Ombonad minimalism i ständig förändring

Ombonad minimalism i ständig förändring

I ett gammalt regemente i Örebro har Maria Karlberg skapat ett harmoniskt hem med modemässig underton i ständig förändring.
14 januari, 2018

I vardagsrummet 
hänger prints, väggbonader och fotografier i en 
snygg mix på väggen. 
Mot väggen står konst lutat redo att flyttas runt. 
Maria älskar vintageprylar och framför allt ett av 
hennes senaste köp: 
ett glasbord från 70-talet 
i rökfärgat glas.

Vintagestol i skinn 
med kromat underrede har Maria 
bytt till sig mot lite kläder och skor. 
Kudde och matta, Day Home. 
Urnan på det rökfärgade bordet är 
från Love Warriors. Den överdimensionerade golvlampan är 
ett loppisfynd för en hundring.

Matbord med gammal skiva som Maria vårdat ömt för att
framhäva den vackra patinan. Prickigt plåtfat, Terrible Twins. Fat och skålar är en blandad kompott som Maria samlat på sig under åren. 
Ljusstakar, Ernst Form och Muuto. Träfigurer, Day Home. På avlastningsbordet i köket står samlade vintagefynd, kruka från Ernst Form.

Den klassiska 
Wood lamp från Muuto står på det måttbeställda sängbordet i vitpigmenterad 
betong från Conceptbetong.

Stolmix runt matbordet. Afteroom Dining Chair och WM String Dining Chair från Menu. Bordsskivan kommer från Marias vän 
som bor på landet och har lador fulla med bråte och skatter. Bordsskivan, som 
är 200 år gammal, har Maria tvättat och 
behandlat med en vitpigmen-terad gammaldags möbelsåpa och sedan placerat på bockben från Ikea.

Skrivbord 
med skiva i pigmenterad betong 
från Conceptbetong som står på 
enkla benbockar från Ikea. Klappstol, House Doctor, pall, Ikea. 
Gammal industrilampa på väggen 
har sprejmålats svart. 
Ljusstake Kubus från By Lassen samt ljusstake från Hay. Ljus, Byredo 
samt klot, Love Warriors. Gröna växter, som den härliga fiolfikusen, är återkommande inslag i Marias hem.

Platsbyggt skrivbord 
till dottern Tuva i fönsternischen, till det en gammal kontorsstol som hittades bortglömd i tvättstugan. Bokstavsmuggar Arne Jacobsen, glaskupa Day Home. Sminkspegel Jakobssons Möbler. Lampa, vintage. Tyllkjolar pryder väggen.

Maria Karlberg i köket som också är hennes 
och dottern Tuvas favoritrum. ”Här hänger vi mest, det är ett skönt flyt här med fönster mot den grönskande bakgården.”

Maria Karlberg gillar okrånglig inredning. Om och när andan faller in ska det vara lätt att förnya, förändra och flytta runt hemmets alla pinaler.

– Det är min röda tråd, det enkla och tillfälliga. Ett hem ska vara lätt att förändra, säger Maria.

Och visst, det finns varken bokhylla eller väggfasta skåp så långt ögat kan nå. I stället en tydlig passion för vackra ting, saker med historia och en enhetlig harmonisk färgskala.

– Jag skulle aldrig kunna tänka mig att inreda enbart med nya saker. Det blir en speciell stuns i inredningen med gamla möbler och prylar.

Hemtrevnaden är påtaglig, trots att det bara var drygt ett år sedan Maria och hennes 10-åriga dotter Tuva flyttade in. Det är en 87 kvadratmeter stor lägenhet i stadsdelen Norr, strax utanför Örebro.

Byggnaden var tidigare en gammal regementsbyggnad som nu gjorts om till fyra lägenheter. Alla med tydliga spår av celler, med tjocka väggar och plåtgenomgångar. Något som kan låta en aning deprimerande och instängt, men Marias och Tuvas hem upplevs inte alls på det viset.

– Man ser hur det en gång har sett ut här och jag älskar det. Det är en fantastisk känsla i lägenheten, säger Maria som både tagit tillvara byggnadens historia och uppdaterat hemmet.

Hela lägenheten är tapetserad i en ljusgrå färg som ger hemmet en vacker bas. Till detta har Maria adderat en del modemässiga detaljer, varma träslag och stilsäkra detaljer. Snyggt, behagligt och opretentiöst.

Maria, som tidigare har arbetat med mode, jobbar i dag heltid med inredning, men har alltid livsstilstänket med sig.

– För mig handlar det om att få med hela mig i inredningen och visa vem jag är. Jag tycker, som många andra, om att arbeta med stilleben, och älskar att addera modemässiga inslag.

Maria adderar gärna en cool T-shirt på sin tavelvägg för att sedan hänga den någon annanstans i lägenheten. Ett par snygga skor ställs med fördel i ett fönster och smycken placeras ut som pricken över i.

I dag jobbar Maria heltid i en kreativ roll på det lokala möbelvaruhuset Jakobssons Möbler, där hon i stort sätt fått fria händer att förändra en klassisk möbelbutik till en modern inredningsbutik med fokus på skaparglädje utanför det klassiska inredningstänket.

– Jag känner att jag har hamnat rätt nu. Mode är jätteroligt men det här är något helt annat. Jag är uppväxt med en pappa som är finsnickare och minns hur jag älskade att hänga med honom i verkstaden.

Jag har alltid haft ett intresse för gamla möbler och är en praktiker ut i fingerspetsarna. Att jobba med inredning kompar helt med det.

Den som följer Maria på Instagram känner tydligt igen den stilsäkra inredningen som genomgående går i vitt och svart, uppblandat med vintagedetaljer med härlig patina och avundsvärda loppisfynd. Lite rock’n’roll med mjuka övergångar, kort och gott.

– Det får inte vara för milt. Jag tar gärna in några svarta detaljer i kontrast till varma träslag och betong.

Se alla bilder och läs allt om inredningen i bildspelet nedan!