Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspiration

Så väljer du rätt möbler till balkongen – 3 tips

02 mar, 2017 
Loungemöbler, caféset eller enkla hopfällbara stolar. Det finns mycket att välja mellan när det kommer till uteplats- eller balkongmöbler.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Äntligen är säsongen för balkong- och uteplatshäng här och allt vi vill göra är att sitta och lapa sol.

Att inreda utomhusytan – oavsett om det är en kompakt balkong, en större terrass eller en uteplats på markplan – innebär inte bara dekorationer som ljusslingor och växter. Möblerna är själva grunden och en bra början som du sedan kan utgå från när du sätter detaljerna.

Här är 3 bra saker att tänka på när du väljer möbler.

Balkongmöbler - takterass
Foto: Nathalie Malic/ClearCutFactory för Fastighetsbyrån/mäklare: Andreas Ångström / Nina Holst/Stylizimo

1. Utgå från ytan

Tyvärr handlar det inte bara om tycke och smak. Möblerna du väljer måste också passa din yta.

Ett maffigt loungeset med soffa, bord och fåtöljer är kanske inte rätt väg att gå om du endast har någon kvadratmeter att husera på, medan ett smidigt caféset kan se fjuttigt ut på en stor yta.

Annons

Var realistisk och mät ut. Du kan grovskissa med tejp på golvytan för att få en bättre bild av det hela. Tar möblerna större plats än planerat kanske det finns något du kan prioritera bort.

Behöver du verkligen ha ett bord eller den där stora golvkrukan? Hyllan med blommor kanske kan bytas ut mot räckhängda krukor?

2. Välj material

Trä är riktigt snyggt och gediget, men är ett levande material som kräver lite extra omtanke. Trämöbler bör oljas in regelbundet för att bibehålla ett fuktskydd och känns det som extra mycket jobb kanske det är bättre att välja ett mer lättskött material, som exempelvis plast eller konstrotting.

3. Sommar- eller året runt-möbler?

Förutom skötsel är olika material olika hållbara och tåliga mot väder och vind.

Ska dina möbler bara stå ute på sommaren kan du i princip välja vilket material som helst, men frost, snö och mycket väta kan slita på möbler som ska vara utomhus året om.

Möbler i aluminium, konstträ eller konstrotting är betydligt mer tåliga än trämöbler, men ska de stå utomhus bör de ändå täckas över för att öka livslängden.

Källa: Plantagen

Läs mer:

Gör balkongen redo för våren – 5 enkla tips

5 bästa växterna att odla på balkongen

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons