Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspiration

Så får du jordgubbarna att hålla längre

19 jul, 2018 
AvHanna Carlsson
Jordgubbar hör sommaren till och de goda bären har alltid en given plats på midsommarbordet. Men vad borde man egentligen tänka på efter man ha inhandlat de röda gubbarna? Ska man skölja dem och hur får man de att hålla längre?
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Få jordgubbar att hålla längre
Jordgubbar är en favorit för många under sommaren. Foto: IBL

Tillsammans med glass, i en drink eller varför inte för att fräscha upp en sallad? Sommaren är jordgubbarnas högsäsong. Men vad behöver man egentligen tänka på när man kommer hem med det röda guldet? Hur håller man gubbarna fina längre och vad ska man göra om en omogen smugit sig med? Jordgubbsodlaren besvarar de vanligaste frågorna!

Måste man skölja bären?

Det korta svaret är nej. I Sverige har vi väldigt strikta regler över när och hur besprutning av bär sker. Detta gör att det är lång tid mellan besprutning och konsumtion. Det är med andra ord inga problem att äta dem utan att skölja.

Hur ska man förvara bären?

Bären trivs bäst i ett mörk, svalt och lite fuktigt rum, som till exempel potatiskällare och förråd. Har du inte något av detta så fungerar kylskåpet fint. Undvik att ha bären i rumstemperatur för länge, om du inte ska äta upp dem på direkten.

Annons

Ska man snoppa bären?

Vill man göra jobbet så får man såklart. Viktigt att tänka på är att inte skölja bären efter snoppningen – extra viktigt om du inte ska äta dem på direkten. Ju mer vatten det kommer in i gubbarna desto kortare tid håller de.

Vad ska man göra om har en omogen jordgubbe?

Lägg bäret i rumstemperatur så eftermognar jordgubben.

Ska man tänka på något speciellt när man fryser in gubbarna?

Se till att gubbarna är torra innan du fryser in dem. Då slipper du riskera att de bildas is runt och i dem.

Jordgubbstårta

Jordgubbscheesecake på mandelskorpsbotten.

Läs mer:

9 otippade (och galet goda) saker du kan göra med jordgubbar

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons