Redaktören: Personlig inredning har aldrig varit hetare
Om tiotalet var eran för ”ljust och fräscht”, att inreda ”som på hotell” och att inspireras av flashiga showroom, är tjugotalets svar på trenden kanske det totalt motsatta? Vi lever i en tid då stylade, perfekta rum är vardagsmat på sociala medier och zoomar man ut mycket mer tycks mänsklig värme lysa med sin frånvaro på flera plan.
Att vi nu längtar efter hjärtlighet, innerlighet och att komma nära känns därför inte som någon slump. Det äkta trumfar det tillfixade och även om vi fortfarande vill blicka ut över det som är vackert, uppskattar vi allt mer det fina i det verkliga. Det som kanske är naggat i kanten, men också är mjukare, mänskligare och personligare.
Trenden blev inte minst tydlig under Stockholm design week, när den årliga Stockholm furniture fair på Stockholmsmässan fick sällskap av flera utställningar runt om i staden, som tog plats där livet i allra högst grad händer. Konst och design kunde upplevas i allt från personliga hem till ute i krogvimlet.
Fine Little Days nya kollektion i samarbete med konstnären Evelina Kroon visades upp hemma hos influencern och författaren Flora Wiström.
– Vi ville att lanseringen skulle kännas personlig, levande – som att kliva in i en värld där Evelinas mönster hör hemma. I stället för ett traditionellt showroom eller galleri, valde vi en ”riktig plats”, ett hem med riktig energi. För i slutändan är det ju där produkterna ska finnas – inte bara som designobjekt, utan som en del av någons vardag. Det kändes som det perfekta sättet att visa deras karaktär i sitt rätta sammanhang, säger Elisabeth Dunker, ledande designer och creative director för Fine Little Day.
Paola Bjäringer, grundare av Misschiefs, bjöd in till en utställning i sitt eget hem, där verk av sex svenska designers presenterades:
– Misschiefs syfte är bland annat att skapa trygga(re) rum för kvinnor och icke-binära kreatörer att verka i. I dagens svåra tider kände jag att det var dags att utforska ett mer intimt sammanhang att visa konst och design i. Idén med att öppna upp mitt eget hem var att förhoppningsvis bidra till att minska makt- och status-tröskeln mellan den inbjudna publiken och konstnärerna, med målet att komma närmare varandra. Jag upplever generellt att svenskars hem är rätt stängda, vilket gjorde att det kändes ännu mer spännande. Ett rums identitet präglar diskussionerna som kommer att äga rum där; att vara hemma hos någon innebär att man kliver in i den privata sfären som speglar den boendes livsstil, idéer, åsikter och smak. Ett hem är en plats där vänner och bekanta kan kommunicera, debattera och drömma – och kanske även uppleva konst som öppnar våra sinnen, säger Paola.
Lina och Edin Kjellvertz designuniversum som är Dusty Deco lockar till att slå sig ned. Deras showroom känns mer som ett hem och parets 12-åriga dotters målning blickar ut över inredningen:
– Vi vill att det ska kännas som att hälsa på i ett vardagsrum när man besöker oss. Att man kan slå sig ned, känna lugnet och inspireras av hela rummet, inte bara kika på våra möbler. Vi blandar våra Dusty Deco-prylar med annan inredning och konst som vi tycker om – och jag tycker att det är då som det händer någonting härligt. När ett showroom får kännas som hemma blir det en varmare, tryggare och roligare yta. Vårt showroom i Palma är faktiskt en lägenhet i ett gammalt stadspalats, där vi också bjuder in folk att bo över. Man får nycklarna i handen, det finns vin i kylen och om man vill kan man spela sin favoritskiva, berättar Edin.
Magda Marnell och Katarina Matsson bakom Matsson Marnell bjöd in till en utställning där 15 formgivare och konstnärer representerades i Magdas privata lägenhet:
– Jag har alltid drömt som att ha en salong i stil med de franska i 1910-talets Paris – drivna av Gertrude Stein bland andra – så när jag och Katarina funderade över Stockholm design week kändes det som ett givet val att öppna upp mitt hem och skapa en modern salong, med upplevelser för alla sinnen. Vår lägenhet har precis genomgått en större förvandling i samarbete med arkitektbyrån Norell/Rodhe och med ett inredningskoncept av oss på Matsson Marnell. Vi hade redan några av de just nu, i våra ögon, mest intressanta svenska formgivarna och konstnärerna på plats, så vi bad dem bara att komplettera med lite fler verk – så hade vi en färdig utställning. För att skapa en riktig salongskänsla bjöd vi in konsertpianisten Emily Liu, som spelade två konserter för oss, en under vernissaget på förmiddagen samt en under finnisaget på eftermiddagen. Utställningen blev bara under en dag, eftersom det fungerade rent praktiskt. Vi lever ju i lägenheten med tre barn, berättar Magda.
Foto: Ulrika Nihlén, Sanna Lindberg, Caroline Borg