Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspirationInspiration för balkongen

Nyfiken på: Donna Wilson – drottning av stickat

29 nov, 2014 
AvRebecca Wictor
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
donna-wilson-designar-inredningskollektion-och-klader

Hennes glada design har många trogna fans – nu lanserar Donna Wilson sin första klädkollektion och tyger på meter.

Av: Karin Ohlsson-Leijon Porträttfoto: Carmel King

Hur kom det sig att du började med stickade objekt?

– Ända sedan jag var liten har jag vetat att jag ville syssla med konst och design. Min mormor lärde mig sticka och virka, men jag har egentligen inget tålamod för det utan föredrar maskinstickning. Jag har växt upp på en bondgård och tycker om att försöka efterlikna mossa, bark och sten i stickningen. Jag är fortfarande förundrad över att man kan skapa tyg av bara en bit garn.

Annons

En av dina höstnyheter är en ny tartan för Aberdeenshire. Vilket är ditt förhållande till traditionell skotsk textil?

– Jag älskar att arbeta med ull och att bära yllekläder. Det är ett sådant underbart naturmaterial som kan formas på så olika sätt: Man kan filta det så att det blir tjockt och tungt, man kan färga in det i vackra, starka färger och det andas så att det kan vara både värmande och svalkande. Jag tror att min känsla för ull har med min skotska bakgrund att göra.

Förra året firade ditt företag tioårsjubileum – hur började det?

– Jag specialiserade mig på textil i olika tekniker när jag gick på Royal College of Art och började göra egna produkter som jag sålde i butiker som Couverture i London. När min examensutställning med stickade djur sålde slut kände jag mig uppmuntrad att starta eget.

Alla dina produkter tillverkas i Storbritannien – varför är det viktigt för dig?

– Jag tycker att det är viktigt att stötta lokala tillverkare och se till att hantverkstraditionerna lever kvar i Storbritannien. Det tillverkas så mycket saker idag som är miljömässigt oförsvarbara. Jag tror att om man köper någonting som är handgjort är det mer troligt att man behåller det länge. Jag vill göra saker som folk använder, behåller och vårdar länge och som inte hamnar på soptippen.

Annons

Vad betyder hantverket?

– Som konstnär uppskattar jag att kunna göra vissa saker för hand – det gör varje sak unik. När vi till exempel gör våra djur så blir alla lite olika i formen. När vi sedan broderar detaljerna får varje ansikte ett helt eget uttryck. Att brodera är som att teckna med nål och tråd.

Berätta om den nya stickade klädkollektionen.

– Jag älskar att arbeta med färger och vill göra saker som påminner människor om deras barndom, naturen och allas underbara olikheter och egenheter. När jag designade kläderna förställde jag mig dem på olika människor och vad de gjorde när de hade mina tröjor på sig: en konstnär som handlar aubergine på torget, en cirkusartist som dricker te eller en revisor som vill ta på sig någonting annorlunda på helgen.

I höst kommer också din första kollektion med metervaror

– Jag ville designa en tygkollektion för att uppmuntra folk att bli mer kreativa och göra saker själva igen. När jag var liten brukade min mamma sy klänningar till mig och min syster och jag minns alla fina tyger hon använde. Det var mer så på den tiden: alla sydde kläder, gardiner och matchande kuddar. Sen blev det omodernt och det kom billiga, massproducerade saker i butikerna. Jag tror att om man gör någonting själv så uppskattar man det mycket mer eftersom man har lagt sin kärlek och tid på att göra det.

Annons

Du har nyligen gjort en inredning på en barnklinik – kan du berätta lite?

– Mitt team och jag gjorde en installation och en väggutsmyckning på barnintensivavdelningen på Royal London Hospital och försökte skapa en positiv miljö som kunde göra besöket på avdelningen lite ljusare. Vi ville att det skulle vara både fridfullt och glatt så vi skapade ett överdimensionerat grafiskt landskap. Mönstret på kullarna gjorde vi med gummistämplar och några av barnen hjälpte till att dekorera. Det var ett väldigt meningsfullt och viktigt projekt för mig och jag är tacksam över att ha fått göra det.

 

Donna-Wilson-by-Carmel-King-January-2014

Namn: Donna Wilson

Annons

Bakgrund: Designer utbildad på Grays Collage of Art i Aberdeen och Royal College of Art i London. Slog igenom för drygt tio år sedan med sina personliga stickade gosedjur. Designar för egna företaget och för bland andra SCP.

Aktuell: Med sin första klädkollektion, sin första kollektion textil metervara, inredningen till ett barnsjukhus och nya inredningsprodukter.

barn-inredning-sjukhus

Tidigare i år skapade Donna Wilson och hennes medarbetare den här inredningen på barnintensivavdelningen på Royal London Hospital.

Annons
stickat-djur-Donna-Wilson-Marcy

Ett av Donna Wilsons många stickade djur: Marcy.

donna-wilson-aberdeenshire

Donna Wilson kommer från Skottland och har nyligen komponerat en ny tartan för Aberdeenshire. Färgerna är hämtade från landskapet.

Annons
donna-wilson-stickade-tröjor

Höstens kollektion med stickade tröjor och koftor är Donna Wilsons första.

DonnaWilson_tyger-djur
DonnaWilson_tyger
Annons

Med sina nya mönstrade tyger vill Donna Wilson få folk att damma av symaskinerna och skapa något eget. (välj ett eller flera mönster)

bricka-Carnival-Bears

Bricka Carnival Bears.

trädocka-glenn-donna-wilson

Trädockan heter Glen.

Annons