Tio smarta och effektiva tips som gör ditt hem mer organiserat

14 jul, 2023 
AvLinnéa Ruiz Mutikainen
organisera hemma effektiva stadtips linnéa ruiz mutikainen
Dags att få bättre ordning hemma? Inspireras av enkla sätt att få det snäppet mer organiserat hemma – från kylskåpsfokus till städrutiner.
Annons
6 smarta tips – så inreder du för ett lättstädat hem
6 smarta tips – så inreder du för ett lättstädat hem

Det välorganiserade hemmet har många fördelar, främst praktiska men även estetiska. På sistone har intresset för det uppstyrda hemmet nått nya höjder, mycket tack vare sociala medier. TikTok tar (inte helt oväntat) täten, fullt av snabba guldkorn som både inspirerar och motiverar till att strukturera upp våra hemmiljöer. Samtidigt resonerar tendensen mer än väl med vår befintliga skandinaviska inredningsbild, präglad av luftiga ytor med få, utvalda detaljer.

Organisera i hemmet – här är tio enkla tips och effektiva knep att inspireras av:

1. Se över kylskåpet

Få har nog missat vurmen kring det välsorterade kylskåpet, en komponent i ständig användning i alla hem. Att organisera i kylskåpet gör det enklare att navigera samtidigt som en snyggare helhet tar form. Satsa på att börja från scratch – töm allt befintligt innehåll, rengör ytorna och behåll endast ätbar mat i användning. Många gillar att införskaffa transparenta burkar och boxar för att strukturera upp samt se vad som döljer sig var.

Annons

2. Skapa det lilla lagret

På tema köket är det lätt hänt att ingredienser och annat smått hamnar utspridda överallt. Likt trenden med det välkurerade kylskåpet är det hetare än någonsin att applicera ett minilivskoncept i hemmet. Tänk mindre bunkra upp med allt och mer att alltid ha favoriterna tillgängliga, som snacks och tilltugg. Låt transparenta burkar och boxar följa med in i skafferi och lådor för lättare sortering.

3. Rensa kontinuerligt

Vi är nog många som håller med om följande – det är enkelt att samla på sig saker men inte (alltid) lika enkelt att göra sig av med saker. Nyckeln till en organiserad hemmiljö är att kontinuerligt se över vad som finns framme och rensa överflödiga detaljer, inte minst i garderoben. Vid inköp, testa att implementera ett plagg in-ett ut-principen. Skänk bort eller sälj vidare det du inte längre använder.

organisera hemma inredningstips
Att bygga på höjden är ett smart yteffektivt knep oberoende rum.

4. Släng snabbt

Att rensa ut är steg ett, att verkligen göra sig av med utrensade föremål är steg två. Försök att få in ett system där du gör dig av med föremål så snabbt som möjligt. Oberoende om objekt ska bortskänkas, säljas eller kasseras är det viktigt att undvika "stoppet" hemma. Det är inte ovanligt att detaljerna stannar kvar längre än nödvändigt, ibland att de integreras i inredningen på nytt trots att du sagt farväl.

Annons

5. Utnyttja ytor

Ett bra sätt att organisera hemmet stavas yteffektivisering. Börja med att se över rådande förvaring i rummet i fråga eller hemmet som helhet. Är det främst omfattande golvbaserade lösningar eller har kanske all förvaring samlats på ett och samma ställe? En bra tumregel är att skifta fokus mot väggarna. Avlasta större förvaring med tunna hyllor och nätta lösningar som sparar yta och skapar en luftigare miljö på nolltid.

6. Samla liknande detaljer

Ute efter en tydlig översikt över dina inredningsdetaljer och möbler som står framme? Testa att samla detaljer som har någonting gemensamt – det kan röra sig om liknande materialval, kulör eller typ av objekt. Du får en god koll på vad du har, från eventuella dubbletter till objekt du inte längre känner någonting för. Låt överflödiga föremål få ett nytt liv (och kom ihåg att rensa bort dessa fort!).

Organisera hemma inredningstips
Samla ihop liknande detaljer för att enklare se över vad du har hemma och inte.

7. Anpassa efter dina vanor

Organiserade hem kommer i många olika tappningar. Oavsett inredningsstil är det nödvändigt att anpassa hemmet efter dina egna vanor och rutiner. Om du alltid placerar hemnyckeln på hallmöbeln är det inte mer än rimligt att placera en mindre skål, krok eller bricka på just den platsen. Det må låta självklart, men ett av de bästa inredningstipsen för att uppnå en effektiv, ren estetik är att se över sina egna beteendemönster.

Annons

8. Daglig städning

Att implementera daglig städning hemma betyder inte omfattande storstädning varje dag. Mängden skräp som plockas bort, hur väl ytorna städas eller vad som överhuvudtaget rensas ut är mindre viktigt. Här är målbilden snarare att etablera en städrutin som hjälper till att hålla hemmet rent och organiserat. Ett knep är att fokusera på ett rum, förslagsvis ett rum du spenderar mycket tid i och plocka bort överflödiga detaljer.

Förvaringstips hall ikea
Satsa på förvaring där den verkligen behövs – och där du ofta är.

9. Sparsmakat, enligt japandi

Om du söker vidare inspiration för det välorganiserade hemmet är det hög tid att bekanta sig med japandi. Den uppskattade inredningsstilen har flera likheter med skandinavisk minimalism, framförallt genom dess sparsmakade egenskaper. Sikta på en medveten heminredning, där varje detalj fyller en funktion. Ingenting står framme enbart för vassare styling – det som syns bör även vara i regelbunden användning.

Annons

10. Varje sak har sin plats

När du väl har rensat bland synliga detaljer är det dags att strukturera upp. Mindre föremål är ofta knepiga att hålla koll på, framförallt objekt i daglig användning som vi ofta lägger undan medan fokus ligger på annat. Efter att du har samlat ihop liknande detaljer är det dags att placera föremålen strategiskt. Du organiserar både hemma och boostar den inre ordningen, vilket endast gynnar din sinnesro.

Annons