Artikeln innehåller reklamlänkar

Här är allt du behöver till nissedörr och nissebrev julen 2021

nissedörr och nissebrev till julen 2021

Nissedörr och nissebrev till julen 2021.

De senaste åren har en så kallad nissedörr blivit ett allt vanligare inslag hos familjer i december. Vi reder ut vad nissebus är, guidar dig till bästa nissebreven och allt annat du behöver när nisse flyttar in till jul.
08 oktober, 2021

En adventskalender är det traditionella sättet att räkna ned inför jul, med luckor som öppnas varje dag i december fram till julafton. Nu finns det dessutom ett annat fenomen som har ökat i popularitet: nissebus – som går ut på att nisse flyttar in hemma hos er och hittar på massor av hyss. Med varje ord bjuder varje dag på nya äventyr, och spänningen blir stor för barnen när de vaknar på morgonen och kan se efter vilka tokigheter nisse har hittat på under natten.

Vad är en nissedörr?

Nissehyssen kommer från det amerikanska konceptet "Elf on the shelf" som går ut på att barnen hittar en tomtenisse någonstans i hemmet, som har flyttat in för att rapportera till tomten om barnen har varit snälla eller inte. Det tydligaste tecknet på att nissen har flyttat in är att en liten dörr sitter uppsatt på väggen, nära golvet, där nissen tar sig in och ut från hemmet.

Hur ska man fästa en nissedörr?

Du kan tillverka din egen nissedörr men det finns också många färdiga kit med exempelvis en dörr, brevlåda och stege att beställa hem och måla i de färger du föredrar. I de flesta av dem följer det med fästmassa att sätta upp dörren, stegen och det andra materialet på väggen strax ovanför golvlisten.

NÄR FLYTTAR NISSE IN?

Vanligtvis "flyttar" nissen in lagom till första december, för att sedan ställa till med "nissehyss" och "nissebus" fram till julafton. Varje dag brukar dessutom nisse lämna ett brev där han förklarar vad som har skett under natten och ett litet uppdrag eller aktivitet för barnen att göra under dagen. På julaftons morgon får han gärna tacka för att han har fått bo hos er, varför inte med en liten julklapp i julstrumpan?

Tips och idéer till nissebrev

Anledningen till att nissedörrar och nissehyss har slagit igenom så stort är, förutom att det är ett spännande äventyr för barnen, också ger dig chansen att vara kreativ och verkligen ta ut svängarna med roliga och inspirerande idéer. Samtidigt finns det något för alla – du kan tillverka allt från nissedörren till alla tillbehör själv och skriva breven från nissen, men det mesta finns också att beställa hem för dig som inte har tid eller lust.

Hos My Perfect Day finns det till exempel färdiga nissebrev på olika teman att antingen beställa hem eller skriva ut själv, du kan läsa mer och köpa eller ladda ner nissebreven gratis här (länk till My perfect day).

nissebrev my perfect day - färdiga nissebrev

Klicka på bilden för att komma direkt till de färdiga nissebreven.

Hos vår systersajt Motherhood hittar du dessutom massor av tips på nissebus och hyss för alla 24 dagar!

Färdig nissedörr och tillbehör att köpa och beställa hem

Det här nissedörrkitet från My Perfect Day är riktigt prisvärt och innehåller en dörr, postlåda och stege som du kan behålla som det är eller måla dem i färger som du tycker passar. Läs mer och köp setet med nissedörren här (länk till My perfect day).

nissedörr - färdigt kit med nissedörr att sätta upp på väggen.

Klicka på bilden för att komma direkt till nissedörr-kitet.

Annorlunda nissedörr

Kanske bygger nisse om sitt lilla hus (och lämnar lite sågspån utanför dörren) och adderar det här lyxiga burspråket? Läs mer och köp fasaden här (länk till My perfect day).

nissedörr med lyxig fasad

Klicka på bilden för att komma direkt till burspråket.

Flyttlåda när nisse flyttar in

Vad passar bättre för att visa att nisse har flyttat in än att ha en flyttlåda stående utanför nissedörren? Den här kommer från My Perfect Day och även den kan du beställa hem eller skriva ut gratis. Läs mer och kom direkt till flyttlådan här (länk till My perfect day).

flyttlåda i miniatyr – rusta nisse med en flyttlåda när han flyttar in

Klicka på bilden för att komma direkt till flyttlådorna.

Kaka i miniatyr till nisse

Det är som sagt bara fantasin som sätter gränser för vad "er" nisse hittar på. Kanske gillar han att baka, i så fall kanske den här lyxiga kakan står framme en morgon efter att nisse har gått loss i köket – och gett barnen i uppgift att göra samma sak. Läs mer och köp kakan i miniatyr här (länk till My perfect day).

nissedörr - tårta med glasyr

Klicka på bilden för att komma direkt till kakan.

Pizzakartong till nissedörr

Om han föredrar att beställa hem mat så är de här pizzakartongerna ett perfekt val. Läs mer och köp pizzakartongerna här (länk till My perfect day).

nissedörr – pizzakartonger till nisse

Klicka på bilden för att komma direkt till pizzakartongerna.

Staffli med canvas i miniatyr

Ett uppdrag till barnen kan vara att måla ett självporträtt – och vad passar då bättre än att låta det här lilla stafflit stå utanför nissedörren, gärna med just nissens eget självporträtt? Läs mer och köp stafflit i miniatyr här (länk till My perfect day).

nissedörr – staffli i miniatyr till nisse

Klicka på bilden för att komma direkt till stafflit.

Lastpall i miniatyr till nisse

Har nissen skaffat ett extrajobb under en natt? Den här minilastpallen är perfekt att lasta kvistar som ved på. Läs mer och köp lastpallen i miniatyr här (länk till My perfect day).

nissedörr – lastpall i miniatyr till nisse

Klicka på bilden för att komma direkt till lastpallen.

Hus till nisse

Kanske byggde han rentav ett nytt hus? Det finns många miniatyrhus att beställa hem och måla och inreda i valfria nyanser, som det här fina. Läs mer och köp huset till nisse här (länk till My perfect day).

nissedörr - större hus i miniatyr till nisse

Klicka på bilden för att komma direkt till huset.

Racerbil i miniatyr

Ett uppdrag till barnen kan vara att fixa ett riktigt vrålåk till nissen; den här bilen är gjord av gummiträd och låter barnen vara kreativa med giftfria färger. Läs mer och köp bilen här (länk till Åhléns).

nissedörr - bil i miniatyr till nisse

Klicka på bilden för att komma direkt till bilen.

Så håller du Nissebusen och den magiska dörren levande

Blir dina barn fundersamma om de aldrig får syn på nissen som flyttat in hos er? Du kan såklart införskaffa en nisse som hittar på olika hyss men som alltid är stilla när han blir sedd, då det är en av reglerna enligt Huffington Post. De skriver också att barnen inte är tillåtna att röra nissen, för då förlorar han sina magiska krafter – men om det sker av misstag kan barnet strössla lite kanel runt nissen då det är som vitaminer för den, och då klarar han av resan till Nordpolen för en läkarundersökning där under natten.

App för nisse

Det finns dock fler alternativ: i appstore hittar du appen Santa Spy Cam, som låter dig visa barnen att du har fångat nissen på film i ert eget hem! Du kan läsa mer och ladda ner Santa Spy Cam-appen här.

Vill du ha mer julinspiration? Här hittar du allt det senaste om julen 2021.

1:19

Efter reklamen: 5 stora jultrender 2021

(1:19)