Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspirationPåskdekorationerPåskpyssel och DIY

Så lyckas du med utebelysningen – experternas bästa tips

22 jun, 2020 
Så inreder du bäst med utomhusbelysning enligt experterna
Lys upp uteplatsen under sommarens ljuva kvällar! Från slingor och spottar till ljuslyktor och bärbara lampor. Med hjälp av proffsens tips blir det enkelt att skapa en mysig stämning med utebelysning.
Annons

Inspireras av de viktigaste inredningstrenderna 2020Brand logo
Inspireras av de viktigaste inredningstrenderna 2020

 

Inred uterummet med belysning för att skapa en mysig atmosfär både i sommar och i höst. Det går att göra det stämningsfullt på såväl en liten balkong som på en större terrass eller i trädgården med ljuspunkter som lyser upp och ger karaktär till uterummet.

Vi frågade fyra inredningsproffs om deras bästa tips och hur de själva inreder med utebelysning. Inspireras av deras svar!

Inredningsstylisten Daniella Wittes bästa tips för utebelysningen

Instagram: @daniellawitte

Vilka är dina bästa tips för att skapa stämning med utebelysning?

– Jag tänker på samma sätt som när jag möblerar i ett rum. En harmonisk balans mellan högt, lågt, funktion, stämning och med syftet att lyfta fram vackra strukturer och material. Stämning tycker jag är det viktigaste att uppnå när jag ljussätter en trädgård.

Utebelysning från Occhio
Lys upp både högt och lågt i trädgården. Foto: Occhio

Hur inreder du själv med utomhusbelysning i år?

Annons

– Jag har från början gjort en ganska bra plan och belysningslösning utomhus vilket jag är glad för eftersom den fortsätter hålla från år till år. I år satsar jag på en mer dämpad och lågmäld stämningsbelysning inne bland buskar och trädgårdsland. Växternas former och texturer är verkligen värda att lyfta fram även kvälls- och nattetid. Att ljussätta en trädgård på rätt sätt kan skapa magi.

Bärbar utebelysning från Muuto
Dämpad belysning ger rätt myskänsla på uteplatsen. Foto: Muuto

Inredningsarkitekten Johan Ridderstråles bästa tips för utebelysningen

Vilka är dina bästa tips för att skapa stämning med utebelysning?

Annons

– Det är viktigt att både tänka stort och smått. Likt ett rum inomhus måste man ha välkomponerad allmän belysning och mindre ljuskällor för att uppnå önskad stämning. Det som ofta skiljer ute från inne är avsaknaden av fyra väggar och tak som fångar och för vidare ljuset. Därför är det viktigt att ljussätta det som finns på uteplatsen, som till exempel växter eller släpljus på mark och fasadparti, för att definiera uterummet efter solnedgången. När grundbelysningen känns bra är det bara att jobba vidare med mindre, fritt placerade armaturer. Det kan vara allt från uppladdningsbara LED-armaturer till oljelampor eller stearinljus. Personligen gillar jag varmare ljuskällor på max 2 700 kelvin.

Utebelysning till uteplatsen från muuto
Det behövs både bra grundbelysning och dekorativa armaturer för en stämningsfull ljussättning ute. Foto: Muuto

Hur inreder du själv med utomhusbelysning i år?

Annons

– Jag har precis flyttat till en ny lägenhet i Stockholms innerstad så tyvärr har jag inte så mycket till uteplats. Men den har en balkong så jag är peppad på att göra det mesta av den. Det blir nog en eller två släpljus vid fasad, en oljelampa på bordet och vår nya utomhuslykta Garden lantern för Röshults på golvet.

Garden Lantern från Röshults
Johan Ridderstråle inreder med utomhuslyktan Garden lantern på sin balkong. Foto: Röshults

Inredningsstylisten Marie Olsson Nylander bästa tips för utebelysningen

Vilka är dina bästa tips för att skapa stämning med utebelysning?

– Ha låg belysning, längs med marken, mer som markör och för myskänsla, snarare än stora gatlyktor. Det är fint med stora självlysande klot, likt en måne. Har du en stor trädgård kan du ha flera. Jag tycker även att det är fint att belysa något träd eller en växt med skarpare ljus. Har du balkong så tycker jag det är fint med kulörta slingor eller en i varmvitt. Lyktor för levande ljus är också superviktigt, använd till exempel gamla glasburkar, allt där lågan hålls vid liv fungerar.

Annons
Utebelysning på uteplatsen från Granit
En ljusslinga blir pricken över i:et i utomhusinredningen. Foto: Granit

Hur inreder du själv med utomhusbelysning i år?

– Jag önskar vi hade någon… Jag har en slinga från Granit som hängt med i några år. Här finns massor att önska, men det får bli till Sicilien istället!

Utomhuslampa IC Lights från Flos
Utomhuslampor i form av klot för tankarna till månen. Foto: Flos

Carlo Urbinati, VD och grundare av Foscarini, ger sina bästa tips för hur man ska inreda med utebelysning

Instagram: @foscarinilamps

Annons

Vilka är dina bästa tips för att skapa stämning med utebelysning?

– Lampor utomhus bör förhöja våra utrymmen, i dagsljus och kvällstid, oavsett om det är trädgård, balkong eller en annan utomhusmiljö. Jag föreslår att man väljer modeller som är vackra även när de är släckta, som dekorativa objekt som adderar än mer atmosfär när de tänds. Var lamporna placeras måste även ses över. De kan exempelvis användas för att markera ett visst hörn eller en väg i trädgården.

Foscarinis Twiggy Grid utomhuslampa
Twiggy Grid från Foscarini finns för både inom- och utomhusbruk och ger rumskänsla på uteplatsen. Foto: Foscarini

Hur inreder du själv med utomhusbelysning i år?

Annons

– Utomhuslampor hjälper oss att se konturer och dimensioner, jag har skapat ett personligt uterum genom att kombinera lampor i olika former, storlekar och material. Jag har bland annat använt Twiggy grid, som är utomhusversionen av en av Foscarinis mest älskade lampor och Cri cri, en trådlös lampa som är lätt att ta med.

Cri Cri från Foscarini
Lampan Cri Cri från Foscarini är lätt att bära och flytta runt i trädgården. Foto: Foscarini

Läs mer:

Annons