Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspiration

Modernt, poppigt och pastelligt i tvårummaren på Södermalm

02 jun, 2022 
AvCecilia von Mentzer
Modernt, poppigt och pastelligt i tvårummaren på Södermalm
Den trivsamma tvårummaren på Mariaberget i Stockholm har inretts med moderna klassiker och konst. Gollan tog hjälp av vänner för att skapa ett hem som får dig att le.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
TV: Modernt, poppigt och pastelligt på SödermalmBrand logo
TV: Modernt, poppigt och pastelligt på Södermalm

En känslig själ som måste ha det fint runt sig. Kanske till och med lite av ett designfreak? Gollan skrattar gott åt beskrivningen av sig själv. Men hemmet är viktigt och inredning något att ta på allvar.

– Min lägenhet kan vara en av Södermalms mesta festlokaler. Vi har haft så mycket kul här. Den är som gjord för party, säger Gollan.

Tvårummaren är 64 kvm och huset är från 1860, låg i tak och med tegelväggar och valv
Johan Sellén

Tvårummaren är på 64 kvm, så den är ovanligt stor. Egentligen större än vad hon först hade tänkt sig. Och betydligt dyrare. ”Bankmannen tyckte att jag snabbt skulle hitta en sambo”. Huset är från 1860, lågt i tak och med tegelväggar och valv. När hon flyttade hit 2016 bytte hon ut mycket av sin gamla inredning, sålde av och anpassade. Det fick bli modernt, poppigt och pastelligt, det hade inte känts rätt med äldre möbler, ett museum vill Gollan inte bo i.

Annons
Enligt Gollan är Kvarnberget ett mysigt hemkvarter, fritt från shoppingstråk och för mycket folk
Johan Sellén

– Och jag ville verkligen bo på det här berget! Jag älskar att bo i stan, men det får inte vara för mycket folk eller shoppingstråk. Jag vill ha ett hemkvarter, Kvarnberget känns verkligen så.

Gollan lever och andas politik, hon är opolitisk tjänsteman på regeringskansliet och utbildad jurist. Hon arbetar framför allt med valfrågor och lagar på justitiedepartementet. Demokrati- och samhällsfrågor är hennes största intressen. Vid sidan av formgivning förstås. Och sedan ett år har hon motorcykelkörkort. ”Jag älskar den där frihetskänslan som en tur på MC ger.”

Annons
Överallt i hemmet finns tavlor gjorda av vännen Evelina Kroon
Johan Sellén

Hon och pojkvännen Daniel träffades 2020 och har precis fått sitt första barn, sonen Kornel, ”är det rätt så är det”! Han är reklamare, superkreativ och bygger, fixar och målar om. Sådant som är rätt främmande för Gollan. ”Jag kan knappt hålla i en hammare”.

– Han flyttade rätt in här och har visserligen varit med och satt upp alla tavlor. Men än så länge är det mycket som är mitt. Som tur är gillar Daniel också färg, säger Gollan. Överallt syns designklassiker, armaturer som väcker betraktarens ha-begär, moderna möbler som redan har nått klassikerstatus och mycket konst och fotografi. Gollan är nära vän med konstnären Evelina Kroon och har flera av hennes verk hemma. Men här finns också fotokonst av Senay Berhe och pojkvännen Daniel.

Annons
Pojkvännen Daniel är reklamare och superkreativ. Foto är en av hans stora passioner.
Johan Sellén

– Jag är en sucker för bra design. Om jag faller för ”den där” fåtöljen så kommer jag att köpa den så småningom. DIY eller billiga kopior är inte jag. Jag känner den största respekt för formgivning och all den kunskap som finns där. Det har fått ta tid. I början var det ganska kalt, vill jag lova.

Sovrummet med balkong ligger mot innergården. Kök och vardagsrum intill varandra med stora umgängesytor och gästvänligt inrett. Här vill man hänga. Och röja runt i Gollans berömda danståg.

Annons

– Jag har verkligen unnat mig. Jag gillar vackra saker, för mig är det livskvalitet att bo med saker man tycker om och som faktiskt får kosta. Jag kan inte ha det ”fult”. Jag ser inte mitt hem som ett projekt, jag låter det ta tid. För att det i slutändan ska bli som jag vill.

Johan Sellén

– Dessutom vill jag inte hålla på och byta ut saker. Ja, soffan var dyr, men den kommer stanna länge hos oss. Hemmet är det inte bara hon som ligger bakom, hon har tagit hjälp av vänner som hjälpt henne med färger, val av konst och placering av möbler för att få till flödet och linjerna.

Annons

– Det är mycket roligare att vara flera och lyssna på hur andra tänker. Så den här lägenheten är faktiskt lite av ett grupparbete.

Fotograf: Johan Sellén
Stylist: Gill Renlund

Läs allt om inredningen i bildspelet här:

Se också: Så inreder du med feng shui – rum för rumBrand logo
Se också: Så inreder du med feng shui – rum för rum

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons