Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspirationInspiration för balkongen

Så skapar du ett snyggt stilleben – tips och inspiration

31 jul, 2020 
så gör du ett stilleben - tips och inspiration
Stilleben blir strösslet i den vackra inredningen. Att få till det är en konst och det handlar i mångt och mycket om känsla och egen stil, men det finns några knep som gör det enkelt att lyckas. Inspireras av vår guide nedan!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

6 vanliga missar när du inreder för en ny säsongBrand logo
6 vanliga missar när du inreder för en ny säsong

Vad är egentligen ett stilleben? Ursprungligen är det ett namn för konst, såväl måleri som fotografi, som enbart porträtterar föremål. Föremålen är ofta sådant som finns i hemmet, exempelvis blommor, böcker eller en servis. I dag används stilleben också för att beskriva konstnärliga arrangemang av olika objekt.

Nu för tiden syns stilleben i såväl magasin och stylade plåtningar som i vanliga hem. Vi är vana att se dem på fönsterbrädet, soffbordet och i bokhyllan. De kan dessutom finnas i köket eller i badrummet.

Annons
Vackert stilleben på sidobord
Skapa ett vackert stilleben på sidobordet eller i bokhyllan. Foto: Anders Bergstedt Styling: Greydeco för Alvhem/mäklare: Andreas Lundberg

Så gör du ett fint stilleben

Vad ska man tänka på när man arrangerar ett stilleben då? Mycket handlar som sagt om känsla, egen stil och smak, men det finns några generella tips som kan göra det enklare att få till en placering av föremålen som lyfter både dem och hemmet till en ny nivå.

Här är 11 tips som gör det enklare att skapa ett personligt och harmoniskt stilleben:

1. Mini eller maxi?

Välj om du vill köra på less is more eller more is more när du gör ditt stilleben. Det första ger ett stilleben med några få, utvalda saker och en mer minimalistisk anda, medan det senare är till för prylälskaren som hellre ställer fram alla favoritsaker på samma byrå. Båda blir snygga, det handlar helt enkelt om att hitta det som passar för din inredningsstil.

Annons

Ofta blir ett udda antal föremål skönare för ögat än ett jämt antal. Vill du göra ett minimalistisk stilleben kan så lite som tre föremål räcka.

Minimalistisk stilleben och personlig poster
Sparsmakat och lyxigt med detaljer i rosa, beige och svart. Foto: The Poster Club

2. Välj en färgskala

För att få en röd tråd i ett stilleben brukar många stylister välja en färgskala och hålla sig till den. Det gäller särskilt om de gör stilleben med många saker, för att det inte ska bli allt för spretigt. Det kan vara nyanser av vitt, crème och brunt som gifter sig, eller en gråskala med kontraster i vitt och nattsvart.

Annons
Fint stilleben i beige och brunt i ett blått kök
Naturnära och harmoniskt stilleben i köket. Foto: Alen Cordic Styling: By Bon för Bjurfors/mäklare: Jonas Rutberg

3. Skapa dynamik i ditt stilleben

Nyckeln för att skapa dynamik i ett stilleben är att jobba med höjdskillnader på objekten. Det som är högst ställs längst bak och så kan man jobba framåt med olika höjder och placera de allra lägsta prylarna längst fram.

Är alla dina saker du vill ställa tillsammans ungefär lika höga? Bilda höjdskillnader genom att ställa några av föremålen på en trave böcker eller några magasin!

Inspirerande stilleben på fönsterbräde
Stapla böcker under objekten för att ge höjd åt ditt stilleben. Foto: Anders Bergstedt för Entrance mäkleri/mäklare: Erika Bergholm

4. Ge stillebenet karaktär

Blanda både gamla och nya föremål för att ge karaktär åt ditt stilleben. Genom att mixa objekt från olika tidsepoker och stilar bildas ett naturligt blickfång i sig. Personliga inslag som bryter av det trendiga och massproducerade gör ditt stilleben unikt.

Annons
Styla fönstren med ett stilleben – här med gammal skrivmaskin
Gamla föremål ger karaktär och skapar ett personligt stilleben. Foto: Alen Cordic Styling: Nouvel Interior för Bjurfors/mäklare: Ida Almgren

5. Addera något grönt

Grönska, växter och blommor ger stillebenet liv och skapar dynamik. Det kan till och med vara en enkel kvist som ger det där lilla extra.

Vackert minimalistisk stilleben på fönsterbräde
Minimalistisk och harmoniskt med höjdskillnader och gröna kvistar i stillebenet på fönsterbrädet. Foto: Anders Bergstedt Styling: Greydeco för Alvhem/mäklare: Andreas Lundberg

6. Lämna tomrum i ditt stilleben

Tomrummen är precis lika viktiga som föremålen i stillebenet. Våga jobba med tomrum och bryta dig loss från total symmetri. Gruppera gärna objekten tätt och, om stillebenet är på exempelvis ett fönsterbräde eller en bokhylla, låt den tomma ytan spela en roll och bidra till att lyfta stillebenet än mer.

Annons
Konstnärligt stilleben i bokhylla
Våga lämna tomrum mellan dina objekt och stilleben! Foto: Anders Bergstedt för Entrance mäkleri/mäklare: Erika Bergholm

7. Avgränsa ytan

Använd en bricka som underlag för att avgränsa ytan för ditt stilleben. Det fungerar bland annat på köksbänken, i badrummet eller på ett större bord. Ställ även gärna något objekt utanför brickan, exempelvis en tavla eller ett skärbräde som du lutar mot väggen bakom.

Stilleben i badrum
En bricka visar upp dina lyxiga detaljer och bildar ett fint stilleben i badrummet. Foto: Jonas Lundberg Styling: Jonas Brandin för Entrance mäkleri/mäklare: Erika Bergholm

8. Välj dina hjältar

Satsa på några statementföremål när du väljer ut dina objekt till stillebenet. Istället för att ställa alla statementobjekt tillsammans kan du komponera flera stilleben i hemmet med något eller några blickfång var. Låt sedan resten av sakerna du adderar till ditt stilleben balansera upp och komplettera.

Annons
Konstnärligt och vackert komponerat stilleben hemma hos Henrietta Fromholtz
Några statementföremål, en randig tavla, en staty och en vas, vägs upp med böcker och subtila detaljer i mässing i ett harmoniskt komponerat stilleben. Foto: Jesper Florbrant för Wall of Art

9. Mixa modigt

Genom att blanda material och strukturer bildas en balans i stillebenet. Släta ytor möter skrovligt, matta metaller får sällskap av blanka vänner och transparent glas matchas med kompakt lera och keramik för en vacker harmoni. Tänk även på att blanda former. Runda och kantiga former tillsammans bidrar till en dynamisk känsla.

Stilleben med tavla, lampa och detaljer från H&M Home
Mixa metaller, trä och sten för en vacker komposition! Foto: H&M Home

10. Gör det användbart

Visst är stilleben till för att vara vackra att se på, men låt dem inte stå och samla damm och ta upp plats i onödan. Blanda in föremål du använder i vardagen, som kombinerar funktion och form och som kompletterar stillebenet. Det kan vara en parfym, en vattenkanna eller en dekorativ skål du lägger nycklarna i när du kommer hem.

Annons
Stilleben i köket hemma hos Ellen Dixdotter på Österlen
I Ellen Dixdotters kök på Österlen får knoppbrädan hjälpa till att skapa ett vackert, men användbart stilleben på köksbänken. Foto: Nordiska Kök

11. Välj ett tema till ditt stilleben

Ett tema gör det enkelt att sätta ihop ett sammanhängande stilleben. Detaljer som påminner om sommaren eller olika nyanser av favoritfärgen kan vara temat som gör det lättare att komponera ett första stilleben i hemmet.

Stilleben i svart på sidobord i vardagsrum
Dramatiskt svart stilleben som blir ett blickfång i vardagsrummet. Foto: SE360/Alen Cordic Styling: Emma Fischer för Bjurfors/mäklare: Julia Albinsson

Läs mer:

14 snygga och annorlunda sätt att styla fönstren

DIY: Förvandla loppisfynden till ett trendigt stilleben

7 fina stylingknep att sno från designproffsens egna hem

Annons