Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspirationInspiration för balkongen

Psykologen: Må bättre – börja julpynta nu

23 nov, 2023 
därför ska du julpynta tidigt
Julpynta innan första advent eller inte? Det är en fråga som delar befolkningen i två läger. Men enligt psykologen är det en bra idé att börja i tid.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Så inreder du med färgtrenderna 2024Brand logo
Så inreder du med färgtrenderna 2024

När är det egentligen okej att man börjar julpynta? Det är en polariserad debatt som i flera decennier har dykt upp i november.

En del anser att det inte ska pyntas förrän den första advent och förfasas över grannens julpyntade entré och julinlägg på sociala medier redan i mitten av november. Andra smygstartar gärna flera veckor innan med både ljusslingor, adventsstjärnor och dekorationer runtom i hemmet.

Julpynta tidigt – bli gladare

julstämning i hemmet och julgran med pynt från åhléns
Dags för adventsstjärnor, ljusstakar och dekorationer. Foto: Åhléns

Tidigare intervjuer med psykoterapeuter har pekat på att de som börjar julpynta tidigare är gladare. I en intervju i SVT:s program Morgonstudion tipsar även psykologen Dan Katz om att det kan vara en god idé att börja julpynta redan i november.

Annons

– Det är faktiskt en av de mest effektiva metoderna mot depression. Det kallas för beteendeaktivering och det innebär att man försöker göra det som känns intressant eller kul, även fast man inte känner för det, säger han i SVT.

På frågan om vi inte riskerar att tröttna på eller vänja oss vid julpyntet när högtiden väl är här, om vi sätter igång med det redan i november, svarar han i SVT:

– Det är möjligt att det är en risk, men om vi har tröttnat på det pyntet vi har, varför inte skaffa ännu mer pynt? För jag tycker det viktiga är att vi hittar på något roligt att göra och det här är något som är kul och som man faktiskt kan göra ensam.

pyntad gran från Ikea
Pynta granen tidigt i år! Foto: Ikea

Tips och inspiration till julpyntet

subtil julstämning hos hemtex
Skapa subtil julkänsla med textilier, blommor och tända ljus. Foto: Hemtex

En annan fördel med julpyntet är att det blir mysigt i hemmet, vilket kan öka känslan av hemtrevnad. Inte ett fan av tomtar och det julröda? Satsa på din vanliga färgpalett, ljusslingor som lyser upp och neutralare dekorationer. Här hittar du 12 tips på hur du kan julpynta utan julrött och tomtar.

Annons

Vill du julpynta, men saknar inspiration? Inspireras av de stilsäkra danskarnas julpynt eller gör det enkelt med någon av våra snabba uppdateringar som ger julkänsla, som du hittar samlade här. Eller varför inte tillbringa en eftermiddag med att pyssla ihop en DIY-julkrans? Hitta din egen dekorationsstil och prova på de DIY-projekt som du tycker är roliga för att aktivera dig och skapa stämning inför den stundande högtiden!

Julkrans från Hemtex
Dekorera med en krans på dörren eller pyssla en själv till hemmet. Foto: Hemtex
Annons