Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspirationInspiration för balkongenSe ELLE Hemma hos

Så dukar du med jordnära färger – 6 snygga tips

03 feb, 2021 
Så dukar du med jordnära färger våren 2021
Sugen på att maxa dukningen? Vi listar 6 snygga sätt att duka med trendigt jordnära toner.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
SÅ MÅLAR OCH INREDER VI 2021 – 5 FÄRGTRENDERBrand logo
SÅ MÅLAR OCH INREDER VI 2021 – 5 FÄRGTRENDER

Lägg lite extra krut på dukningen! Under omständigheter då mycket tid spenderas inom hemmets fyra väggar gör alla insatser, stora som små, skillnad. Hämta inspiration från Marbodal, som tillsammans med inredaren Lotta Agaton har dukat upp till färgstarka måltider med det lilla extra.

Så dukar du med jordnära färger – från brunt till blått

Vad sägs om att förvalta vintern med dova kulörer eller tjuvstarta våren med ljusa färger? Vi har samlat sex enkla dukningstips i olika jordnära färger som lyfter måltidsupplevelsen i ett kick.

1. Mörkbruna toner

Så dukar du med mörkbruna toner
Testa dig fram med en och samma färg eller en blandning av flera olika nyanser. Foto: Marbodal.

Mörkbrunt är starkt förknippat med hösten, mycket på grund av den mustiga känslan och att det är en nyans som reflekterar årstiden väl. Ton i ton har länge varit trendigt på modescenen och börjar hastigt etablera sig inom inredningsvärlden. Låt hela dukningen gå i en och samma mörkbruna ton eller testa dig fram med olika nyanser. Runda av med torkade kvistar och blommor efter säsong för att skapa ett genomtänkt helhetsintryck som dessutom är rätt i tiden.

Annons

2. Vårfräschör

Så dukar du med gröna färger
Grönt är skönt! Låt gröna nyanser ta plats på riktigt i dukningen för en efterlängtad vår- och sommarkänsla. Foto: Marbodal.

Få saker säger vår så mycket som grönt – i alla tänkbara nyanser. Grönt hintar om att ljusare tider är inom räckhåll och för tankarna till blommor och växter som äntligen växer sig till form efter den kalla vintern. Utgå ifrån grönt, gärna i varierade toner, för att integrera den efterlängtade vårkänslan i din dukning. Skapa gärna kontraster genom stilfulla chokladbruna detaljer, som en tygservett.

3. Jordnära sand

Så dukar du med jordnära färger
En beige dukning är en tidlös vinnare som passar bra oavsett tid på året. Foto: Marbodal.

Beige är kulören som ständigt är aktuell, både i inrednings- och modesammanhang. Tacksamt för färgen är att den är neutral, anpassningsbar och lämplig oavsett tid på året. Satsa på en beige dukning, där nyans väljs efter tycke och smak, och kombinera med vitt porslin på bordet. Resultatet blir både snyggt och lyxigt.

Annons

4. Nyanser av grått

Så dukar du med gråa färger
Grått, både i en neutral nyans och mörkare ton, lyfter vilken dukning som helst. Kombinera gärna med svarta detaljer. Foto: Marbodal.

Glöm inte bort grått! Grått, både i en neutral nyans och mörkare ton, passar strålande i just dukningssammanhang. Ett fint och stilsäkert sätt att duka med grått är att ha en mörkgrå nyans som bas. Sedan kan du komplettera med ljusare porslin för en mer levande helhetskänsla. Om du dessutom vill ha en mer elegant inramning är det värt att lägga till svarta inslag, exempelvis i form av svarta bestick.

5. KLASSISKT VITT

Så dukar du i vita färger
Känns en helvit dukning för klinisk? Bryt av med säsongens växter eller, återigen, en lyxig svart kontrast. Foto: Marbodal.

Ute efter ett säkert kort som garanterat passar 365 dagar om året? En klassiskt vit palett gör ingen besviken. Låt hela dukningen, från textilier till porslin, gå i vita toner för en krispig och fräsch känsla. Du adderar enkelt mer liv i dukningen genom att integrera säsongens växter eller bara en lyxig svart kontrast.

Annons

6. KänslaN av hav

Så dukar du i blåa färger
Låt det blåa temat genomsyra dukningen, exempelvis i form av porslin och textilier. Foto: Marbodal.

Vi är nog många som längtar efter sol, bad och varmare breddgrader. Få in den avkopplande känslan av havet med en vacker blå dukning. Blått är en oerhört tacksam färg som enkelt går att kombinera med både poppiga och mer nedtonade kulörer. Skapa en personligare dukning med unikt porslin, glas eller bestick som gärna får ha något blått i sig.

LÄS MER:

Vinter- och vårnyheter på Ikea 2021 – se nyheterna här

Uppdatera hemmet med 2021 års stora trender – rum för rum

12 enkla hemmaprojekt som uppdaterar inredningen i hemmet

Annons