Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspirationInspiration för balkongenSe ELLE Hemma hos

Så gör du ett bord i betong – guide i 9 enkla steg

20 apr, 2015 
AvCassandra Lundgren
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Hållbart, vackert och stilrent. Betong är ett stilsäkert material med stora möjligheter för att skapa inredning i olika former. Nu tipsar ELLE Decoration om nio enkla steg för att göra ett vardagsrumsbord i betong.

1. Innan du börjar: bestäm dig för hur ditt betongbord ska se ut. Ska det vara helgjutet eller vill du hellre gjuta en betongskiva och ställa det på ett par äppellådor? Nedan följer steg-för-steg-guide för att gjuta en betongskiva som ska placeras på äppellådor men principen funkar för alla typer – anpassa bara formen efter tycke och smak.

2. Åk till närmsta byggvaruhus och införskaffa material. På inköpslistan bör det stå: betong, armeringsnät och plywood. Välj gärna finbetong för att få en fin yta och oljad formplywood för att betongen ska släppa lätt från formen.

gör din form

3. Gör din tilltänkta form av din plywood. Fäst skivorna med skruv som du lätt kan avlägsna när bordet är klart.

blanda betong

4. Blanda betongen och fyll formen till hälften.

5. Vid hälften ställer du betongen åt sidan och lägger ner armeringsnätet. Armeringsnätet minskar risken för att betongen ska spricka.

6. Fyll upp formen hela vägen upp till kanten.

jämna ut betong

7. Innan det är dags för att betongen att stelna, (i snickeritermer för att brinna), behöver betongen jämnas till och luftbubblor avlägsnas. Jämna till ytan med exempelvis en planka. Därefter finns det olika sätt att avlägsna luftbubblor, den lite finare varianten är att ta hjälp av ett vibrationsbord. Ett sådant bord går att hyra hos din lokala byggmästare.  Annars kan du bara använda en pinne och röra runt i betongen. Du kommer att se att luftbubblor spricker, fortsätt så tills du tycker att betongen känns jämn.

Annons

8. Låt betongen brinna, ett dygn rekommenderas men brinntiden beror helt på bordets storlek. För att vara på säkra sidan kan du fråga en händig i din omgivning eller passa på att höra med personalen på byggvaruhuset när du köper ditt material.

9. Till sist: avlägsna formen och lägg din betongskiva på äppellådor. Om du vill behandla ytan kan du olja eller vaxa bordet för att göra det lätt att torka av, men det fungerar lika bra utan och då låta slitaget skapa en fin patina med åren.

betongen

För fler renoveringstips – se tidigare avsnitt av Renoveringsskolan som ELLE Decorations bloggerska Hej Regina gjort:

Ge nytt liv åt dina möbler genom att ge dem ny färg, eller textil.

Gör en stoppad sänggavel med allt från skumgummi till textil.

Lär dig att kakla om själv.

Förnya ett rum genom att tapetsera om.

Av: Sanna Rossäng

Annons