Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspirationInspiration för balkongenSe ELLE Hemma hos

Så organiserar du garderoben bäst – smarta knep och saker att tänka på

28 jul, 2023 
organisera garderoben organisera din garderob enkla tips
Vem älskar inte en uppstyrd kläd- och accessoarförvaring? Dyk ner bland sju enkla tips och idéer på temat välorganiserad garderob.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
6 smarta tips – så inreder du för ett lättstädat hemBrand logo
6 smarta tips – så inreder du för ett lättstädat hem

Ibland behöver vi nya förvaringslösningar, men många gånger kommer vi en bra bit på vägen genom att optimera våra redan befintliga alternativ. Här tar vi ett grepp om garderoben och hur vi smidigt kan säkerställa både ordning och reda med enkla medel.

Så organiserar du garderoben bäst – sju enkla tips och idéer att testa:

1. Börja rensa ut

Det oundvikliga första steget är en rejäl utrensning. Överflödiga plagg och accessoarer som inte längre är i användning ska inte ta upp värdefull yta i din garderob. Plocka ut allt du inte längre behöver och passa på att sortera detaljerna på samma gång. Kläder och accessoarer i gott skick är perfekta att skänka bort eller sälja. Defekta eller söndriga plagg kan antingen få nytt liv i form av DIY eller genom textilåtervinning – utmärkt både för dig och miljön.

organisera din garderob
En organiserad garderob börjar med en rejäl utrensning.

2. Forma din basgarderob

När du väl har rensat ut och får en överskådlig blick över din kvarvarande garderob är det ett ypperligt tillfälle att tänka i basgarderobs-banor. Basgarderoben är komprimerad, bestående av färre plagg av funktionell karaktär som går att variera och kombinera i oändlighet. Paletten är oftast tidlös, präglad av tidlösa neutraler. Se över, skriv upp vad som fattas och låt det ta tid. Satsa på second hand, kika runt på loppis och investera i utvalda nyckelplagg som håller över tid.

Annons

3. Använd förvaringslådor

I tidigare artiklar har vi varit inne på förvaringslådornas många fördelar, inte minst när det kommer till att organisera. Utöver att göra det betydligt lättare att hitta så frigör du yta, vilket i sin tur kan få förvaringen att upplevas luftigare och större. Lådor lämpar sig för alla slags garderobskomponenter, men är extra tacksamma för smådetaljer och accessoarer som lätt försvinner. Variera mellan öppna och stängda lådor, transparenta eller inte.

organisera garderoben förvaringslådor
Satsa på förvaringslådor för att bättre hålla koll på smådetaljer i din garderob.

4. Hängande förvaring

Ett bra komplement till lådorna stavas hängande förvaring. Utnyttja garderobsytan på bästa sätt genom att undvika att endast arbeta på bredden. Hängande alternativ kommer i många olika utföranden, oftast långsmala där du kan rymma mängder av mindre detaljer du enkelt vill komma åt. Detta knep är extra tacksamt om du har en mindre yta att arbeta med men vill optimera förvaringen så gott det bara går.

Annons

5. Hänga eller vika?

Det råder blandade bud om vad som ska hängas och vikas i garderoben, men det finns generella tips. Plagg i böljande material och mer lättskrynkliga tyger, exempelvis siden, bör hängas upp. Tänk exempelvis blusar, klänningar och kjolar i finare, lättare material. Jackor och kappor hängs alltid upp och även byxor rekommenderas att hängas upp.

Plagg i tyngre utförande, exempelvis stickade material, bör vikas. Träningskläder, underkläder och alla slags mindre komponenter i garderoben är perfekta att vika eller rulla. Plagg som t-shirt och jeans hamnar i lite av ett gränsland, vissa föredrar att vika eller rulla, andra att hänga upp.

organisera garderoben tips hänga eller vika kläder
Den optimala garderobslösningen kombinerar hängande förvaring samt förvaringslådor.

6. Sortera efter kategori

Det finns många smarta (och inte minst tidseffektiva) sätt att sortera garderoben på. Att tänka färgkoordinerat och låta garderoben följa ett färgschema är ett sätt. Många gillar att tänka mer kategoriskt, exempelvis samla skjortor för sig, blusar för sig, jeans för sig. Det är även vanligt att applicera ett mer säsongsenligt tänk eller helt efter ändamål, exempelvis jobb, hemmakläder och träning.

7. Kompressionspåsar

De flesta av oss är nog bekanta med kompressions- eller vakuumpåsar – lägg in kläder och pressa ihop plaggen för att skapa mer plats. Påsarna är tacksamma vid packning men även för att organisera i våra garderober. Om du applicerar säsongssortering, låt dina mindre, mer oömma plagg som ej är i användning läggas i påsarna. Du sparar mängder av plats samtidigt som du vet var plaggen är när en ny årstid nalkas.

organisera garderoben kompressionspåsar
Garderobsförvaring kommer i många olika tappningar, från boxar till påsar.
Annons