Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspiration

Här är den populäraste inredningen på auktion just nu

21 jan, 2022 
trendig inredning på auktion
Har du också budat på jugendföremål eller letat efter en Lamino-fåtölj på auktion? Då har du säkert märkt att du inte är ensam – de hör nämligen till de populäraste sökningarna på onlineauktionerna just nu.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Så målar och inreder vi 2022 – 5 stora färgtrenderBrand logo
Så målar och inreder vi 2022 – 5 stora färgtrender

Många (inklusive vi!) har gärna hängt på onlineauktionerna under pandemin, när det inte alltid varit möjligt att ge sig ut på second hand-rundor. Auktionshusen vittnar om en stor ökning i antalet budgivare och rekordpriser under de senaste åren. Just heminredning är också en av de kategorier som ökat mest när det kommer till sökningar på auktionerna och många har letat efter vanliga möbler som fåtölj och soffbord till vardagsrummet.

– Pandemin har fungerat som en turbo kan man säga. Det hållbara konsumerandet har tagit ett jättekliv framåt och för de flesta har pandemin betytt mer tid hemma. Man vill ha den där perfekta Netflixfåtöljen eller skrivbordet. Inställda semestrar har ersatts av make over-insatser i bostaden och hemmakontor som möblerats, säger Andreas Siesing, föremålsexpert på Auctionet, i ett pressmeddelande.

Annons

Oavsett om det är nygammal inredning eller samlarföremål man är ute efter så finns det ett stort utbud – och vissa trender sticker ut mer än andra. Auctionet, som samlar fler än 50 auktionshus online, har släppt sitt årliga Auktionsindex och enligt det är svenskarna just nu särskilt intresserade av bland annat jugend, Swedish Modern och föremål med en historia.

fåtöljen lamino
Den klassiska fåtöljen Lamino är eftersökt på auktionerna.

Den mest eftertraktade inredningen på auktion

Tidigare år har art déco varit en favorit bland svenskarna som letat inredning på auktionerna, men på senare tid har några nya stilinriktningar fått ett uppsving. Det gustavianska är fortsatt populärt, men har blivit omkörd av både jugend och Swedish Modern.

Annons

Svenskt Tenn är fortsatt en storfavorit och många söker efter deras klassiker på auktionerna. Bland trenderna syns även material som teak och designklassikern Lamino. Utöver Svenskt Tenn är många sugna på alster av Carl Malmsten och Lisa Larson.

Svenskt Tenn inredning
Svenskt Tenn fortsätter vara hett eftertraktat på auktion.

– Jugendföremål med böljande estetik är glödhett. Likaså Swedish Modern är eftertraktat. Redan för tio år sedan såldes Swedish Modern-föremål till internationella kunder. Nu när utbudet är mer begränsat ser vi höga priser på föremål av mindre kända formgivare. Det räcker att formen är bra. Swedish Modern erövrade världen på 1930-talet och nu sker det igen, säger Andreas Siesing om den nygamla trenden.

Annons

Att köparna på auktionerna uppskattar unika föremål med historia syns enligt Andreas Siesing i att många är ute efter en “conversation piece” till sin inredning och att samlandet fått något av en renässans.

Utöver trenderna sticker även vissa enskilda samlarobjekt ut i inredningskategorin. Ikea-fåtöljen Cavelli såldes på auktion för hela 151 000 kronor och kaffeservisen Palermo från Arabia klubbades för 25 087 kronor på Auctionet under 2021.

Cavelli fåtölj Ikea auktion rekord
Cavelli-fåtöljen från Ikea blev ett dyrt samlarobjekt.
Palermo servis arabia
Servisen Palermo från Arabia var en av dyrgriparna på auktion förra året.
Annons

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons