Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspirationInspiration för balkongen

Nu är det bevisat – här är färgerna du absolut inte ska måla ditt hem med

10 jul, 2016 
AvJoakim Holfve
Man brukar ju säga att smaken är som baken, men enligt en forskningsrapport från Australien så finns det nu en enig bild om vilken färg som är absolut fulast – en grönbrun nyans kallad Opaque Couche.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Det var den australiensiska regeringen som beställde forskningsrapporten för att avgöra vilken färg de skulle sätta på cigarettpaketen för att minska antalet rökare – men resultatet kan också appliceras på inredning.

Där äggskalsvitt nästan alltid funkar hem så kom forskarna fram till att det finns en färg som är värre än alla andra – och den färgen heter Pantone 448 C, också kallad Opaque Couche. Den ser ut så här:

farg1

Läs också: Enkla knepet för att välja rätt grå nyans till dina väggar

Anledningen till att man ska undvika den här grönbruna färgen när man målar om är att den helt enkelt sätter en i fel sinnesstämning.

Annons

– När man väljer vilken färg ens väggar ska ha så vill man ha färger som får en att känna sig glad och positiv. Den här färgen känns lite livlös, den sänker ditt humör, säger Heather Humphrey – grundaren av designfirman Alder and Tweed.

På frågan vilka andra färger man bör undvika när man målar om kom bland annat två färger snabbt på tal – en av dem var 60-talsfavoriten Peach Fuzz:

farg2

Läs också: Så piffar du upp dina möbler med bara lite färg och dekorplast

Den andra färgen heter Orange Popsicle och även om färgen är intensiv så är den svår att inreda med.

Annons
farg3

– Den är helt enkelt för mycket. Målar man sina väggar med orange får man en riktig wow-faktor – men inte på ett bra sätt, säger Heather Humphrey till Realtor.com.

 

Annons