Unika designobjekt och läckra pasteller i moderna lägenheten – häng med in

Hemma hos Mai Knauer pasteller och dansk design

Smakfulla pasteller och unika designobjekt är ett lyckat recept när matskribenten Mai Knauer inreder de översta våningarna i en gammal patriciervilla.
03 maj, 2021
0:56

Efter reklamen: 5 inredningstrender 2021 – enligt våra danska favoriter

(0:56)

När Mai Knauer och Martin Elley skrev på kontraktet för villalägenheten i Taarbæk, strax norr om Köpenhamn, för fyra år sedan möttes de av förstörda golv, ett omodernt 1980-talskök och bruna kulörer så långt ögat nådde. Men läget och den helt fantastiska utsikten över skog och hav gick inte att glömma och paret kastade sig ut i en omfattande renovering av så gott som alla rum.

– Vi föll pladask för huset. Det ligger precis vid en skog och har inga grannar nära inpå. Vi har utsikt över de underbara träden från varenda fönster – så det är verkligen som att bo mitt i skogen, säger Mai Knauer, som experimenterar fram recept och skriver kokböcker i hemmet.

Det var därför ett måste att byta det gamla köket mot ett som passade en matskribent. Köket skulle ha ett estetiskt uttryck och ge möjlighet till matlagning med utsikt.

– Vi vände köket så att det i stället vetter ut mot skogen. Det är fantastiskt att kunna stå där och titta ut på allt det gröna när jag står och hackar, det gör mig glad varenda dag, säger Mai Knauer.

Hemma hos Mai Knauer pasteller och dansk design stilleben

Mood Board badeværelse

Hon föredrar att laga mat över öppen låga, så en dyr prioritering blev att installera en gasspis. Och enligt Mai Knauer är både eld och skog viktigt för mysfaktorn.

– Jag älskar att kasta en blick mot skogen innan jag tänder gasspisen. För mig är matlagning och att äta tillsammans med familj och vänner det bästa sättet att umgås på. Jag tycker att folk lagar för lite mat i dag och det har blivit en tråkig grej vi bara vill få överstökat. Men hemma hos oss är det något av det mysigaste vi kan tänka oss.

Paret valde att måla köket i en varmgrå nyans som fungerar som en lugn bas till de många pastellerna som finns i resten av hemmet. Mai Knauer har alltid varit svag för just pasteller – och vill gärna ha flera i samma rum. Men kulörerna måste vara dämpade och tala till varandra.

– Eftersom jag är hemma så mycket är det viktigt att det finns ett lugn. Därför ser jag till att inte skaffa för många saker. Här ska det ska vara ljust, luftigt och hemtrevligt.

De gamla golven som inte gick att rädda är nu målade i en ljusgrå kulör. Förutom att den gråa färgen har gett golven ett nytt liv skapar kulören även en tydlig koppling mellan de öppna rummen. Att både vardagsrum, matsal och kök hänger samman ger möjlighet att samla många människor – och det är något som Mai Knauer tycker mycket om.

Styling Rikke Graff Juel
Foto Anita Behrendt

LÄS ALLT OM INREDNINGEN I BILDSPELET HÄR:

Använd mattor för att förgylla och dela upp stora golvytor i olika ombonade zoner. Matta från The Apartment.

I badrummet finns samlingen av hårklämmor och spännen. Även här märks svagheten för pasteller.

Rosa är den tongivande kulören i sovrummet. Sänggaveln är från Ellos och överkastet från Society.

Nöj dig med att måla rummets kortsida i annan färg än vit, om du har snedtak. På så sätt undviker du en alltför omslutande känsla.

En enda skulptural möbel kan göra ett helt rum. Den dubbla loungestolen, designad av Muller van Severen och köpt hos The Apartment är just en sådan möbel. Skåpet av återbrukat trä är skapat av den holländske designern Piet Hein Eek. Rispapperslampan är Noguchis Akari 9AD, designad för Vitra, och målningen är skapad av Anne Tholstrup. Vägglampan är från Lampe Gras.

Grått fungerar som en buffert mellan det vita och en pastell som rosa. Köket är från Kitchen Tailor, diskho och armatur från Lemérand och kakel från File Under Pop. De rustika skärbrädorna är från Beau Marché och Andrea Brugi. Den rosa väggen är målad i Calamine från Farrow & Ball.

Den danska formgivaren Poul Kjærholms fascination för stål och kärlek till naturmaterial resulterade bland annat i marmorbordet, PK54, som är i produktion hos Fritz Hansen. Taklampan är designad av Ingo Maurer och många av lapparna har parets barn och vänner ritat eller tecknat på.

På kökshyllorna samsas kokböcker med handplockat porslin i en av hemmets signaturfärger rosa.

En stor fönstervägg ger en sammanhängande känsla mellan rummen och ser till att ljuset kan flöda fritt. Affischen är från en utställning i Marmorkirken av konstnären Veronica Hodges och bänken är från Andrea Brugi.

Skapa ett lugn, men samtidigt en dynamik i bokhyllan genom att placera böckerna i färgordning och stapla dem både lodrätt och vågrätt. Mai Knauer har själv målat bokhyllan som är byggd av en båtbyggare. Kaare Klints safaristol från 1933 är fortfarande i produktion hos Carl Hansen & Søn.

Ett upphöjt badkar ger badhuskänsla. Den lilla antika spegeln är köpt under en resa i Frankrike, medan buddhafiguren är från en resa i Indien. Väggfärgen är samma som i köket, Calamine från Farrow & Ball.

Mai Knauer är matskribent och kokboksförfattare. Hon bort tillsammans med maken Martin Elley i en villalägenhet i Taarbæk, norr om Köpenhamn. Följ: @maiknauer