Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspirationPåskdekorationerPåskpyssel och DIY

Nio inredningsnyheter som gör hösten härligare

14 okt, 2020 
AvCecilia von Mentzer
AvCecilia von Mentzer
Vad är det som gäller på designfronten nu i oktober och vilka är de största snackisarna? Här är nio nyheter vi älskar lite extra mycket just nu!
Annons
5 INREDNINGSTRENDER I HÖST – ENLIGT VÅRA DANSKA FAVORITERBrand logo
5 INREDNINGSTRENDER I HÖST – ENLIGT VÅRA DANSKA FAVORITER

Nu börjar det äntligen dyka upp lite fler smaskiga inredningsnyheter. Och vilka nyheter sedan! Vi älskar Bonnibonnes mjuka serveringsfat i alm, det mjuka dunbolstret från Happy fluffy cloud och retroporslinet från Pillivuyt bland alla andra härliga nyheter.

1. Gammal restaurang i nya kläder

Restaurang Emmer Ulriksdal Lotta Agaton

I det anrika huset i schweizerstil i Solna utanför Stockholm har det bedrivits restaurangverksamhet sedan 1868. Fram till augusti i år – då bytte restaurangen Ulriksdals värdshus skepnad!

Numera heter restaurangen Emmer och bakom det nya utseendet ligger Lotta Agaton Interiors. Briefen var att skapa en ung restaurang som hänger ihop med kökets visioner för den gröna maten och miljötänket.

Annons

Vilken känsla ville ni förmedla?

– Vi ville bara använda oss av naturmaterial och en färgskala som blev en bakgrundspalett till trädgården och utsikten. Inredningen ska vara sekundär och maten grönsakerna och trädgården i fokus. Vi har arbetat mycket med att skapa platser där man kan lyfta in trädgården, en egen vas som vi ritat och som glasbruket Skruf handblåst, podier och piedestaler, säger Lotta Agaton.

2. BEMZ SLÄPPER HÅLLBAR KOLLEKTION

Bemz ny kollektion Ikea

Idéerna och innovationerna för ett mer hållbart samhälle är många och seriösa. Flera designföretag ligger i bräschen och lanserar kollektioner med enbart återvunnet material i. Även svenska Bemz, som gör skräddarsydda överdrag till Ikeamöbler, satsar på upcycling och återbruk.

Annons

Nu kommer deras första Conscious-kollektionen och inspirationen till den är hämtad ur den klassiska herrgarderoben. Tygerna är vävda i Europa av överblivet bomullsmaterial från modeindustrin och återvunna PET-flaskor.

Nya sortimentet består av två vävda tyger: Conscious pinstripe och Conscious herringbone, tidlösa mönster som tillverkas helt utan infärgning och vattenåtgång. Som komplement till de tweed-inspirerade tygerna har Bemz även tagit fram en återvunnen sammet. Conscious velvet har en matt, pudrig yta som ger ett stentvättat, vintageuttryck.

Pssst! Känner ni igen rummet? Bilderna till kollektionen är plåtade hemma hos ELLEs Emma Unckels underbara 60-talsvilla utanför Stockholm.

3. Servis MED retrolook

Nytt porslin Pillivuyt

Pillivuyts senaste servis har en skön retrobrun ton och inspirationen har designteamet hämtat från Boulogneskogen i Paris. Gillar hur ringarna i faten påminner om trädens årsringar. Boulognetallrikar, pris från 269 kronor, Pillivuyt.

Annons

4. Sov gott under duntäcke extra allt

Happy fluffy cloud duvet

Ni vet den där känslan av att sova under ett moln, den som man oftast bara får uppleva på ett bättre hotell? Nu kan du uppleva känslan natt efter natt med den här nyheten; ett fluffigt, härligt duntäcke med tyngd. Som du aldrig blir för varm under. Gåsdunet som används är en biprodukt från europeiska matproducerande gårdar. 3 495 kronor, Happy fluffy cloud.

5. FINA SMÅFAT I ALM

Bonnibone fat alm
Processed with VSCO with f2 preset

Från Bonnibonne kommer fina fat i alm tänkta för småserveringar – eller varför inte bara hålla dem i handen och bli lugn, så mjuka är de. Pris 400 kr/st.

Annons

6. Ny matta från layered

Layered matta vit

En handtuftad matta som går ton-i-ton med resten av inredningen och som dessutom överraskar med sin form och sitt vackra mönster. Säg hej till mattföretaget Layereds senaste nyhet, Residue, som tillverkas enbart i spillmaterial från den egna producenten. Det här är ett led i företagets hållbarhetsarbete mot ett mer cirkulärt produktionssätt. Inspirationen till designen är organisk och formspråket nytt: de är rundade i en njurformad design vilket skapar en ny definition för hur en matta kan se ut. Måtten är 235x350 cm, 12 900 kr.

Annons

7. sy med ann ringstrand

boken Sy Bonnier Fakta Ann Ringstrand

Designern Ann Ringstrand lämnade sitt klädmärke Hope för några år sedan och frilansar sedan dess inom flera fält. Just nu är hon aktuell med en textilkollektion för Markslöjd, men även boken Sy – tio nya modeplagg av Ann Ringstrand (Bonnier Fakta). Med boken vill hon väcka läsarens lust och mod och delar med sig av mönster till tio nya plagg, men även smarta sytips för hur du lagar och tar hand om gamla plagg. Återanvändningens härliga konst!

8. NY KERAMIK UR ARKIVET

Ildpot keramik Grethe Meyer DFB

På designmässan 3 days of design, som nyss gick av stapeln i Köpenhamn, var en av de starkaste trenderna just nu att företagen tittar i sina arkiv och letar bland skatterna. Så är det med Grethe Meyers serie Ildpot som ursprungligen ritades på 1970-talet, men som inte varit i produktion på länge. Tillsammans med Grethes släktingar släpps nu den vackra brukskeramiken ånyo ihop med företaget FDB Møbler.

Annons

9. glasskålar från kristina dam

Opal bowl Kristina dam

The opal bowl kommer från danska Kristina Dam och är munblåsta glasskålar i två färgställningar. Skimrande vackert! Liten, 1 199 kr, stor, 1 999 kr.

Foto: Line Klein, Kristofer Johnson, Erik Lefvander, Stine Christiansen

Läs mer här:

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!

Annons