Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspirationInspiration för balkongen

Nyfiken på: Mönstermästaren Orla Kiely

03 jan, 2015 
AvRebecca Wictor
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
orla-kiely

I Sverige är Orla Kiely mest känd för sina inredningskollektioner, men hon har satt sitt avtryck på alltifrån bilar till frimärken.

Av: Katarina Matsson

Om du börjar leta, ser du dem snart överallt. Väskorna med de färgstarka, stiliserade mönstren som kännetecknar Orla Kiely.

– Jag har sett några stycken – konstigt nog, det är inte vad man förväntar sig i en ny stad. Men jag gillar skandinavisk stil, så det är härligt att se väskorna i den kontexten. Svenskar verkar vara väldigt öppna för mönster, det finns i deras DNA, säger Orla Kiely som premiärbesöker Sverige för Formexmässan.

Annons
orla-kiely-väskor
Orla Kielys karriär började med väskor.

Det började för nästan 20 år sedan. På dagarna jobbade Orla för ett stort modeföretag i London. På kvällar och helger ägnade hon och maken Dermott Rowan all sin kraft åt det nya företaget – samtidigt som de hade två små barn.

– Det var lite galet, men så länge man har ett mål går det. När man jobbar för andra kan man aldrig riktigt göra sin egen grej. Det här var första gången som jag verkligen kunde vara mig själv, säger hon.

För henne är stilen instinktiv – hon kan helt enkelt inte göra på något annat sätt.

Annons

– Mina mönster är ganska rena, nästan minimalistiska – starka, på ett sätt ganska djärva. Jag tycker om när saker är väldigt enkla och metodiskt upprepade, säger hon.

vaser-orla-kiely

Trots att Orla är uppväxt under 60- och 70-talet var det faktiskt först när hon bytte Dublin mot det sena 80-talets London som hon fick upp ögonen för barndomstidens estetik.

– Även om jag ofta refererar design från mitten av förra århundradet, så är mina mönster väldigt annorlunda. Jag älskar retro, men jag gillar att se på det med fräscha ögon.

Annons

Flera av dina mönster har levt i många år, vad är nyckeln?
Multi Stem har funnits i nästan 15 år. Jag minns att det gick väldigt snabbt att göra. Vi satte det på väskor och våra japanska inköpare sa ”ni borde använda det som er logga”. Det var väldigt smart! Samtidigt jobbar vi hårt för att saker ska kännas fräscha, det är min stora utmaning. Jag vill inte folk ska tröttna – och jag vill inte tröttna själv!

multi-stem
Mönstret Multi Stem pryder såväl möbler som burkar och porslin.

Hur ser det ut hemma hos dig?
– Vi bor i ett viktorianskt hus, två minuter från kontoret. Vi har behållit de typiskt viktorianska detaljerna som dörrar, eldstäder och rosor, men tagit in vintagemöbler. Köket är lite mer 60-talsinspirerat. Jag har alltid älskat valnöt och mörkare träslag, så jag har mörka golv. Det känns lite mer vuxet och passar väldigt bra med färg.

Annons

Du har gjort allt från bilar till frimärken, hur väljer du samarbeten?
– Vi säger nej till massor, faktiskt. Det handlar om vad jag tycker om företaget och människorna och att vi vill samma sak. Jag vill att människor ska förstå att minsta detalj är viktig! Jag är perfektionist, antar jag.

ipad-och-mobilfodral-belkin
Ipad- och mobilfodral för Belkin

Idag har du ett imperium, var det målet?
– Kanske för min man, men inte för mig. Jag har alltid varit mer intresserad av nästa säsong, nästa produkt. Planerar man för långt i förväg kan det komma i vägen för nuet.

Annons
orla-kiely-profile-picture

Fakta

Namn: Orla Kiely

Bor: London

Familj: Maken och affärspartnern Dermott Rowan som hon träffade som 17-åring, två söner, en labradoodle och en westiepoo.

Bakgrund: Utbildad modedesigner som blivit känd för sina enkla men starka stiliserade mönster som för tankarna tillbaka till 60- och 70-talet.

Aktuell: Med flera inredningsnyheter. Gör även kläder, glasögon, pappersprodukter med mera.

Läs mer:

Donna Wilson – drottningen av stickat

Annons