Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspirationInspiration för balkongenSe ELLE Hemma hos

Så fixar du ett utekök – 7 smarta tips

10 jul, 2018 
AvELLE Decoration
Så inreder du uteköket.
Trenden med utekök är större än någonsin. Och det bästa är att man kan välja att göra det hur litet och enkelt, eller stort och avancerat man vill! Här är våra bästa tips!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

1. Placera rätt

Det är såklart smart att placera uteköket nära inneköket. Placera också matplatsen nära, men om det inte är möjligt, eller du önskar matplatsen någon annanstans – se till att göra en ”brygga” som binder ihop uteköket och matplatsen i form av stengångar eller trätrall.

Det är också skönt att ha ett tak över köket, för att minska underhållet och för dem som till exempel vill ha ett kylskåp ute. Tänk dock på att inte ha grillen där som då kommer svärta taket, i sådana fall är en skorsten ett måste.

2. Avskärma

Det är viktigt att skapa ett ”rum” även ute – så rama in ditt utekök med en spaljévägg, pergola, häck eller en halvhög mur, några krukor, eller placera det mot en vägg. Det skyddar också mot vind.

Rama in ditt kök.
Foto: Petra Bindel för Ikea Livet Hemma

3. Tänk i zoner

Inred även ute, skapa alltså miljöer, rum och avdelningar även utomhus. Om uteköket skärmas av med en spaljé kanske du ska ha en odlingsbänk på motsatt sida, eftersom det ändå finns närhet till vatten där, till exempel.

Annons

Varför inte ett par stolar bredvid grillen så att några kan hålla grillaren sällskap? Avskärma med en halvhög bänk mellan utekök och matplats? En skön loungedel med mysiga soffor och filtar, just på den platsen där solen når som längst på kvällen? Och den där plätten i skugga där gräset aldrig tar sig, varför inte göra en fin boulebana där i stället?

4. Skala av

Det ska vara enkelt ute! Både för ögat men också i form av underhåll. Välj möbler som klarar att stå ute året om. Textilier som tål väta. Parasoller som skänker skugga. Konstrotting. Se till att ha bra förvaring så att det går lätt att stuva undan redskap och sittdynor. Bygg gärna i betong, gjut själv eller beställ till exempel på betongbord.se.

Skala av köket ute.
Foto: Ikea

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

5. Odla nära

Sätt kryddor och sallad i krukor eller pallkragar och förvara dem nära. Supertrevligt att kunna nypa de kryddor man vill direkt! Odla i generösa behållare så mår kryddorna bra och det blir dessutom ett väldigt vackert blickfång.

Annons

6. Förläng säsongen

Fundera på att installera markiser med inbyggd infravärme eller investera i en terrassvärmare. Bra belysning gör också att man kan vara ute längre. Om du väljer att göra ett superenkelt utekök kan du sätta det på hjul och göra det mobilt – då kan du flytta runt det i trädgården efter säsong.

Förläng utesäsongen.
Utekök/-bänk i rostfritt stål från Purus Garden.

7. Dra fram vatten och el

Inget av det är ett måste, men det underlättar. Elen ger bra belysning och det kan vara skönt att kunna använda mixer eller kaffekokare, till exempel.

Enklaste vägen med vattnet är att sätta in en vask, ansluta trädgårdsslangen och ställa en stor hink under. Men att dra fram både varm- och kallvatten är förstås en härlig lyx. Se till att det finns avrinning från huset. Och att det går att stänga av vattnet helt vintertid.

Av: Jenny Norberg

Foto i startbild: Ellos & Ikea

Läs mer:

9 skandinaviska kök att inspireras av 

De hetaste kökstrenderna 2019

Annons