Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspiration

PlansMatter – ett AirBnb för arkitektritade hus

02 aug, 2017 
Får du inte nog av AirBnb:s häftiga objekt? Då kan sajten PlansMatter vara något för arkitektur- och designnörden i dig.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Uthyrningssajten PlansMatter grundades av arkitektparet Connie Lindor och Scott Mueller som alltid är ute efter ett spännande boende när de upptäcker nya platser i världen. Sajten listar endast hus som designats av välkända arkitekter och på PlansMatter finns bland andra Frank Lloyd Wright, Rudolph Schindler, Olson Kundig och Featherstone Young representerade.

På sajten i skrivande stund 46 arkitektritade hus och såväl pris som läge varierar med hus i allt från Japan och Australien till den engelska landsbygden och soliga Kalifornien. Förutom den vanliga informationen om storlek och pris ger PlansMatter även tips om huset, området och aktiviteter på orten. Varje hus har även en lista över utmärkelser det mottagit.

Läs också: Airbnbs mest efterfrågade bostad – en trädkoja

Här listar vi sju coola hem du kan hyra via sajten:

1. The Pole House

I Fairhaven, Victoria, Australien ligger The Pole House som är ett av landets mest kända hem. Huset byggdes av Frank Dixon och blev direkt ett landmärke som alla som åker förbi känner igen. Nyligen renoverat och med utsikt så långt ögat kan nå, bor du i huset på 64 kvadratmeter för drygt 400 dollar, motsvarande drygt 3200 kronor, per natt.

Annons
Foto via: PlansMatter

2. Aufberg 1113 Schwalbennest

1113 meter över havsnivån mitt bland bergen i Zell am See ligger huset Aufberg 1113 Schwalbennest. Ritat av arkitekten Andreas Meck har huset minimalistiska linjer och en kombination av materialen trä, sten, betong och glas. Huset rymmer två till fyra gäster på sina 72 kvadratmeter och erbjuder en panoramautsikt söderut. Pris per natt ligger på drygt 2300 svenska kronor.

Annons
Foto via: PlansMatter

3. The Saddle Peak House

Uppe bland bergen i Santa Monica med en vy över Stilla havet ligger The Saddle Peak House, ritat av Sant Architects. Huset om 240 kvadratmeter rymmer fyra sovrum, tre badrum och en utomhuspool. Ett genomgående tema i huset är kontraster och för drygt 8100 kronor natten kan upp till 10 gäster uppleva huset.

Annons
Foto via: Plansmatter

4. Birkedal

Huset Birkedal på Rabylille beach på ön Møn sydost om Själlandskust har ritats av Jan Henrik Jansen och planritningen består endast av runda former. Interiören är ljus med detaljer i mässing och trä. Uppemot sex gäster får plats i huset som hyrs ut i minst en veckas tid för drygt 7300 svenska kronor.

Annons
Foto via: PlansMatter

Läs också: Här är de 9 mest populära hemmen på Airbnb

5. Taut’s Home

Upplev arkitekten Bruno Tauts verk på nära håll genom att bo i Taut’s Home i södra Berlin. Bostadsområdet Hufeisensiedlung hör sedan år 2008 till Unescos världsarvslista och byggdes under 1920-talets senare hälft. Inredningen går i samma stil, men det finns moderna bekvämligheter samt en trädgård med hängmatta för soliga dagar. Fyra gäster får plats på husets 65 kvadratmeter, pris från 1300 kronor per natt.

Annons
Foto via: PlansMatter

6. Praa Sands Beach House

Långt ut i brittiska Cornwall i Praa Sands ligger det här arkitektritade vita huset. Huset byggdes med den omkringliggande naturen i åtanke av arkitekten Alex Michaelis. Huset har plats för 11 gäster på sina 260 kvadratmeter och priset för en natt börjar på cirka 7700 kronor.

Annons
Foto via: PlansMatter

7. Kinney House

Kinney House i Lancaster, Wisconsin, USA skapades av Frank Lloyd Wright i början av 1950-talet. Huset är 157 kvadratmeter stort och har en annorlunda planritning beståendes av bland annat en hexagon. Priset för en natt i huset ligger på drygt 2400 kronor och det finns plats för fem gäster.

Annons
Foto via: PlansMatter

Se fler häftiga semesterhus på Plansmatter här.

Läs också: 5 forna fängelser som förvandlats till lyxiga hotell

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons