Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspirationInspiration för balkongenSe ELLE Hemma hos

Nystarta hemmet – 7 enkla tips som gör stor skillnad

03 jan, 2020 
Nystarta hemmet inför våren 2020
Gör inredningen redo för våren med nya trender, grönska och smarta byten. Ge hemmet en nystart efter den mörka vintern med våra sju enkla knep!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Många är sugna på en nystart när en ny säsong tar sin början. Det kan vara i karriären, träningen eller varför inte i hemmet, där vi tillbringar mycket av vår tid, särskilt under den mörka och kalla vintern.

När julens sista dekorationer packats ner i lådor och granen har slängts ut för länge sedan kan hemmet kännas lite kalt och trist. Men det går att förnya hemmet och ge bostaden nytt liv med enkla knep. Vi listar sju tips som är värda att prova!

1. Möblera om

Förnya hemmet genom att möblera om! Titta på ditt hem med nya ögon. Kanske kan du prova en viss möbel eller detalj på en annan plats? Flytta runt, skapa nya flöden och byt inredningsdetaljer rummen emellan för att skapa en ny känsla. Ett enkelt knep som inte kräver särskilt mycket kraft är att hänga om tavlorna – eller ännu enklare, byta motiv rum emellan.

Snyggt vardagsrum med vårkänsla
Våga prova olika konstellationer med dina möbler och inredningsdetaljer! Foto: Anders Berstedt Styling: Nouvel Interiör för Entrance mäkleri/mäklare: Jessica Fridstedt

2. Fynda nytt på loppis

I behov av något nytt? Ge dig ut på loppisar, rota på vinden eller surfa på second hand-sajter för att fynda något nytt med historia. På så vis kan du skapa något nytt av något gammalt. Arrangera gärna stilleben med dina loppisfynd – det kan vara allt från en ljusstake till en vas eller ett objekt – för att skapa fina nya blickfång i inredningen.

Annons
Stilleben på matplats med vas, ljus och skål
Blanda gammalt och nytt för att skapa vackra stilleben. Foto: Anders Bergstedt för Entrance mäkleri/mäklare: Erika Bergholm

3. Byt textilier

Precis som vi byter kläder efter säsong, kan du även variera textilierna i hemmet. En tunnare pläd, färgglada kuddöverdrag och krispiga linnelakan ger vårkänslor till inredningen. En bonus är att du inte riskerar att tröttna på dina inredningsdetaljer om du ibland plockar undan dem och får längta efter dem lite.

Bäddning i vitt och ljust turkost och blått från Linum
Vitt och ljusa pasteller skapar en härlig känsla i sovrummet. Foto: Linum

4. Plocka in vårens trender

Nej, du behöver inte följa rådande trender för att förnya hemmet. Det finns dock några tidlösa inredningsfavoriter som många förknippar med våren. Ljusa pasteller och fina naturmaterial som rotting, linne och jute är några av dem. Lyft in dem i form av stora eller små detaljer enligt vad som passar din inredningsstil.

Annons
Vit dukning med gul accentfärg
Sätt vårkänsla på dukningen med säsongens trendiga färger och material. Foto: Ellos Home

5. Rensa ut och vårstäda

Kanske inte det allra enklaste (eller roligaste) av knepen, men definitivt det mest effektiva. En ordentligt vårstädning och rensning av hemmets alla skåp och vrår ger en ny känsla och ökar trivseln. Har du ont om tid? Tackla det du stör dig mest på, oavsett om det är pappershögarna som gömmer sig i byrålådorna eller garderoben som svämmar över när både vinter- och vårkläder plötsligt samsas om utrymmet.

Snygg arbetsplats i lägenhet
En rensad arbetsplats ger rum för kreativitet. Foto: Anders Berstedt Styling: Nouvel Interiör för Entrance mäkleri/mäklare: Jessica Fridstedt

6. Addera liv med grönska

Knoppar och gröna blad är ett säkert vårtecken, såväl inom- som utomhus. Inred med kvistar, lättskötta grönväxter och vårens blommor enligt tycke och smak för att addera nytt liv till hemmet. Här listar vi 11 tips för hur du kan styla vårens fina kvistar.

Annons
Magnolia och bordsduk i ljusrosa
Ljusa pastellfärgade blommor är en favorit när våren gör sig påmind. Foto: Broste Copenhagen

7. Plocka undan

Kanske känns hemmet inte kalt efter att julens och vinterns dekorationer försvann, utan snarare överbelamrat av lite allt möjligt? Det är lätt hänt att saker samlas på våra öppna ytor, exempelvis i köket och på öppna hyllor. Ett sätt att förnya hemmet är att plocka bort istället för att plocka fram. Sätt hemmet i centrum och låt det skina utan massvis med prylar och detaljer.

Grönt kök Broby från Kvänum
Minimera antalet detaljer som står framme och låt köket stå i centrum. Foto: Kvänum

Läs mer:

Nystarta 2020 med hjälp av de senaste teknikprylarna

Lista: 15 saker att rensa ut från hemmets alla rum

Våga mer färg! Så inreder du med 2020 års färgtrender

Så ger du ditt hem en nystart – rum för rum

13 miljövänliga inredningsbyten i hemmet – rum för rum

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons