Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspiration

Unika designobjekt och läckra pasteller i moderna lägenheten – häng med in

03 maj, 2021 
AvMette Kirstine Birch
Hemma hos Mai Knauer pasteller och dansk design
Smakfulla pasteller och unika designobjekt är ett lyckat recept när matskribenten Mai Knauer inreder de översta våningarna i en gammal patriciervilla.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
5 inredningstrender 2021 – enligt våra danska favoriterBrand logo
5 inredningstrender 2021 – enligt våra danska favoriter

När Mai Knauer och Martin Elley skrev på kontraktet för villalägenheten i Taarbæk, strax norr om Köpenhamn, för fyra år sedan möttes de av förstörda golv, ett omodernt 1980-talskök och bruna kulörer så långt ögat nådde. Men läget och den helt fantastiska utsikten över skog och hav gick inte att glömma och paret kastade sig ut i en omfattande renovering av så gott som alla rum.

Hemma hos Mai Knauer pasteller och dansk design vardagsrum
Hemma hos Mai Knauer pasteller och dansk design trappa lapptäcke
Annons

– Vi föll pladask för huset. Det ligger precis vid en skog och har inga grannar nära inpå. Vi har utsikt över de underbara träden från varenda fönster – så det är verkligen som att bo mitt i skogen, säger Mai Knauer, som experimenterar fram recept och skriver kokböcker i hemmet.

Hemma hos Mai Knauer pasteller och dansk design sovrum säng

Det var därför ett måste att byta det gamla köket mot ett som passade en matskribent. Köket skulle ha ett estetiskt uttryck och ge möjlighet till matlagning med utsikt.

Annons
Hemma hos Mai Knauer pasteller och dansk design sovrum rosa

– Vi vände köket så att det i stället vetter ut mot skogen. Det är fantastiskt att kunna stå där och titta ut på allt det gröna när jag står och hackar, det gör mig glad varenda dag, säger Mai Knauer.

Hemma hos Mai Knauer pasteller och dansk design stilleben
Mood Board badeværelse

Hon föredrar att laga mat över öppen låga, så en dyr prioritering blev att installera en gasspis. Och enligt Mai Knauer är både eld och skog viktigt för mysfaktorn.

Annons
Hemma hos Mai Knauer pasteller och dansk design vardagsrum Muller van Severen piet hein eek
Hemma hos Mai Knauer pasteller och dansk design köket

– Jag älskar att kasta en blick mot skogen innan jag tänder gasspisen. För mig är matlagning och att äta tillsammans med familj och vänner det bästa sättet att umgås på. Jag tycker att folk lagar för lite mat i dag och det har blivit en tråkig grej vi bara vill få överstökat. Men hemma hos oss är det något av det mysigaste vi kan tänka oss.

Annons
Hemma hos Mai Knauer pasteller och dansk design matplats
Hemma hos Mai Knauer pasteller och dansk design hylla i köket

Paret valde att måla köket i en varmgrå nyans som fungerar som en lugn bas till de många pastellerna som finns i resten av hemmet. Mai Knauer har alltid varit svag för just pasteller – och vill gärna ha flera i samma rum. Men kulörerna måste vara dämpade och tala till varandra.

Annons
Hemma hos Mai Knauer pasteller och dansk design hall glasvägg
Hemma hos Mai Knauer pasteller och dansk design bokhylla

– Eftersom jag är hemma så mycket är det viktigt att det finns ett lugn. Därför ser jag till att inte skaffa för många saker. Här ska det ska vara ljust, luftigt och hemtrevligt.

Annons
Hemma hos Mai Knauer pasteller och dansk design badrum
Hemma hos Mai Knauer pasteller och dansk design porträtt

De gamla golven som inte gick att rädda är nu målade i en ljusgrå kulör. Förutom att den gråa färgen har gett golven ett nytt liv skapar kulören även en tydlig koppling mellan de öppna rummen. Att både vardagsrum, matsal och kök hänger samman ger möjlighet att samla många människor – och det är något som Mai Knauer tycker mycket om.

Styling Rikke Graff Juel
Foto Anita Behrendt

LÄS ALLT OM INREDNINGEN I BILDSPELET HÄR:

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons