Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspiration

Så inreder du en lättstädad hall – 5 konkreta tips

23 sep, 2019 
Gör hallen lätt att städa med våra inredningstips
Slaskpölar, grus ända in i köket och skor och jackor huller om buller. Är det verkligheten ibland och skulle du istället vilja ha en hall som är lätt att städa och hålla ordning i? Här är inredningstipsen som gör hallen lättstädad.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Hallen är ett rum som ofta skapar bekymmer i hemmet. Det är på den många gånger väldigt begränsade ytan man ska förvara mycket och ytterkläder, skor, paraplyer och andra saker samlas snabbt i oorganiserade högar om man är flera i bostaden.

Gör vardagen enklare genom att inreda hallen utifrån att den ska vara lätt att städa och hålla ordning i. På så vis kan du slippa irriterande grus, blöta fläckar, stress och snubbel på skor såväl morgon som kväll.

Här följer fem inredningstips som gör hallen lättare att städa:

1. Välj förvaring som lämnar golvet fritt

Genom att välja rätt förvaringslösningar kan du underlätta städningen. Vägghängda skåp, hyllor och bänkar gör det lätt att dammsuga och tvätta golvet i ett enkelt svep.

Platsbyggd förvaring och skåp som går upp till taket minimerar även ytorna som kan samla damm. Väljer du förvaring som står på golvet är höga ben att föredra, eftersom det gör det enklare att komma åt med dammsugaren.

Lättstädad och snygg hall med vägghängd förvaring
Vägghängd förvaring underlättar städningen i hallen. Foto: Alen Cordic Styling: Nouvel för Bjurfors/mäklare: Charlotta Lenhammar

2. Glöm inte dörrmattan

Dörrmattan är en räddare i nöden när hösten och vintern gör sig påmind med slask, grus och snö. Den fångar upp den värsta smutsen och skyddar dessutom golvet. En långsmal matta eller en heltäckande variant i jute i den avlånga hallen minimerar risken att få in smuts längre in i hemmet. Bor du i hus kan du kombinera dörrmattan inomhus med ytterligare en utanför dörren.

Annons

Tips! Om du renoverar och inreder hallen från grunden, glöm då inte att välja ett slitstarkt golv.

3. Inred med flexibla förvaringskorgar och -krokar

Det är betydligt enklare att städa och få till ett städat intryck när var sak har sin plats. Korgar, lådor och krokar ger många och framför allt flexibla förvaringsmöjligheter i hallen. Då hamnar saker varken på golvet eller på stolar och det blir enklare att hitta det man behöver när exempelvis nycklarna och vantarna har en egen plats.

Snygg hall med dörrmattor och smart förvaring
Mattor fångar upp smutsen i hallen och förhindrar den från att ta sig längre in i hemmet. Foto: Alen Cordic Styling: Nouvel interior för Bjurfors/mäklare: Sandra Stals

4. Låt inte stilen bli ett hinder

Ekvationen av en praktisk och stilfull hall kan ibland kännas omöjlig. Det är lätt hänt att många dekorativa detaljer smyger in för att försöka piffa till det ofta så funktionella helhetsintrycket, men då kan det å sin sida bli svårt att hålla ordning och reda.

Annons

Sätt istället stilen med några få, större blickfångare. Det kan du göra med en tavla, lampa eller varför inte med hjälp av lite målarfärg på utvalda ställen alternativt med en mönstrad tapet?

5. Satsa på specialförvaring

Havet av skor i hallen är ett återkommande problem, enligt tidigare undersökningar om förvaringsproblem. Då är det smart att satsa på skoförvaring som passar för just dina behov. Det kan vara ett skoskåp, ett hyllsystem eller en annan DIY-lösning som fixar problemen i din hall. Huvudsaken är att inga skor blir kvar på golvet.

Även blöta paraplyn kan ha svårt att hitta sin plats i hallen, något som enkelt fixas med ett paraplyställ. En byrå eller ett lådsystem sväljer hallens små prylar, från nycklar och hörlurar till plånböcker och busskort, vilket ger ett betydligt mer städat intryck.

Bonustips! Köp en liten handdammsugare eller en sopskyffel med tillhörande borste och ha den nära till hands i hallen för att göra tröskeln för städning så låg som möjligt.

Gör ett intryck i hallen med tapet och gör hallen lätt att städa med en sopskyffel
En sopskyffel nära till hands och några få, väl valda detaljer gör hallen betydligt enklare att städa. Foto: Anders Bergstedt för Alvhem mäkleri

Läs mer:

Så inreder du för att få ett lättstädat hem – 14 tips

5 vanliga inredningsmissar i hallen – och hur du löser dem

Skapa ordning och reda i hallen – 27 smarta shoppingtips

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons