Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspirationInspiration för balkongenSe ELLE Hemma hos

Stylisten: Så inreder du med mörka väggar

07 dec, 2015 
AvSara Ångström Burling
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Att ljust och fräscht har fått ge plats åt mörkt och murrigt är redan konstaterat. Mörka väggar är det trendigaste sättet att förnya sitt hem på just nu. Men hur ska man då inreda för att helhetskänslan inte ska bli alldeles för… mörk och murrig?

– Bara för att vi målar väggarna i färg betyder inte det att vi måste byta ut varenda pinal i vårt hem. Nej,  snarare tvärtom kan våra detaljer i vitt, svart, grått och trä lyftas fram till en ny dimension och få ett helt nytt uttryck, säger, vår bloggare och expertstylist Daniella Witte.

– Här har vi valt att jobba med textiler i olika närliggande nyanser och material. Det mörka träet sätter karaktären och det grafiska svart och vita får allt att gnistra till!

Här nedan får du Daniella Wittes 6 bästa tips på hur man inreder med mörka väggar!

Foto: Daniella Witte

daniellawitte_morkavaggar_stolar

1. Satsa på en matt väggfärg

Extra matta väggar känns väldigt rätt i tiden just nu. Det ger ett härligt djup som mjukar upp helhetskänslan. Om du vill prova något mer kreativt kan du kombinera samma eller närliggande kulör i matt och blankt. Till exempel genom att nerifrån och upp måla två tredjedelar av väggen matt som i en skarp övergång blir blank.

Annons

2. Välj naturliga material på möbler

Trä i de mörkare träslagen men också de ljusa fungerar, fast då som en fin kontrast. Metaller tar sig också väldigt fint till de mörka väggarna.

daniellawitte_morkavaggar_filtar

3. Inred med textilier i dova färger och naturmaterial

Oblekt linne, grå nyanser av ull och stickad bomull gör sig fint mot mörka väggar Dessa kan sedan slå mot exempelvis blått, rött, grönt och gult men är då naturligt nerdämpade. Känner du att du saknar de tydliga kontrasterna är det fint att lägga till en mönstrad textil som exempelvis en snygg kudde.

4. Satsa på en ljusare matta

I val av matta beror det helt och hållet på vilken stil och uttryck man vill uppnå, och så klart vilket golv den ska ligga på. Mörka väggar behöver också ta ljuset någonstans ifrån och då kan ett bra val vara en matta i en något ljusare ton. Jag gillar personligen de dovt infärgade vintage-mattorna från orienten där färgerna skapar en sliten och använd look. Den ger karaktär men håller sig ändå lugn. De dyker då och då upp på exempelvis Lauritz.com.

Annons

5. Välj en tavla med sparsmakat motiv

Här får man verkligen det perfekta tillfället att lyfta fram ett sparsmakat och snyggt motiv. Valet av ram hamnar på svart, trä, mettall eller ingen ram alls. Färgerna i tavlorna känns finast att till största del hållas ljusare än väggen. Svart och vita foton och illustrationer är också snyggt. De ger den här gnistan till rummet med sina kontraster.’

daniellawitte_morkavaggar_kuddar

6. Var noga med belysningen

Mörka väggar ger automatiskt en nerdämpad ton i rummet. Som i all inredning ska man tänka in en bra allbelysning (städbelysning), väl utvalda funktionsbelysningar (till exempel en läslampa och spotlights på bokhyllan), som slutligen vägs upp med jämnt utspridda punktbelysningar (mysbelysning).

Läs fler kreativa inredningstips!
5 superkreativa tips som gör ditt hem unikt
5 billiga knep som sätter guldkant på ditt hem
Så förnyar du din tavelvägg – 12 kreativa knep
6 kreativa knep – så gör du hemmet vackrare med växter

Annons