Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspiration

Så förvarar du dina handväskor på bästa sätt – 6 enkla knep

03 aug, 2021 
Så förvarar du dina handväskor på bästa sätt, skötselråd
Länge leve väskan! Ge accessoarshjälten och inredningsdetaljen lite extra kärlek tack vare genomtänkt förvaring som både boostar väskans livslängd och skapar tjusiga blickfång.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
6 vanliga missar när du inreder för en ny säsongBrand logo
6 vanliga missar när du inreder för en ny säsong

Få saker toppar en praktfull väska. Utöver att fylla en nödvändig praktisk funktion är de uppskattade trotjänare med spännande uttryck som lyfter stilen säsong efter säsong. De senaste åren har accessoaren ökat i kurs, både tack vare en stärkt roll som älskvärt attribut och en frisk fläkt i inredningsbilden.

Att låta väskan, från liten clutch till rymlig totebag, stå framme och tydligt integreras i heminredningen är en tendens vi ser allt mer av. Däremot kan det kännas knepigt att framhäva accessoaren utan att kompromissa med dess skick och tillstånd. Inspireras av sex enkla sätt att förvara din väska på, från konkreta förvaringshacks till vinnande skötselråd.

Annons

Så förvarar du dina handväskor på bästa sätt – 6 enkla knep och skötselråd du inte får missa:

1. Maxa med förvaringslådor

Så förvarar du dina handväskor på bästa sätt, använd förvaringslådor
Låt väskorna som frekvent används förvaras inom räckhåll i enkla förvaringslådor. Foto: Anders Bergstedt för Alvhem Stylist: Izard Höyer Mäklare: Louise Fredriksson.

Förvaringslådor är utmärkta för alla slags ting, inte minst accessoarer. Bunkra upp med lådor i flera storlekar, stora som små, och dedikera en eller fler åt dina väskor. Lådorna kan med fördel placeras i hallen, garderoben eller klädkammaren.

Kom dock ihåg att vara selektiv med vilka väskor som står var. I hallen är det ypperligt att ha väskor som ofta används, exempelvis vardagsväskan eller kvällsclutchen, och du gärna har nära till hands.

Annons

2. Upp på kroken

Så förvarar du dina väskor på bästa sätt, häng upp på kroken
Mindre väskor i tunnare material kan hängas på kroken utan några problem. Foto: Johan Spinnell för Historiska Hem Styling: Charlotte Lindholm Mäklare: Josefin Widman.

Det är inte helt ovanligt att hänga upp väskor på krokar, något som har både praktiska och yteffektiva fördelar. En upphängningsanordning är tacksam att använda då du enkelt kan integrera både mindre och större krokar. Anordningarna finns ofta för köket men går även att applicera i andra miljöer.

Undvik att hänga upp stora, välfyllda väskor då det enkelt skapas slitage på handtaget, inte minst på läderväskor. Tänk istället att du hänger upp lättare väskor, från tygkassar till mindre (helst tomma!) handväskor.

Annons

3. Se upp för solljus

Så förvarar du dina handväskor på bästa sätt, undvik solljus
Hur du bäst undviker att utsätta väskor för solljus? Genom att placera de i garderoben eller klädkammaren förstås. Foto: H&M Home.

Sol och värme i all ära, men sol och handväskor är inte den bästa av kombinationer. Om du har placerat din handväska nära ett fönster där den kan utsättas för direktsol är det dags att hitta en ny plats. Detta är extra viktigt om det rör sig om en läderväska. Hitta istället en skuggig plats i hemmet med låg luftfuktighet för att undvika missfärgningar och mögel.

Var även noga med att kontinuerligt skydda väskan från vatten, inte minst kraftigt regn. Lädermaterial får lätt fläckar och missfärgningar av för mycket fukt.

Annons

4. Glöm inte dustbag

Så förvarar du dina handväskor, använd dustbag
Undvik att förvara väskor i plast då materialet kan skada väskor, främst läderväskor, på sikt. Foto: Ellos Home.

En dustbag följer många gånger med väskor och skor vid inköp. Påsen, ofta gjord i ett mjukare tyg, är utmärkt för förvaring av väskor. Utöver att tillföra ett skydd mot damm och smuts får den ett gott skydd mot solljus. Numera är dessutom många dustbags snygga i sig, så det skadar inte att låta väskan stå framme i sin dustbag.

Se också till att använda påsen när du reser bort och vill ta med dig din väska för ett extra skydd. Undvik plastalternativ, framförallt för läderväskor, då plast kan skada lädret på sikt.

Annons

5. Fyll ut väskan

Så förvarar du din väska, fyll ut den
Står din väska ofta tom när den inte är i användning? Se till att fylla den för att bibehålla formen. Foto: Elin Sylwan för Historiska Hem Stylist: Thomas Lingsell Mäklare: Erica Lamberg.

Händer det att din väska står helt tom när den inte används? Boosta väskans livslängd och bibehåll ett vackert blickfång genom att hålla den fylld. Mindre handväskor tar i regel ingen större skada av att vara ofyllda men för större modeller är det desto värre då de snabbt tappar sin ursprungliga form.

Rulla ihop tröjor som sällan används eller är ur säsong och placera i väskan. På så sätt får den en mjuk fyllning som adderar stadga utan att skada väskans inre. Win win!

Annons

6. Handtag upp

Så förvarar du dina handväskor, placering av handtag
Glöm inte handtagen! Placera de uppåt för att minska risken för slitage. Foto: Montana.

En välfylld väska är en essentiell faktor rent estetiskt och praktiskt, men missa inte handtagen. Det är vanligt förekommande att väskor placeras med handtagen hängandes neråt, vilket kan leda till slitage, inte minst för tyngre väskor. Dra igen dragkedjan för att bibehålla formen och försök att placera handtagen uppåt när väskan inte används.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons