Artikeln innehåller reklamlänkar
Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspiration

Organisera kylskåp – bästa tipsen som ger dig ordning i köket

06 apr, 2022 
AvCecilia Persson
organisera kylskåp och skafferi
Ett bra organiserat kylskåp kan bidra till allt från ökad matglädje till minskat matsvinn. Vi har samlat bästa tipsen för att organisera ditt kylskåp och skafferi samt förvaringslösningarna som hjälper dig på traven.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Oavsett om du har ett litet kylskåp eller massor av plats i kylen så kan det vara svårt att få en bra överblick över vad som finns där inne. Och vem vill bidra till matsvinn genom att stackars grönsaker och annat glöms bort i ett hörn av kylen och blir dåligt? Nej, kanske är det dags att göra som så många andra på TikTok och Youtube och styra upp kylskåpet och skafferiet på ett sätt som även tilltalar ögat.

Nyckeln till att lyckas med bra förvaring i ditt kylskåp och skafferi stavas organisering. Det finns många lösningar och knep att ta till för att få en ordning värd en Kardashian (nästan, i alla fall).

Tips för att organisera kylskåp och skafferi:

  • Börja med en storstädning. Det är roligare (och mer hygieniskt) att börja organisera i ett rent kylskåp och skafferi.
  • Samla liknande produkter tillsammans. Gör som grundarna av The Home Edit (reklamlänk) och dela upp allt i zoner som du själv bestämmer. Vill du till exempel ha alla konserver på en och samma plats, eller produkter för matlagning respektive bakning för sig?
  • Planera vad du vill ha på vilken plats. Längre ner i kylskåpet är det kallare, vilket gör att den platsen passar extra bra för fisk, kött och liknande. I mitten av kylskåpet bör frukt och grönt förvaras, och längst upp i kylen mår smör och mejeriprodukter som bäst.
  • Maximera utrymmet. Kan du till exempel sätta in ett extra hyllplan, hänga utdragbara förvaringskorgar under hyllplanen eller använda dig av snurrbara brickor för att slippa onödiga tomma ytor?

Organisera kylskåp

Här nedanför har vi samlat de bästa produkterna, och ännu fler tips, för att få ett kylskåp som både är enkelt att hålla rent och där du har en bra överblick över allt det innehåller.

Annons

Snurrbricka kylskåp, Amazon

Att ha en bricka som går att snurra på i kylen har blivit riktigt populärt – och vi förstår varför! Det maximerar förvaringen och tillåter dig att förvara till exempel alla såser och små burkar på ett och samma ställe, samtidigt som du har full översikt på vad som finns där. Aldrig mer en bortglömd tacosås längst in i kylen, med andra ord! Den här snurrbrickan är Amazons bästsäljare, se mer och köp den här (reklamlänk).

organisera kylskåp – snurrbricka till kylskåp
Klicka på bilden för att komma direkt till snurrbrickan.

Lådor till kylskåp, Åhléns

Åhléns egen serie Saltsjön har blivit en storfavorit hos många när det kommer till att organisera allt från kylen till skönhetsprodukter. I serien finns bland annat tre lådor i akryl med olika form, storlek och höjd som är perfekta att använda i kylen. Se mer av serien och köp lådorna här (reklamlänk).

Annons
organisera kylskåp – plastlåda till kylskåp
Klicka på bilden för att komma direkt till lådan.

Ägghållare kylskåp, Amazon

Med en genomskinlig ägghållare ser du enkelt hur många ägg du har kvar och om det är dags att fylla på med fler. Den här smarta utdragbara ägghållaren rymmer 21 ägg och kan dessutom hängas under en hylla för att maximera utrymmet. Se mer och köp ägghållaren här (reklamlänk).

organisera kylskåp – genomskinlig utdragbar ägghållare till kylskåp
Klicka på bilden för att komma direkt till ägghållaren.

Stapelbara lådor till kylskåp, Amazon

De här transparenta lådorna kommer i ett set om sex stycken i två olika storlekar. De går att stapla och är dessutom enkla att rengöra om något skulle råka bli dåligt eller läcka. Se mer och köp lådorna här (reklamlänk).

Annons
organisera kylskåp – genomskinliga plastlådor till kylskåp
Klicka på bilden för att komma direkt till lådorna.

Återanvändbar påse, Stasher

Är du också trött på fryspåsar med varierande innehåll och tallrikar övertäckta med plastfolie i kylen? Den här påsen ser ut att vara gjord av plast – men är i själva verket gjord i platinumsilikon och är helt plastfri. Den kan återförslutas och är tät mot såväl fukt som luft – och kan dessutom användas hur många gånger som helst. Läs mer och köp den här (reklamlänk).

organisera kylskåp – återanvändbar påse i silikon
Klicka på bilden för att komma direkt till förvaringen.

Stasher finns i flera olika former, storlekar och färger – se mer här (reklamlänk).

Annons

Organisera skafferi

Många av produkterna ovan passar lika bra att använda för att organisera i skafferiet, men där kan du även använda dig av sådant som inte mår bra i det kalla och fuktiga kylskåpet. Här är de bästa och snyggaste förvaringslösningarna i allt från naturmaterial som rotting och trä till plast, silikon och stål.

Flätad korg, Muji

Snygg låda i flätad design med handtag på båda sidorna som till exempel passar bra att ha kryddor, bröd och andra torrvaror i. Den finns i flera olika storlekar. Se mer och köp lådan här (reklamlänk).

organisera skafferi – flätad träkorg från Muji
Klicka på bilden för att komma direkt till korgen.

Dryckeshållare, Amazon

Den här behållaren är gjord för att hålla burkar på ett smart sätt och används oftast till läsk och liknande, men faktum är att den fungerar minst lika bra för att förvara konservburkar med exempelvis krossade tomater eller kikärtor. En mångsidig behållare som du kan använda både i skafferiet och kylen, med andra ord! Se mer och köp hållaren här (reklamlänk).

Annons
organisera skafferi – läskhållare/hållare för burkar
Klicka på bilden för att komma direkt till hållaren.

Trälåda, Åhléns

Fin låda i trä som passar att ha allt från olja- och vinägerflaskor till kryddburkar i. Se mer och köp lådan här (reklamlänk).

organisera skafferi – trälåda till skafferi från Åhléns
Klicka på bilden för att komma direkt till lådan.

Kryddhylla, Amazon

Den här kryddhyllan går att sätta upp med en självhäftande anordning som gör att du inte behöver borra eller spika. Perfekt för att till exempel fästa på skåpdörrens insida för att använda utrymmet på ett maximalt sätt! Se mer och köp kryddhyllan här (reklamlänk).

Annons
organisera skafferi – kryddhylla att hänga på skåpsdörren
Klicka på bilden för att komma direkt till kryddhyllan.

Korg, Åhléns

Gallerkorg i svart stål som passar perfekt att använda när du vill ha en rustik känsla och samtidigt kunna se allt i korgen. Läs mer och köp korgen här (reklamlänk).

organisera skafferi – korg i stål från Åthléns
Klicka på bilden för att komma direkt till korgen.

Låda i rotting, Muji

Stapelbar låda gjord i rotting. Se mer och köp rottinglådan här (reklamlänk).

Annons
organisera skafferi – stapelbar flätad korg i rotting från Muji
Klicka på bilden för att komma direkt till korgen.
Så inreder du köket enligt feng shui – fem smarta hacksBrand logo
Så inreder du köket enligt feng shui – fem smarta hacks
Annons

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons