Artikeln innehåller reklamlänkar

DIY: tre vackra påskpynt du kan göra själv

Påskpyssel - gör ditt eget påskpynt själv

Påsken är här och det är något alldeles särskilt med att dekorera hemmet med påskpynt som man gjort själv. Vi guidar dig till tre fina påskdekorationer du enkelt kan göra hemma.
05 april, 2023

Jämfört med många andra högtider är påsken inte lika tyngd av traditioner och normer utan är enklare att tolka på sitt eget sätt. Ett sätt att uppmärksamma påsken på ett sätt som passar dig och din stil extra bra är att skapa ditt eget påskpynt.

Påskpyssel – göra eget påskpynt

Vi har samlat tre fina påskpyssel att göra själv i påsk och som resulterar i riktigt fint påskpynt att hänga upp i påskriset eller duka med på bordet.

DIY påskpynt: pappersblommor och påskägg med fjädrar till påskris

Det är enklare än vad man kan tro att göra sitt eget påskpynt att hänga upp i påskriset.

1. Påskliljor i papper

Det blir alltmer populärt att skapa konstgjorda blommor i papper, som inte bara är lika fina att titta på som vanliga blommor utan också aldrig vissnar! Du kan göra egna blommor med stjälkar att sätta i en vas (utan vatten, givetvis) eller små blommor att fästa i påskriset.

Du behöver:

 • Kräppapper
 • Ståltråd
 • Lim
 • Sax

Kräppapper kan du använda till mängder av olika pyssel. Du hittar det i många fina färger här (länk till Skapamer.se). Välj en stark metalltråd i en färg som matchar det övriga du ska pyssla med. Här finns flera olika färger (länk till Skapamer.se). Använd gärna ett lim som blir genomskinligt när det har torkat så att det inte syns även om det hamnar lite utanför. Här hittar du en bra variant (länk till Skapamer.se).

Gör så här:

Så gör du egna påskliljor - dekorera påskriset
1:26

Efter reklamen: Så gör du egna påskliljor - dekorera påskriset

(1:26)

Slå på ljud

2. Mönstrade ljus

En riktigt fin detalj som ger stor effekt på det dukade påskbordet är mönstrade ljus. Och det är faktiskt enklare än vad man kan tro att skapa sina egna ljus med vackert mönster.

Du behöver:

 • Ljus i fin färg
 • Akrylfärg
 • Pensel

Välj ljus med en fin pastellnyans i ljusare toner så att mönstret som du målar syns tydligt. Se till att inte måla för nära veken med akrylfärgen. Här hittar du ett startkit med akrylfärger i 17 olika nyanser (länk till Skapamer.se). Måla mönstret med en liten pensel som klarar av att måla små detaljer. Det här kitet med tre penslar passar perfekt för ändamålet (länk till Skapamer.se).

Gör så här:

Så målar du färgglada påskljus – perfekt pynt till middagsbordet
0:48

Efter reklamen: Så målar du färgglada påskljus – perfekt pynt till middagsbordet

(0:48)

Slå på ljud
Så gör du enkelt egna ljus hemma – formar och allt du behöver för de trendiga ljusen

3. Fjäderägg

En roligare variant av de klassiska påskäggen att hänga i påskriset är dessa fina varianter med vackra fjädrar.

Du behöver:

 • Fjädrar
 • Styroporägg
 • Lim
 • Hängare
 • Tråd

Fjädrarna som används i videon nedan kommer från pärlhöns och har ett vackert prickigt mönster. Du kan se mer och köpa fjädrarna här (länk till Skapamer.se). Om du föredrar en syntetisk variant hittar du fina konstgjorda fjädrar här (länk till My perfect day). Styroporägg är ett material som liknar frigolit och som är enkelt att arbeta med, här hittar du ägg i materialet (länk till Skapamer.se). Hängare gör det enkelt att hänga upp ditt påskpynt och finns i många olika varianter, här finns en som passar bra för styroporägg (länk till Skapamer.se).

Gör så här:

Så gör du snygga ägg med fjädrar - dekorera påskriset
0:48

Efter reklamen: Så gör du snygga ägg med fjädrar - dekorera påskriset

(0:48)

Slå på ljud