Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspirationPåskdekorationerPåskpyssel och DIY

7 tips för dig som vill förändra med färg

24 feb, 2022 
AvRedaktionen ELLE
7 tips för dig som vill förändra med färg
Ett tak, en vägg eller en list. Ibland är ett par lager färg allt som krävs för att ett rum ska kännas helt nytt. Så ta fram penseln och låt dig inspireras!
Annons
Smarta tips och knep att tänka på när du målar taketBrand logo
Smarta tips och knep att tänka på när du målar taket

Naturligt snygg

Linoljefärg ger ett otroligt vackert uttryck, men kräver både tid och pill. En lite mer lätthanterlig kusin är äggoljetemperan, men även den kräver tålamod för att härda ordentligt. Men resultatet blir otroligt levande och naturligt.

Ska du måla trä, glöm inte att kvistlacka först så att kvistarna inte blöder igenom äggoljetemperan.
ELLE-profilen och tv-stjärnan Brita Zackari älskar att måla med äggoljetempera.

Tips!

Annons

Ska du måla trä (särskilt furu), glöm inte att kvistlacka först så att kvistarna inte blöder igenom äggoljetemperan. Extra viktigt om du målar med heltäckande, ljusa kulörer.

Maxad effekt

Att måla taket är en växande trend och kan bli en riktig show stopper. Satsa på en ljusare nyans på både väggar och tak för att skapa känslan av att väggarna fortsätter uppåt.

Genom att måla taket skapas en känsla av att väggarna fortsätter uppåt.
Helena Sand målade vardagsrummet i en härlig gul nyans – ett riktigt solrum!

Tips!

Glöm inte förberedelserna! Se till att tejpa lister etcetera med en målartejp som är anpassad för ändamålet, samt lägg papp på golvet.

Annons

Halvvägs framme

Resan är målet, inte sant? Så testa att sluta måla halvvägs upp på väggen för en häftig grafisk effekt. Ett lägre färgstråk blir ett modernt alternativ till bröstpanel.

Sluta måla halvvägs upp på väggen för en häftig grafisk effekt.
Scenografen och stylisten Saša Antić har målat sin lägenhet i grafiska block.

Linjespel

Lek med spännande färgkontraster på ytor som i vanliga fall bara fungerar som passage. Hitta arkitektoniska element att följa och förstärka.

Våga leka med spännande färgkonstraster på ytor som annars bara är en passage.
Blomsterkreatören Thilde Maria Haukohl Kristensen, alias Poppykalas, har inrett sitt hem med massor av färg i vågade kombinationer.

Se upp!

Muralmålningarnas historia går tillbaka 40 000 år i tiden, men förknippas kanske framför allt med den italienska renässansen. Så visst är det dags för en uppdatering? Anlita en konstnär för ett unikt verk att leva länge med.

Annons
Peter Schauman har gjort en modern målning i taket på sitt tidigare hem
Modern takmålning av Peter Schauman i hans och inredningsarkitekten Fanny Dorthés tidigare hem.

Tips!

Auro är en ekologisk väggfärg av naturliga mineraler och pigment, samt biologiskt nedbrytbart bindemedel. Beckers nyhet Mood care wall är delvis biobaserad och Svanenmärkt, i burkar av upp till 75 procent återvunnen plast. Nya Svanenmärkta Klint erbjuder smarta förpackningar för att minimera färgmängden.

Mjuka övergångar

Strunta i vitt och måla både tak och väggar i färger som kompletterar varandra. Tänk på bostadens siktlinjer och hur färgerna i olika rum spelar mot varandra. Glöm inte att samma nyans kan se väldigt olika ut i olika rum beroende på ljuset.

Annons
Tänk på att samma nyans kan se väldigt olika ut i olika rum beroende på ljuset.
Hos kreatörerna Emma och Dennis Eriksson matchas mjuka pasteller. Även dörrkarmar och garderober har målats in i väggarnas nyans.

Coola kontraster

Använd färg för att lyfta fram arkitekturens olika element. Satsa på en monokrom färgskala för ett grafiskt, stilrent resultat och välj inredningsdetaljer i samma coola färgskala.

Lyft fram arkitekturens olika element genom att använda färg.
I hallen hos keramikern Kajsa Cramer har en nisch effektfullt lämnats vit, liksom elementet och dörrkarmarna.

Tips!

Vill du ha mer liv och variation i färgen? Satsa på en ekologisk kalkfärg med naturliga pigment.

Av: Katarina Matsson

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!

Annons