Artikeln innehåller reklamlänkar

Så skapar du en komplett vasgarderob – expertens bästa tips

Så skapar du en komplett vasgarderob – här är allt du behöver

Uppdatera hemmet med ljuvliga blommor och växter i säsong! Investera i en snygg och praktisk vasgarderob som hjälper buketterna att komma till sin rätt.
08 juni, 2021
5 växter att odla på balkongen
0:51

Efter reklamen: 5 växter att odla på balkongen

(0:51)

Slå på ljud

Vi får inte nog av växter och inspiration! En växtinspiratör som har blommat upp under året som har gått är floristen och designstudioägaren Anna Wedin (@annawedin på Instagram). Efter att ha jobbat som inredningsarkitekt och möbelformgivare skiftade hon fokus under 2020 till blommor och växter.

– På grund av hög stress sa jag upp mig och gick en floristutbildning. Bästa, men mest läskiga, valet jag har gjort någonsin, säger hon.

Floristen och designstudioägaren Anna Wedin ger sina bästa tips för vasgarderoben

Floristen och designern Anna Wedin.

Utmärkande för Annas blomsterarrangemang är de unika kombinationerna, genomtänkta färgsättningarna – och vaserna som adderar det lilla extra.

En klotformad vas är ett måste i vasgarderoben

Sätt blommorna i kallt vatten med snittblomsnäring som stabiliserar vattnets pH-värde och ser till att bakterier inte gror.

För en komplett vasgarderob krävs framför allt fyra komponenter: en klotformad vas, en hög, smal vas, flera småvaser och en blomsterfakir.

– En klotformad vas är ett bra alternativ till den smala, cylinderformade vasen som många av oss har hemma. Blommorna faller snyggt på plats och stjälkarna hamnar i vinkel, vilket adderar volym utan att du behöver ha många blommor.

Så skapar du en komplett vasgarderob, hög och rak vas för större blommor

En rak, hög vas är perfekt för större snittblommor och arrangemang som kräver mer plats.

För större snittblommor, grenar och torkade växter, som liljor, pampasgräs eller julens ståtliga amaryllis, är den raka och höga vasen helt rätt. Undvik för stora vaser som kräver många blommor för att fyllas och gör arrangemanget svårplacerat.

Småvaser är ett måste i vasgarderoben

Placera inte blommor nära frukt. Frukt avger etylengas som påskyndar blommornas åldrande.

I småvaserna tar du tillvara på småkvistar, blomman som har gått av i buketten, vårknopparna eller skapar nya arrangemang när delar av den gamla buketten vissnar. Gör egna av glasburkar, småflaskor eller små ljuslyktor som du redan har hemma för ett enkelt DIY-pyssel och håll utkik på loppis.

Här hittar du 14 fina små vaser att kika in!

Skapa vackra blomsterarrangemang med en blomsterfakir

Rensa stjälken på blad under vattenytan för att undvika bakterietillväxt.

Utöver vaser arrangerar du blommorna allra bäst med en blomsterfakir, en rund form med piggar, kallas också pinnsvin eller igelkott. Lägg blomsterfakiren i ett vattenfyllt fat eller en skål. Gör ett rakt snitt på stjälken och sätt fast den i piggarna. Resultatet blir nästan skulpturliknande.

Foto: Anna Wedin.

Maxa din Vasgarderob – här är vaserna du behöver:

1. En klotformad vas, 20 cm i diameter med en öppning på ca 7 cm. Finns bland annat hos Cooee, här kan du köpa den (länk till butik).

2. En hög, smal vas. Anna använder oftast en vas från Grandpas egna varumärke Low Key Goods med höjd 23 cm och diameter 11,5 cm. Här hittar du vaserna.

3. Ett flertal småvaser. Variera storlek och utförande, många ligger ofta mellan 8-15 cm i höjd. Kika in hos Toniton för flera varianter.

4. En blomsterfakir, en rund form med piggar. Du fäster blomstjälkarna eller grenarna från botten på piggarna, så står de själva utan hjälp av stöd. Klickas hem på nätet, bland annat här.