Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspirationPåskdekorationerPåskpyssel och DIY

Så skapar du harmoni i sovrummet – och sover bättre

02 maj, 2019 
Av
Vi spenderar ungefär en tredjedel av våra liv sovandes, så våra sovrum borde med andra ord prioriteras. Så här skapar du mer harmoni i sovrummet – och får mer sömn på köpet.
Annons

Advertisement

En undersökning där 9000 svenskar blev tillfrågade visade att 67% led av trötthet eller svår trötthet. Och även om vi sover våra timmar så händer det ibland att vi vaknar och känner oss sega och trötta. Vad beror det på och vad kan vi göra åt sömnlösa nätter och trötta morgnar?

5 tips för att sova bättre – och få ett sovrum att trivas i

1. Luften påverkar din sömnkvalitet

Om du ofta vaknar och känner dig trött trots att du sovit dina timmar så beror det antagligen på att du sover i ett rum med dålig luft. Att vädra kan hjälpa, men ett öppet fönster kan störa med ljud och ljus. Att investera i en luftrenare  hjälper till att skapa bättre kvalitet på luften under hela natten och det är inte bara allergiker som mår bättre. Forskning visar nämligen att den som sover i ett rum med dålig luft – sover sämre. Electrolux nya luftrenare Pure A9 har sensorer som mäter kvaliteten i inomhusluften och automatiskt anpassar luftflödet för att säkerhetsställa en så hälsosam inomhusluft som möjligt.

Ställ in Pure A9 från Electrolux i sovrummet två timmar innan du ska sova för en god natts sömn.

2. Mörklägg och ljussätt rätt

Mörker säger åt vår hjärna att nu är det dags att sova – men vår moderna livsstil med digitala klockor, tv i sovrummet och mobiler som lyser upp stör vår sömn och gör att vi inte sover lika djupt. Se till att lägga bort sånt som lyser och stäng av så du inte störs. Inred gärna med mysig punktbelysning och svagare glödlampor som inte sticker i ögonen. Och sist men inte minst, mörkläggningsgardiner eller en rullgardin skapar perfekta förhållanden för att somna och vakna naturligt – utan att påverkas av ljus utifrån.

Rätt typ av ljus och mörkläggning hjälper oss att sova djupt och vakna utsövda.

3. Skön temperatur

Om rummet du sover i är för varmt eller kallt så kan det påverka sömnkvaliteten. För varma eller kalla temperaturer kan nämligen skada vår sömn och gör att vi inte når djupsömn – och vaknar trötta. Byt gärna tjocklek på täcket beroende på säsong för att slippa svettas och frysa när säsongerna växlar. Och sänk temperaturen på ditt sovrum innan det är dags att gå och lägga sig – genom att öppna ett fönster eller investera i Electrolux nya Pure A9 luftrenare som förutom att ge bättre inomhusluft även kyler ner rummet när den körs på max. 

Luftrenaren fungerar också som en fläkt! Kyl ner barnrummet i sommar med Pure A9 från Electrolux.

4. Lugnande färger

Starka, livliga färger är en kul inredningsdetalj men att använda dem i sovrummet kan påverka hur vi sover – speciellt om du är en person som ofta ligger vaken. Inred istället i mjuka, lugna färger som dovt grönt, blått eller ljusa pasteller som är harmoniska och fridfulla. Feng shui-utövare menar att hudfärgade toner fungerar väldigt bra för insomningen 

Lugna färger och ett städat rum hjälper dig att somna in på natten.

5. Undvik stök

Ligger tvätthögen och väntar på att vikas på morgonen? Du måste inte bli Marie Kondo för att skapa ordning i sovrummet – men om du går och lägger dig i ett rum som är rörigt så kan det vara svårt att sova. 

Annons

Om Pure A9

Luftrenaren Pure A9 från Electrolux är tillverkad i modern skandinavisk design som smälter in i våra hem och enkelt kan flyttas från olika rum. Pure A9 förbättrar luftens kvalitet genom att filtrera bort eller neutralisera luftburna föroreningar, och mäter kontinuerligt kvaliteten av inomhusluften – för att säkerhetsställa en så hälsosam luft som möjligt.

Pure A9 är godkänd av Asthma Allergy Nordic – en gemensam produktmärkning för Sverige, Norge och Danmark som lanserades under 2018 av Astma- och Allergiförbundet. Luftrenaren styrs med en touch-screen samt en app som gör att du kan sätta igång den från jobbet och få perfekt luft när du kommer in genom dörren. Sova med luftrenaren på? Det går jättebra eftersom den arbetar så tyst att du knappt märker den, lägsta ljudnivå är 17dB – lägre än normal konversationsnivå.

Luftrenaren Pure A9 från Electrolux är tillverkad i modern skandinavisk design.
Annons