Här är balkongväxterna som du kan övervintra

Balkongväxter som går att övervintra

Det är dags att förbereda övervintring av våra älskade balkongblommor. ELLE har samlat de bästa tipsen för att lyckas samt vilka 7 växter som är lättast att övervintra.
15 september, 2021
0:51

Efter reklamen: 5 växter att odla på balkongen

(0:51)

Under våren och sommaren har vi njutit av alla vackra blommor och växter på balkongen. Nu är frosten snart ett faktum och vi måste fundera över hur vi bäst övervintrar våra växter. Många av våra sommarblommor/säsongsväxter är fleråriga i varmare länder så det kan vara värt att försöka övervintra dem.

ELLE har pratat med Veronica Axelsson på Plantagen för att ta del av de bästa tipsen och vilka blommor som kan övervintras.

– Gemensamt för alla, utom lökväxter, är att man ska se till att växterna går in i sin naturliga vila genom att sluta ge näring i september. Innan frosten kommer så är det bra att ansa växterna, klippa bort blommor, grenar och blad som inte ser bra ut.

Vilka är de enklaste växterna att övervintra?

– Lökväxter är superlätta att övervintra som Gladiolus, Doftlilja och Lyckoklöver. Ge näring så länge bladen är gröna för att ge löken så mycket näring som möjligt. Klipp ner blasten när den vissnat eller frosten kommer och ställ hela krukan mörkt och frostfritt.

Veronica tipsar om att i stort sätt alla medelhavsblommor är lätta att övervintra som Blyblomma,Trillingblomma, Bägarranka och Änglatrumpet.

– De kan man oftast ställa in i ett mörkt men svalt garage eller förråd under vintern. De är i vila och behöver då ytterst lite vatten När ljuset börjar komma tillbaka i mars så är det dags att ta in dem i värmen och se till att de får ljus med växtbelysning eller på fönsterbrädan. Snart börjar det komma ny tillväxt och då börjar man vattna försiktigt.

Var ska man övervintra växterna?

– Olika typer av växter behöver olika förutsättningar. Vissa kan man övervintra utomhus med skydd och andra behöver man flytta inomhus.

Vilket är det vanligaste misstaget när man försöker att övervintra växter?

– Det är lätt att man ger dem alldeles för mycket vatten så att växten ruttnar. Växter i vila på sval plats behöver ytterst lite vatten. Ett annat misstag är att man tror att oliv- eller fikonträdet har dött under vintern för de har tappat sina blad. Fikonträdet tappar alltid bladen under vintern och står olivträdet för mörkt och varmt så tappar även de bladen men när man ställer ut dem på våren så kommer de nästan alltid få nya blad igen.

Så ofta ska växterna vattnas

Växter som övervintras inomhus på sval plats är i vila och behöver väldigt lite vatten.

– Ett gammalt bra tips är ett ge dem ett snapsglas med vatten till jul. Det räcker under vintervilan. När våren och ljuset kommer tillbaka och man ser att växterna börjar få gröna små skott så börjar man vattna lite mer. Växter som övervintras inpackade utomhus behöver inget vatten alls.

När är det dags att låta växterna ta plats ute igen?

– När det är plusgrader dygnet runt utomhus så är det dags att ställa ut växterna igen. De är känsliga för både sol, blåst och frost i början så det är bra att ställa dem i en grupp, i skugga och i skyddat läge först. Då är det också lätt att skydda dem med fiberduk eller liknande om det skulle komma frostnätter.

Här är 7 balkongväxter som kan övervintras

Övervintra Pelargon

Pelargoner vill övervintra på ett svalt men ljust ställe. Det ska helst hålla sig under 10 grader. Har man ett frostfritt uterum eller växthus med frostvakt så är det perfekt. Men de kan övervintras varmare men ju varmare det är desto större behov av extraljus behöver de. Växtbelysning går bra. Klipp bort blommorna men klipp inte ner hela plantan. Om man övervintrar pelargoner under 10 grader så behöver man bara vattna väldigt lite någon eller ett par gånger under vintern. Om man övervintrar de varmare så behöver man vattna oftare men väldigt lite.

ÖVERVINTRA Lyckoklöver

Lyckoklöver kan man övervintra på olika sätt. Antingen tar du in den på fönsterbrädan och har den som en krukväxt eller så ställer du krukan svalt och torrt under vintern. Du kan även ta upp lökarna och låta dem torka och förvara dem i en papperspåse för att sedan plantera dem nästa vår igen.

ÖVERVINTRA Viol

Violer överlever oftast vintern utomhus om de planteras ner i rabatt men sprids även med frö. Har man dem i kruka så packa in krukan i skyddande material (fiberduk, juteväv eller liknande) och ställ krukan så skyddat som möjligt, helst under tak.

ÖVERVINTRA Trädgårdshortensia

Trädgårdshortensian blommar på fjolårsskotten och blir oftast bara en grön buske om man gräver ner den i rabatten utan skydd då skotten oftast fryser in. Så vill man försöka få en trädgårdshortensia att blomma om nästa säsong så är det bästa att övervintra den svalt i ett garage eller förråd. Den behöver inget ljus då den tappar sina blad men den behöver lite vatten och får inte torka ut helt. Tänk på att inte klippa ner den för då klipper du bort blomanlagen.

ÖVERVINTRA Murgröna

Har du murgröna i kruka så ska du packa in krukan i skyddande material (fiberduk, juteväv eller liknande) och ställ krukan så skyddat som möjligt. Helst under tak.

ÖVERVINTRA Palettblad

Palettblad övervintrar man inomhus på fönsterbrädan som krukväxt. Under vintern så vill den gärna få extra belysning får att hålla sig fin.

ÖVERVINTRA Medelhavsträd

Oliv- och Citrusträd går att övervintra inomhus om man har en sval plats att ställa dem på. Det ska helst hålla sig under 10 grader. Har man ett frostfritt uterum eller växthus med frostvakt så är det perfekt. Är de inomhus på en varmare plats så behöver de extra belysning för att klara vintern och ju varmare de står desto mer ljus behöver de. Vattna sparsamt. Fikonträd tappar sina blad på hösten så de behöver inte övervintras ljust. De övervintras bäst i ett svalt garage eller förråd.

ÖVERVINTRA Vallmo

Sommarblommande vallmo går inte att övervintra. Däremot så bildar de fina fröställningar som innehåller mängder med frön som man kan använda till nästa års blomning. Strö ut dessa i rabatten på hösten eller våren.

Foto: Plantagen

Missa inte

Inred med blommor i hemmet – 7 enkla och snygga tips

Låt sommarkänslan blomstra!

6 tåliga och trendiga växter för balkongen

Skapa din egen gröna drömoas!

Inred med växter och grönska i hemmet – 7 tips

De gröna detaljerna gör SÅ stor skillnad!