika sätt för att få fram olika egenskaper.

– Percale har en matt finish och känns som en tunn, krispig skjorta. På grund av vävtekniken upplevs det här materialet som lättare och ger en svalare känsla. Är du ofta varm när du sover kan det här vara valet för dig. Percale är även mångas val under sommarhalvåret, säger Joakim och Sofi.

– Satin har mer lyster i sin finish och är inte lika matt som percale. Många jämför satin med silke då vävtekniken gör att egenskaperna påminner om varandra. Satin är oemotståndligt mjukt och lent och att krypa ner i en nybäddad satinsäng känns som den ultimata lyxen. Vävtekniken gör sängkläderna mer följsamma och omfamnande.

3. Hur viktig är egentligen trådtätheten?

Många tror att trådtätheten är lika med kvalitet, men så är inte alltid fallet. Joakim och Sofi förklarar:

– Trådtäthet som överstiger 400 TC är näst intill omöjligt att framställa, något som få personer känner till. Trådtäthet är ett mått på hur många trådar som finns på en bit tyg som är 10 x 10 centimeter. Många gånger produceras därför sängkläder med trådar som har tvinnats. En produkt som visar 400 i trådtäthet som är vävd av tvinnad tråd kan alltså egentligen motsvara en trådtäthet på 100. Dessutom är anledningen till att man tvinnar tråden från början vanligtvis för att bomullsfibrerna är korta och av dålig kvalitet, så att tråden som spunnits behöver stärkas upp.

Tengzelius tipsar om ett annat sätt att mäta kvaliteten:

– Leta efter långfibrig – gärna certifierad – egyptisk bomull, long-staple cotton. Den har färre fiberändar som exponeras, vilket resulterar i ett lenare, mjukare tyg. Sämre bomullsfibrer gör att tyget noppar sig. Säkerhetsställ också att väven är gjord med otvinnat tråd –single-ply. Tvinnad tråd gör tyget tjockare, grövre och mindre följsamt och mjukt.

4. Investera ansvarsfullt

Vi tillbringar en tredjedel av våra liv i sängen, men trots det har sängkläder blivit lite av en slit och släng-produkt som kanske byts ut med de nya – men alltför kortvariga – trenderna. Joakim och Sofi tror dock att det är påväg att förändras.

– Investera i produkter av högre kvalitet nästa gång du ska köpa sängkläder. Du kommer att sova bättre och produkterna håller längre.

Foto: Andy Liffner/Charles Hill Styling: Annaleena Leino

Läs mer:

Lyft sovrummet med en sänggavel – 8 fina stylingtips

Så fixar du den perfekt obäddade sängen – Elin Lannsjös 5 bästa tips

Guide: Så väljer du rätt säng – 5 saker att tänka på

SENASTE VIDEOKLIPPEN FRÅN ELLE DECORATION: