Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspirationInspiration för balkongen

Så blir du ett proffs på second hand

02 jun, 2022 
AvCecilia von Mentzer
AvGustav Broström
Så blir du ett proffs på second hand
Vackert, klimatsmart, personligt och prisvärt – nu vill vi leva loppis på riktigt. Och det gäller inte bara köpen, utan att vårda och laga det vi redan har.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
7 smarta tips på hur du inreder en liten lägenhetBrand logo
7 smarta tips på hur du inreder en liten lägenhet

Second hand i första hand är en självklarhet för många, ett måste för andra och absolut uteslutet för vissa. Att gå på loppis är en aktiv handling som hjälper till att minska växande sopberg och konsumtion av onödiga prylar. Det är schysst mot plånboken och miljön.

Vas av Rolf Palm, privat. Romerskt tempel från Myrorna och kantig kopp i stengods, secondhand.se. Loppisfyndad sjöjungfru i gips signerad CH. Pappersvikt i glas, byst av romersk man och porslindekoration.
Majestätisk vas av Rolf Palm, privat. Romerskt tempel från Myrorna och kantig kopp i stengods, 79 kr, secondhand.se. Amfora av Ingela Söderström bakom rostfri sockerskål från Alessi, 25 kr, Lindra Second Hand. Loppisfyndad sjöjungfru i gips signerad CH. Pappersvikt i glas, byst av romersk man och porslindekoration, Myrorna. Vas i form av bambustavar i porslin, 49 kr, Stadsmissionen. Bonaden av Märta Måås-Fjetterström, privat.

Men även om man är en expert på loppis, kan identifiera stämplar, signaturer och vet exakt mellan vilka år en formgivare var anställd vid ett visst glasbruk kan det vara svårt att veta hur man ska ta hand om sina föremål för att få dem att hålla en livstid eller längre. Hur sköter man en skärbräda? Går det att avkalka en vas? Utöver att undvika nyproduktion är det kunskap om det löpande underhållet av vardagliga föremål som gör stor skillnad.

Annons

Johan Tell, författare till boken Bättre begagnat, är expert på att laga, lappa och limma.

Johan Tells <i>Bättre begagnat</i> från 2020 är utgiven av Bokförlaget Max Ström.
Johan Tells Bättre begagnat från 2020 är utgiven av Bokförlaget Max Ström.

– Att skaffa sig en grundkunskap om material är viktigt. Varför används ene till smörknivar men bok till glasspinnar? Kan man använda samma ingredienser för att bona ett golv som för att smörja en känga? Vilka lim funkar bäst till trä, metall, plast? Ju mer man vet om materialen man vill laga och renovera desto bättre blir det slutliga resultatet, säger han.

Annons

Just kunskap om material och tillverkningsteknik är ett sätt att undvika slitage. Exempelvis är många äldre föremål inte menade för diskmaskin. Gjutjärn mår bäst av att bara sköljas ur och sedan torkas med papper, vaser i kristall får lätt en dimmig yta och äldre porslin med handmålad dekor eller förgyllningar slits snabbare än kvickt i diskmaskinen.

Gamla stolar blir som nya med linoljefärg.
Gamla stolar blir som nya med linoljefärg. Bild från Myrornas projekt tillsammans med Sanna Evers och Samhällsbyggnadsbolaget.

I dag har hållbart leverne och miljövänliga knep för vardagen nästan blivit en folkrörelse. En av frontfigurerna för denna rörelse är Ellinor Sirén, som med sitt konto Ekotipset och sin bok Städa hållbart med Ekotipset utbildar svenska folket i magin med bikarbonat och ättika, hur man får bort blåbärsfläckar eller räddar en noppig tröja.

Annons
<i>Städa hållbart</i> med Ekotipset av Ellinor Sirén kom ut våren 2021 på Bonnier Fakta.
Städa hållbart med Ekotipset av Ellinor Sirén kom ut våren 2021 på Bonnier Fakta.
Fynda online på ställen som Tradera och Blocket.
Skärbrädor, 49 kr/st från Tradera och svensktillverkade bistrobestick, 2 kr/st, Myrorna. Kanna av Vivi Calissendorff, 425 kr, Kretsa Second Hand.
Annons

Nästan allt går att laga, men enligt Johan Tell finns det vissa föremål som bäst tas omhand av proffs.

– Skor och kängor. Visst kan man limma en sula som lossnat lite men oftast krävs ett gäng specialredskap och en mycket kraftig symaskin för mer avancerade lagningar. Gynna i stället din lokala skomakare.

Det är lätt att hitta prisvärda, inramade och dekorativa utställningsaffischer och reproduktioner av kända konstnärer second hand.
Det är lätt att hitta prisvärda, inramade och dekorativa utställningsaffischer och reproduktioner av kända konstnärer second hand. De förhöjer vilken hall som helst.

I den digitala värld vi lever i är det lätt att söka information, lära sig mer om att lappa och laga, dela med sig av husmorsknep och inspireras av andra. Till dig som vill börja leva ett mer miljövänligt liv och en gång för alla ta tag i den tröga byrålådan eller ingrodda altanen har Johan Tell två tips:

Annons

– Det ena är att aldrig tröttna – att bara köpa sådant som man vill ha för alltid. Det andra är att inse vilken kick det är att lyckas med en lagning eller en renovering. Det blir som tusen likes, minst.

Det blir lite som att svära i kyrkan nu, men vi måste ändå prata lite om trender, som ju finns även i loppisvärlden. Vem ska svara på det om inte Gustav Broström?

Gustav Broströms största besatthet är svensk keramik och finskt glas.
Gustav Broströms största besatthet är svensk keramik och finskt glas. Det syns hemma i hans och Hugos lägenhet.

– Jag tycker att det är spännande, men svårt att prata om trender inom loppisvärlden. Jag vill påstå att det inte följer samma cykler som resten av inredningsindustrin. Snarare ser jag små kluster av inspirerande människor som rör sig i liknande världar och skapar moderna inredningar med historiska referenser. Men om man för tydlighetens skull ska prata om trender tycker jag att det mest talande är en känsla av teaterscen. Det finns något uppfriskande performativt med folk som lajvar excentrisk tant eller minimal gallerist.

Annons
Myrorna fick i uppdrag att inreda en nyrenoverad fyrarummare på 115 kvm i Ludvika. Prislappen för inredningen landade på 20 000 kronor.
Myrorna fick i uppdrag att inreda en nyrenoverad fyrarummare på 115 kvm i Ludvika. Under två och en halv månad samlade Sanna Evers in allt från bestick till soffa. Prislappen för inredningen landade på 20 000 kronor.

Vilka tre trender ser du?

– Mormorsminimalism kallar jag en trend. Tänk er ett köksbord med spetsduk, udda krämfärgat porslin med snäckformade kanter, tunga bestick i nysilver och Estrid Ericsons syltkruka i tenn fullsmockad med luktärtor eller dahlior. Detta görs otroligt bra av kocken Laila Gohar. Hennes universum består av antikiserande element som kolonnformade bestick och smörskulpturer föreställande fragment av Michelangelos staty av David. Det är lika delar storslagen och avancerad teater som det är knypplat, knådat och kärvänligt.

Annons
Mormorsminimalism är en av de stora second hand trenderna som Gustav Broström förutspår
Mormorsminimalism. Kniv med bambuskaft, Fridas Finds och skål från Gustavsberg, 89 kr, secondhand.se. Vinglas, 49 kr, tallrik, 39 kr och servett, 20 kr, allt från Myrorna. Sexkantigt glas och skål från Berns Salonger, 5 respektive 10 kr, Ge För Livet.

– En annan, inte lika skir, trend är den mönstermixade stilen där Svenskt Tenn står som huvudperson. Stoppa Italien, Spanien och Frankrike i en matberedare, blanda och tillsätt lika delar brittisk stil som svensk. Mycket förvirrande och färgstarkt! Tänk en stormönstrad duk av Josef Frank med flätade bordstabletter i rotting, grova spanska tallrikar med dekor av fiskar och sirliga franska bestick i bambu. Blanda textilier friskt! Kanske är det en ärtgrön soffa med rosa kuddar?

Annons

– Den tredje stilriktningen jag ser bli större och större är den skulpturalt personliga. Det är ”ljust och fräscht” men uttrycksfullt och detaljrikt. Ledstjärnan för denna stil är stylisten Linnea Salmén. Det finns något oerhört befriande i hennes sätt att inreda. Trots att hon ofta visar på hur saker ”bara händer” i hennes hem utstrålar det en otrolig självsäkerhet. Det är barnboken Till vildingarnas land på ett schackbräde kombinerat med Aaltos mjuka linjer.

Fat i form av löv samt vas, glaserat lergods, båda av Hildur Haggård, en av Gustav Broströms favoriter, Stockholms auktionsverk.
Fat i form av löv samt vas, glaserat lergods, båda av Hildur Haggård, en av Gustav Broströms favoriter, Stockholms auktionsverk.

– Samma otvingade känsla med geometriska former och fingertoppskänsla finns hemma hos journalisten Katarina Matsson (redaktör på ELLE Decoration, reds.anm) som driver kontot @ettrumtill. Med en överjordisk fingertoppskänsla blandar hon konst och konsthantverk med blivande designklassiker.

Annons
Glas, <i>Fauna</i> av Oivo Toikka för Nuutajärvi. Sexkantigt glas med luftbubblor, 5 kr/st, Ge För Livet i Bromma. Vinglas, 69 kr för två stycken på secondhand.se. Kaffekanna av Signe Persson-Melin för Boda Nova och fotografens egen flaska. Rosépeppar på kvist, Floristkompaniet.
Glas, Fauna av Oivo Toikka för Nuutajärvi. Sexkantigt glas med luftbubblor, 5 kr/st, Ge För Livet i Bromma. Vinglas, 69 kr för två stycken på secondhand.se. Kaffekanna av Signe Persson-Melin för Boda Nova och fotografens egen flaska. Rosépeppar på kvist, Floristkompaniet.

Vad kollar du själv efter i sommar?

– Jag håller utkik efter min största besatthet; svensk keramik och finskt glas. Jag vill trilla över vaser av Gertrud Lönegren och Hildur Haggård till en rimlig peng. Eller varför inte någon riktigt gammal vas av Alvar Aalto? Om det är något jag lärt mig av mina år i fält så är det att man aldrig vet vad man kommer hitta! För några år sedan hittade jag en sällsynt bok om Lucio Fontana i mitt grovsoprum som sedan såldes för 19 000 kr och något år senare ramlade jag över en skål av Carlo Scarpa, på en byaloppis, mitt i de norrländska skogarna.

Annons
Tallrik Ruska från Arabia. Kaffekanna i nysilver, 89 kr, Lindra Second Hand. Ärvda silverbestick och spetsduk. Skål i rostfritt stål, 49 kr, secondhand.se. Snäcka i tenn, 50 kr på loppis i Paris.
Tallrik Ruska från Arabia. Kaffekanna i nysilver, 89 kr, Lindra Second Hand. Ärvda silverbestick och spetsduk. Skål i rostfritt stål, 49 kr, secondhand.se. Snäcka i tenn, 50 kr på loppis i Paris.

Gustav Broströmsfavoritloppisar

Många frågar om mina bästa loppisar och vilket som är stället med stort S. Det enkla svaret är att det inte finns! Det handlar om att gå ofta, ha lite tur och mycket kunskap.

Loppisälskaren Gustav Broströmser tre trender, mormorsminimalism, mönstermixat och skultpuralt personligt.
Loppisälskaren Gustav Broströmser tre trender, mormorsminimalism, mönstermixat och skultpuralt personligt.

Secondhand.se drivs av Eriks­hjälpen. Där kan man surfa runt och slöshoppa second hand. Från datorn!

Hjälpverksamheten Återvinning i Motala

Skaftet Antik & Loppis i Gunnebo Ge För Livet i Norrköping

Tulavippan i Gagnef

Bättre Begagnat i Hudiksvall

Foto: Fanny Rådvik, Mira Wickman (porträtt),Samhällsbyggnadsbolaget, Bukowskis

Annons