Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspiration

Ombonad minimalism i ständig förändring

14 jan, 2018 
AvSanna Rossäng
AvSanna Rossäng
I ett gammalt regemente i Örebro har Maria Karlberg skapat ett harmoniskt hem med modemässig underton i ständig förändring.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Maria Karlberg gillar okrånglig inredning. Om och när andan faller in ska det vara lätt att förnya, förändra och flytta runt hemmets alla pinaler.

– Det är min röda tråd, det enkla och tillfälliga. Ett hem ska vara lätt att förändra, säger Maria.

Matbord i rustikt trä
Matbord i rustikt trä
Trähand
Annons

Och visst, det finns varken bokhylla eller väggfasta skåp så långt ögat kan nå. I stället en tydlig passion för vackra ting, saker med historia och en enhetlig harmonisk färgskala.

– Jag skulle aldrig kunna tänka mig att inreda enbart med nya saker. Det blir en speciell stuns i inredningen med gamla möbler och prylar.

Maria Karlberg

Hemtrevnaden är påtaglig, trots att det bara var drygt ett år sedan Maria och hennes 10-åriga dotter Tuva flyttade in. Det är en 87 kvadratmeter stor lägenhet i stadsdelen Norr, strax utanför Örebro.

Annons

Byggnaden var tidigare en gammal regementsbyggnad som nu gjorts om till fyra lägenheter. Alla med tydliga spår av celler, med tjocka väggar och plåtgenomgångar. Något som kan låta en aning deprimerande och instängt, men Marias och Tuvas hem upplevs inte alls på det viset.

Svart trädörr, matrum
Brun matta. Växt

– Man ser hur det en gång har sett ut här och jag älskar det. Det är en fantastisk känsla i lägenheten, säger Maria som både tagit tillvara byggnadens historia och uppdaterat hemmet.

Annons

Hela lägenheten är tapetserad i en ljusgrå färg som ger hemmet en vacker bas. Till detta har Maria adderat en del modemässiga detaljer, varma träslag och stilsäkra detaljer. Snyggt, behagligt och opretentiöst.

Maria, som tidigare har arbetat med mode, jobbar i dag heltid med inredning, men har alltid livsstilstänket med sig.

Vävd brun matta
Väggbonad, väv

– För mig handlar det om att få med hela mig i inredningen och visa vem jag är. Jag tycker, som många andra, om att arbeta med stilleben, och älskar att addera modemässiga inslag.

Annons

Maria adderar gärna en cool T-shirt på sin tavelvägg för att sedan hänga den någon annanstans i lägenheten. Ett par snygga skor ställs med fördel i ett fönster och smycken placeras ut som pricken över i.

Fiolfikus

I dag jobbar Maria heltid i en kreativ roll på det lokala möbelvaruhuset Jakobssons Möbler, där hon i stort sätt fått fria händer att förändra en klassisk möbelbutik till en modern inredningsbutik med fokus på skaparglädje utanför det klassiska inredningstänket.

– Jag känner att jag har hamnat rätt nu. Mode är jätteroligt men det här är något helt annat. Jag är uppväxt med en pappa som är finsnickare och minns hur jag älskade att hänga med honom i verkstaden.

Annons

Jag har alltid haft ett intresse för gamla möbler och är en praktiker ut i fingerspetsarna. Att jobba med inredning kompar helt med det.

Sovrum med industriell bordslampa
Arbetsplats. Kaninlampa

Den som följer Maria på Instagram känner tydligt igen den stilsäkra inredningen som genomgående går i vitt och svart, uppblandat med vintagedetaljer med härlig patina och avundsvärda loppisfynd. Lite rock’n’roll med mjuka övergångar, kort och gott.

– Det får inte vara för milt. Jag tar gärna in några svarta detaljer i kontrast till varma träslag och betong.

Se alla bilder och läs allt om inredningen i bildspelet nedan!

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons