Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspirationPåskdekorationerPåskpyssel och DIY

Så kombinerar du färg – experterna tipsar

24 feb, 2022 
AvCecilia von Mentzer
Så kombinerar du färg – experterna tipsar
Vilken färgtyp ska man satsa på och vilka kulörer funkar bäst att kombinera? Våra experter har svaren.
Annons
Så målar och inreder vi 2022 – 5 stora färgtrenderBrand logo
Så målar och inreder vi 2022 – 5 stora färgtrender

Tekla Severin

Kolorist och inredningsdesigner @teklan

Tekla Severin är kolorist och inredningsdesigner

Vilken färgtyp föredrar du?

”Alltid hållbart, men annars beroende på projekt. Linolja är dock oslagbart vad gäller känsla och doft. Jag har den senaste tiden jobbat mycket med underbara danska Linolies produkter, bland annat i en ny möbel som jag och norska Stine Aas formgett för nya Bebo objects.”

Den underbara kombinationen grönt och rött hittas bland annat i Poul Henningsens hem.

Hur kombinerar man färg?

Annons

”Det finns många färgteorier och metoder kring detta, jag rekommenderar min vän Dagny Thurmann-Moes bok Farger til folket! om du vill veta mer. Ett säkert kort är annars analoga färgscheman, det vill säga toner av samma eller närliggande färger i färgcirkeln, det upplevs harmoniskt. Min egna personliga favorit-kombination är ‘something flirty and something dirty’; en klar/pigg färg i kombination med en dusty, det blir ett intressant och samtidigt balanserat möte.”

Vilka färger satsar du på nu?

”Flera paletter! Huvudfokus är luftigt blått och grönt i kombination med ett stänk av rött. Men också lavendel i kombination med olika neutraler som är mer eller mindre jordiga, till exempel nougat eller terrakotta. Gula toner av olivgrönt återkommer också i flera av mina paletter för våren.”

Tekla Severin är aktuell med ett projekt för Bebo objects.

Lisbeth Larsen

Färgchef på Jotun @jotunlisbeth

Annons
Lisbeth Larsen är färgchef på Jotun

Vilken färgtyp föredrar du?

”I flera år har det varit en oskriven regel att snickerier, lister och dörrar ska vara vita. Äntligen är det hög tid att färgsätta dessa – vilket jag hurrar extra för! Det enklaste sättet att färgsätta snickerierna och detaljerna är genom att använda samma kulör som på väggen, men att utnyttja de olika glansgraderna på lister och dörrar. Ett annat sätt att skapa ett spännande uttryck är att använda en djupare ton på dörrarna och listerna, än den på väggen. Jotun har en supermatt snickerifärg för detta som jag kan tipsa om.”

Annons
När det kommer till att inreda med färg är det kreativiteten som sätter gränser!

Hur kombinerar man färg?

”Kort och gott – precis som du vill. Det är kreativiteten som sätter gränser! Trots det, finns det teorier som bygger på att man ska använda kontrasterande kulörer. Det vill säga att när man använder kulörer från motsatt sida i kulörcirkeln (röd och grön, lila och gul, etc), så uppstår spännande och kraftfulla samspel.”

Vilka färger satsar du på nu?

”Jag har många favoritkulörer! Men en av mina favoriter är den läckra och positiva gultonen som vi kallat Fresh pasta. Likadant är jag väldigt förtjust i terrakotta, en kulör som omfamnar en med dess värme och lugn. Vårens projekt är faktiskt att måla om mitt sovrum i just gult.”

Annons
Färsk pasta och terrakotta är toner som Jotuns färgchef känner särskilt för i vår.

SAŠA ANTIĆ

Stylist och creative director @sasaanticstudio

Saša Antić är stylist och creative director

Vilken färgtyp föredrar du?

”Jag gillar vattenbaserade färger. Dels tycker jag de täcker bra och att det blir en fin yta när man målar. Men jag gillar också att färgen går bort i tvätten om man spiller på sina kläder.”

Annons

Hur kombinerar man färg?

”Jag har alltid propagerat för att man ska gå på magkänslan och måla i de färger man verkligen älskar. Vissa personer är modigare, andra inte, vilket är helt okej. Personligen gillar jag oväntade kombinationer som till exempel blodrött ihop med ljusblått, grönt ihop med högblankt svart eller brunt.”

Hemma hos Saša Antić är det starka färger, gärna blockmålat, som gäller.

Vilka färger satsar du på nu?

”Jag satsar på färger som mintgrönt, beige och aubergine i kombination med vitt. Tycker att de passar den sekelskifteslägenhet jag lever i just nu. Tillsammans med råa slipade furugolv blir det en fin kontrast. Jag har också tagit i beaktning hur det ser ut utanför huset och vilket ljus som kommer in

Annons
Blodrött och ljusblått är en oväntad men vacker färgkombination.

Ann-Charlotte Linde

Färgchef Norden på Nordsjö @nordsjosverige

Ann-Charlotte Linde är färgchef Norden på Nordsjö

Vilken färgtyp föredrar du?

”Jag har så många olika favoriter men jag föredrar oftast kulörer som är balanserade med svart, de är nämligen inte så tydligt starka och rena utan mer dämpade. Sedan kan det vara kulörer från alla kulörområden – fast jag använder mer blått, grönt och naturkulörer än lila till mig själv eftersom det inte är en personlig favorit.”

Annons
Ett vanligt sätt att kombinera färg är att leta bland miljöbilder för att hitta kombinationer som inspirerar.

Hur kombinerar man färg?

”Det finns många teorier att följa, men de är ofta generella och utbudet av kulörer enormt – det är lätt att gå vilse. Ett vanligt sätt är att leta bland vackra miljöbilder för att hitta kombinationer som inspirerar den vägen. Oftast har man mycket som kulörerna ska samspela med och det viktigaste är att se till helheten med alla andra material man har i rummet. Sedan är det a och o att provmåla så att man ser hur kulörerna samspelar med ljuset i rummet.”

Vilka färger satsar du på nu?

Annons

”Beroende på sammanhanget väldigt olika, men jag blandar in tydligare kulörer i mina kombinationer igen. Ett exempel är vår nya kulör Bright skies som inspirerar med sin fräscha känsla.”

Färgerna <i>Bright skies</i> och <i>Artichoke leaf</i> är nyheter från Nordsjö.

Foto: Nordsjö, Jotun, Stellan Herner, Maria Wretblad

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!

Annons