Stjärndesignerns egna ord om hyllade kollektionen Industriell för Ikea

I dag är det premiär för Piet Hein Eeks nya kollektion Industriell för Ikea. Vi har träffat 
designern som älskar gedigna material 
och hatar att kasta saker.
04 april, 2018

Piet Hein Eek är något av designvärldens Skrot-Nisse, som ända sedan han var designstudent i Eindhoven har tillverkat möbler av överblivet och återanvänt virke, gärna från byggnader som rivits eller byggts om. Genom att noggrant pussla ihop små bitar, sandpappra och lacka skapar han och hans medarbetare exklusiva möbler med ett väldigt jordnära uttryck. Och trots att ett av hand berömda bord kostar en bra bit över 100 000 kronor är det aldrig några problem att hitta köpare.

Läs också: Ikeas samarbete med stjärndesignern är här – se alla produkter i kollektionen 

I dag är hans företag närmast ett eget universum i hemstaden Eindhoven: här finns lager med material, verkstad, showroom, butik och kafé och han arbetar i alla skalor: från produktdesign till arkitektur. Ungefär 100 personer arbetar i företaget Piet Hein Eek, som i dag är ett utflyktsmål med långväga besökare.

– Det här stället är en hel värld och man kan köpa med sig en del av den världen – jag tror att det är ett viktigt skäl till att vi överlever, säger Piet Hein Eek.

Just att vara ett utflyktsmål är viktigt för honom och verkstaden som i dag sysslsätter 65 hantverkare är själva hjärtat i verksamheten – allt är placerat runt verkstaden och som besökare ser man rakt in i produktionen. För att kunna ta emot ännu fler gärster är nästa steg i planerna för företaget att bygga om en del av huset till hotell och flytta en galleridel till en gammal stationsbyggnad i närheten.

Det har hunit hända en hel på de snart 30 år som gått sedan Piet Hein Eek skapade sina första möbler och startade sitt företag, men visionen är intakt:

– Det enda jag har tänkt är att jag vill skapa en miljö där man är lycklig och kan göra vad man vill. Jag ville producera själv och ha ett eget företag. Och det växte …, jag hade inga mål när det gällde storleken på företaget, men jag visste från början att jag inte ville ha ett litet företag, säger han.

Redan förra året inledde Piet Hein Eek ett samarbete med Ikea när han var en av flera designer som skapade den tillfälliga kollektionen Jassa. Redan från början såg både han och Ikea det som starten på ett långsiktigt samarbete och nu i början av april kommer den första hela kollektionen: Industriell.

Namnet till trots är Industriell en hyllning till hantverket, det unika uttrycket och de gedigna materialen och i kollektionen ingår både möbler, lampor, textilier, glas och keramik. En viktig del av kollektionen är möblerna av massiv furu – ett material som Piet Hein Eek ”vill göra attraktivt igen”. Hans stolar, bord och bänkar i massiv furu har ett råsågat uttryck och en stabil konstruktion som för tankarna till byggnader eller broar. Ytan är sandpapprad och stickfri, men ser rå ut och är därför förlåtande mot repor och stötar. Tanken är att de ska kunna åldras med värdighet, för även om Piet Hein Eek är en mästare på att återvinna påpekar han att det allra bästa är att tillverka saker som aldrig kasseras och därmed inte heller behöver återvinnas.

– Min filosofi är att inte kasta bort material och den passar bra i massproduktion, där man kan spara väldigt mycket material genom att planera rätt från början.

En vägghylla i kollektionen är ett skolboksexempel på hur man genom smart planering får minimalt med spill: hyllan är ritad utifrån en enda skiva plywood, varken mer eller mindre.

En annan aspekt på att man valde att fokusera på att tillverka möblerna i massiv furu var att det var viktigt för Ikea att se till att snickerierna som arbetar för företaget kunde hållas igång.

– Det är viktigt att hålla igång fabrikerna i Polen – även det är ett sätt att tänka på miljön.