Modernt, poppigt och pastelligt i tvårummaren på Södermalm

Modernt, poppigt och pastelligt i tvårummaren på Södermalm

Den trivsamma tvårummaren på Mariaberget i Stockholm har inretts med moderna klassiker och konst. Golshanak Fatahian tog hjälp av vänner för att skapa ett hem som får dig att le.
02 juni, 2022
TV: Modernt, poppigt och pastelligt på Södermalm
1:00

Efter reklamen: TV: Modernt, poppigt och pastelligt på Södermalm

(1:00)

Slå på ljud

En känslig själ som måste ha det fint runt sig. Kanske till och med lite av ett designfreak? Golshanak Fatahian skrattar gott åt beskrivningen av sig själv. Men hemmet är viktigt och inredning något att ta på allvar.

– Min lägenhet kan vara en av Södermalms mesta festlokaler. Vi har haft så mycket kul här. Den är som gjord för party, säger Golshanak, som också kallas Gollan.

Tvårummaren är 64 kvm och huset är från 1860, låg i tak och med tegelväggar och valv
Johan Sellén

Tvårummaren är på 64 kvm, så den är ovanligt stor. Egentligen större än vad hon först hade tänkt sig. Och betydligt dyrare. ”Bankmannen tyckte att jag snabbt skulle hitta en sambo”. Huset är från 1860, lågt i tak och med tegelväggar och valv. När hon flyttade hit 2016 bytte hon ut mycket av sin gamla inredning, sålde av och anpassade. Det fick bli modernt, poppigt och pastelligt, det hade inte känts rätt med äldre möbler, ett museum vill Golshanak inte bo i.

Enligt Golshanak är Kvarnberget ett mysigt hemkvarter, fritt från shoppingstråk och för mycket folk
Johan Sellén

– Och jag ville verkligen bo på det här berget! Jag älskar att bo i stan, men det får inte vara för mycket folk eller shoppingstråk. Jag vill ha ett hemkvarter, Kvarnberget känns verkligen så.

Så stylar du dina fönster – shoppingexpertens bästa tips

Golshanak lever och andas politik, hon är opolitisk tjänsteman på regeringskansliet och utbildad jurist. Hon arbetar framför allt med valfrågor och lagar på justitiedepartementet. Demokrati- och samhällsfrågor är hennes största intressen. Vid sidan av formgivning förstås. Och sedan ett år har hon motorcykelkörkort. ”Jag älskar den där frihetskänslan som en tur på MC ger.”

Överallt i hemmet finns tavlor gjorda av vännen Evelina Kroon
Johan Sellén

Hon och pojkvännen Daniel träffades 2020 och har precis fått sitt första barn, sonen Kornel, ”är det rätt så är det”! Han är reklamare, superkreativ och bygger, fixar och målar om. Sådant som är rätt främmande för Golshanak. ”Jag kan knappt hålla i en hammare”.

– Han flyttade rätt in här och har visserligen varit med och satt upp alla tavlor. Men än så länge är det mycket som är mitt. Som tur är gillar Daniel också färg, säger Golshanak. Överallt syns designklassiker, armaturer som väcker betraktarens ha-begär, moderna möbler som redan har nått klassikerstatus och mycket konst och fotografi. Golshanak är nära vän med konstnären Evelina Kroon och har flera av hennes verk hemma. Men här finns också fotokonst av Senay Berhe och pojkvännen Daniel.

Pojkvännen Daniel är reklamare och superkreativ. Foto är en av hans stora passioner.
Johan Sellén

– Jag är en sucker för bra design. Om jag faller för ”den där” fåtöljen så kommer jag att köpa den så småningom. DIY eller billiga kopior är inte jag. Jag känner den största respekt för formgivning och all den kunskap som finns där. Det har fått ta tid. I början var det ganska kalt, vill jag lova.

Sovrummet med balkong ligger mot innergården. Kök och vardagsrum intill varandra med stora umgängesytor och gästvänligt inrett. Här vill man hänga. Och röja runt i Golshanaks berömda danståg.

– Jag har verkligen unnat mig. Jag gillar vackra saker, för mig är det livskvalitet att bo med saker man tycker om och som faktiskt får kosta. Jag kan inte ha det ”fult”. Jag ser inte mitt hem som ett projekt, jag låter det ta tid. För att det i slutändan ska bli som jag vill.

För Golshanak är det livskvalitet att vo med saker man tycker om och som faktiskt har fått kosta
Johan Sellén

– Dessutom vill jag inte hålla på och byta ut saker. Ja, soffan var dyr, men den kommer stanna länge hos oss. Hemmet är det inte bara hon som ligger bakom, hon har tagit hjälp av vänner som hjälpt henne med färger, val av konst och placering av möbler för att få till flödet och linjerna.

– Det är mycket roligare att vara flera och lyssna på hur andra tänker. Så den här lägenheten är faktiskt lite av ett grupparbete.

Golshanak Fatahian är opolitisk tjänsteman på regeringskansliet och utbildad jurist. Hon arbetar framför allt med valfrågor och lagar på justitiedepartementet.
Johan Sellén

Fotograf: Johan Sellén
Stylist: Gill Renlund

Läs allt om inredningen i bildspelet här:

Tvårummaren är 64 kvm och huset är från 1860, låg i tak och med tegelväggar och valv

Rum för glädje och häng. Soffa, Muuto. Lampa, Tom Dixon. Soffbord, Cassina. Matta, Muuto. Golvlampa AJ, Louis Poulsen. Ljusblå fåtölj Utrecht, Cassina. Stol Bold chair, Moustache. Kudde, Foscarini. På väggen verk av bland andra Evelina Kroon. I den lilla smatten i väggen sitter två “gubbar” av Evelina Kroon.

Enligt Golshanak är Kvarnberget ett mysigt hemkvarter, fritt från shoppingstråk och för mycket folk

Bänk med förvaring från Montana. Lampa Snoopy, Flos. Tavla av Evelina Kroon. Färg, form och design, Golshanak Fatahian har inrett sin stora tvårummare med de orden i fokus.

För Golshanak är det livskvalitet att bo med saker man tycker om och som faktiskt har fått kosta

Vitmålad tegelvägg och nåtat plankgolv ger en skönt rustik känsla till köket. Köksskåp, Ikea. Spotlights, Form us with love för Ateljé Lyktan. Fotografi, Senay Berhe. Tavlor, Evelina Kroon. Bordet är Palais Royal från Asplund, formgivet av Anya Sebton och Eva Lilja Löwenhielm. Stolar från Gubi.

Pojkvännen Daniel är reklamare och superkreativ. Foto är en av hans stora passioner.

Pojkvännen Daniels imponerande kamerasamling tar plats på en vägg i sovrummet. ”Lite creepy med alla linser som kikar på en”!

Överallt i hemmet finns tavlor gjorda av vännen Evelina Kroon

Flera verk av vännen Evelina Kroon på sovrumsväggen, resten köpt på auktion. Sänghylla, Montana. Sänglinne, Tekla. Sänglampor Puck, Örsjö. Taklampa Viscontea white, Flos.

Se också: Så inreder du med feng shui – rum för rum
1:57

Efter reklamen: Se också: Så inreder du med feng shui – rum för rum

(1:57)

Slå på ljud