Populärt: Hemma hos Inredningsnyheter ELLE Deco Design Awards Köksinspiration Inspiration för balkongen Se ELLE Hemma hos

Så lever du mer hållbart – 5 enkla och effektiva knep för badrummet

07 jul, 2021
Så lever du mer hållbart, fem effektiva knep för badrummet
Vill du leva mer hållbart och klimatsmart hemma? Vi listar fem miljövänliga (och busenkla!) knep för badrummet.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
TV: Se 5 enkla knep för badrummet som är bra för miljönBrand logo
TV: Se 5 enkla knep för badrummet som är bra för miljön

Inredning och hållbarhet mynnar ofta ut i närproducerade material, tidlösa uttryck och slitstarka ytor. Men hur hållbart lever vi egentligen i våra hem? Tillsammans med sanitetsleverantören Grohe djupdyker vi ner i badrummet, en avkopplande oas för många men också står för en stor del av vår miljöpåverkan, bland annat genom vattenkonsumtion.

Här samlar vi enkla och effektiva knep för att leva mer miljövänligt i badrummet, men flera tips kan med fördel appliceras på många av hemmets rum. In och inspireras!

Annons

Så lever du mer hållbart hemma – fem effektiva knep för badrummet:

stäng av kranen

Det må låta uppenbart, men det är lätt hänt att kranen står på utan att användas. Ansiktstvätt, handtvätt och inte minst tandborstning kan leda till att kranen är igång längre än nödvändigt. Enligt Svenskt Vatten är det hela sex liter vatten som rinner ut ur kranen per minut när den är påslagen.

Två dagliga tandborstningar på cirka två minuter var står alltså för tjugofyra liter vatten per person, en mängd som du enkelt kan skala bort genom att stänga av kranen så snabbt den inte används..

Så sparar du vatten hemma och lever mer hållbart
Se till att kranen är avstängd under tiden du borstar tänderna för att spara så mycket vatten som möjligt. Styling: Hanna Rydman för Historiska Hem Mäklare: Markus Elias.

Numera finns det även flera beröringsfria kranar där vattnet endast rinner när du är nära sensorerna och använder den.

Annons

Dra ut sladdarna

Att minska på användningen av elektriska prylar, exempelvis hårtork, plattång och rakapparat, är en sak. Men glöm inte bort att också dra ut sladden när du är färdig. Många av verktygen förbrukar el även när de inte används, vilket både påverkar miljön och plånboken.

Så lever du mer hållbart hemma
Lätt hänt att prylarna är ikopplade även efter användning? Se till att lägga undan all elektronik så snabbt du är klar. Foto: Paulina Salonen/Woodio.

Optimera duschtiden

Få saker toppar en svalkande dusch i sommarvärmen eller en varm dusch i början, eller slutet av dagen. För många av oss får duschen gärna ta tid och bli en slags avkopplande ritual. Men en kortare duschtid gör gott för miljön.

Annons

Om du duschar i tre minuter dras 36 liter vatten medan en tiominuters dusch motsvarar 120 liter. Komplettera med att stänga av duschen vid schamponering eller intvålning för att spara så mycket vatten som möjligt. Det finns också vattensparande duschhuvuden, gjorda för att automatiskt reducera mängden duschvatten.

Så lever du mer hållbart och klimatsmart i badrummet
Kombinera dina hållbara vanor med hållbara detaljer. Byt ut tvålflaskan i plast mot en variant i glas. Foto: Andy Liffner/Orbital Systems.

Noggrann källsortering

Mycket avfall som kommer från badrummet består av plast. Schampoflaskor, hudvårdsförpackningar och duschtvålar är bara några exempel. Här kan det vara svårt att hitta substitut, men se till att tömma förpackningarna på allt innehåll, skölja ur och källsortera rätt när det väl är dags.

Annons

Dessutom finns det allt fler varumärken som erbjuder både återvunna förpackningar och ekologiska produkter.

Så källsorterar du i badrummet
I snitt används 140 liter vatten per person och dygn, varav 60 liter går åt personlig hygien. Foto: Johan Spinnell för Historiska Hem Stylist: Emma Wallmén Mäklare: Sarah Gesarf/Historiska Hem.

Duscha senare

Vattenförbrukningen är högst på morgonen och kvällen. Om du är ledig eller hemma och jobbar, ta en dusch mitt på dagen istället eller senare på kvällen. Samma sak gäller förstås för tvätt- och diskmaskiner.

Källa: Grohe och Svenskt Vatten.

TV: Så fyller du diskmaskinen på bästa sättBrand logo
TV: Så fyller du diskmaskinen på bästa sätt
Annons