Modellens drömlägenhet mitt i Köpenhamn – häng med in

04 okt, 2023 
AvMichelle Meadows
I en fantastisk våning med Köpenhamns bästa läge har inredaren Katrine Bay Ejlersen och arkitekten Per Bertelsen skapat ett drömhem med respekt för historien.
Annons
Så följer du gardintrenden – Experternas bästa tips
Så följer du gardintrenden – Experternas bästa tips

Katrine Bay Ejlersen arbetade som fotomodell i Paris när hon träffade sin man, arkitekten Per Bertelsen, på Roskildefestivalen. Paret visade sig dela intresset för inredning och renovering och 2015 hade Katrine flyttat hem till Danmark och hon och Per hittade sin drömlägenhet – ett renoveringsobjekt i centrala Köpenhamn.

Katrine Bay Ejlersen fransk balkong
Från de franska balkongerna har man en rofylld utsikt över Köpenhamns sjöar. Linnegardinerna är från Kvadrat och soffan är vintage av Hans J Wegner.

– Det tog lite tid, vi letade efter ett objekt vi både skulle förälska oss i och där vi kunde skapa vårt gemensamma hem.

Annons
Katrine Bay Ejlersen matta Capellen Dimyr
Soffbordet i natursten är Poul Kjærholms PK61. Mattan är från Cappelen Dimyr och skålarna är vintagefynd.

Lägenheten ligger i ett hus från 1884 som ritades av arkitekten och stadsplaneraren Alfred Råvad i holländsk renässansstil. Det innebär att den har franska balkonger i stället för fönster i de stora sällskapsrummen och att den har unik stuckatur i varje rum; små ansikten som bjuder på olika uttryck.

Mitt i centrala Köpenhamn

De 220 kvadratmetrarna är fördelade över fem rum som alla har utsikt över sjöarna i centrala Köpenhamn.

Katrine Bay Ejlersen matsal Thonetstolar
I matsalen står ett bord i massiv furu som Per har designat. Runt det står Thonet-stolar och en blå pall från A Seatin Siena. Över bordet hänger en vintage Vilhelm Lauritzen-lampa.

– En av detaljerna vi tyckte mest om var hur de munblåsta glasen i balkongdörrarna speglar ljuset från sjöarna. Det är magiskt!

Annons
Katrine Bay Ejlersen
Katrine Bay Ejlersen och maken Per Ejlersen.

Per, som arbetar som arkitekt, har specialiserat sig på att restaurera historiska, nordiska byggnader och hans kunskaper kom väl till pass under den intensiva renoveringen som paret gjorde precis när de hade köpt lägenheten.

Katrine Bay Ejlersen vaser Gunnar Nylund
Vintagelampa av Christian Dell, litografi av Rasmus Nellemann och vaser av Gunnar Nylund.

– Först trodde vi att vi kunde renovera själva och bo i lägenheten under tiden, men det visade sig vara överambitiöst. I stället lejde vi ut arbetet och det var klart bara någon vecka innan vårt första barn föddes!

Annons
Katrine Bay Ejlersen arbetsrum förvaring
I arbetsrummet står ett gäng handgjorda boxar från danska Elvo under anslagstavlan i linne. På väggen sitter ett fotografi av regissören William Armstrong och under det urnor från Zinck Editions.

Katrine har även hon en rad kunskaper som lämpade sig väl inför renoveringen. Hon har under de senaste åren arbetat som strateg i modebranschen och är grundare av webbshoppen Green Collective som säljer hållbar inredning online. Sedan något år tillbaka har hon dessutom börjat arbeta som inredare och har kunder utspridda över hela Skandinavien.

Green collective webbshop

I det egna hemmet har hon och Per fokuserat på bevara så mycket som möjligt av lägenhetens originalkaraktär, men har uppdaterat den till dagens standard.

Annons
Katrine Bay Ejlersen arbetsrum stol Eames
För att spegla hur ljuset faller utifrån har de tre stora rummen målats i olika toner av grått, arbetsrummet är det mörkaste. Här jobbar Kathrine vid ett Egon Eiermann-bord på en kontorsstol av paret Eames för Vitra. Tavlan är av Manuela Guidarini och lampan av Vilhelm Lauritzen.

– Under åren hade väggarna tapetserats om och om igen och det var som att färdas bakåt i tiden när vi rev ned dem.

Katrine Bay Ejlersen sovrum balkong
Den pampiga franska balkongen i sovrummet ramas in av linne-gardiner från Kvadrat.

För att accentuera den vackra stuckaturen har de valt att måla alla väggar i toner som bryter mot de vitmålade taken och stuckaturen. En idé var att följa ljusets naturliga skiftningar genom rummen, som ligger i fil.

Annons

Grått, greige och vitt

Arbetsrummet är målat i en varm mörkgrå, vardagsrummet i en varm beigegrå och matsalen i en krämig sandton. De rum som under förra sekelskiftet tillhörde tjänstefolket har ingen stuckatur, här har de i stället valt att måla väggarna vita och accentuera snickerierna genom att måla dem i nyanser av grått.

Katrine Bay Ejlersen sovrum
Sängkläder från Skall Home, vägg-lampa av Arne Jacobsen för Lois Poulsen och skål av Gunnar Nylund.

Inredningen är återhållen och genomtänkt. För att låta arkitekturen ta plats har de valt att inreda med få men noggrant utvalda möbler. En stor del skandinaviska vintagemöbler.

Annons

– Hade det bara varit Per som inrett hade det nog varit färre möbler och väldigt slätstruket, jag har bidragit med mer textilier och mjuka former.

Katrine Bay Ejlersen badkar
Kathrine drömde om ett fristående badkar på lejontassar men hittade via sin vän, den londonbaserade inredaren Pernille Lind, något ännu bättre – ett badkar med örnfötter. Pall från A seat in Siena.

En del av inredningsvalen har inspirerats av de fem åren som Katrine och hennes enäggstvilling bodde i Paris. Bland annat föddes Katrines känsla för kvalitet och det öga för färg som hon haft sedan barnsben förstärktes ytterligare.

Katrine Bay Ejlersen badrum Vola
Det generösa badrummet har både fönster och stuckatur. Här har paret inrett med en grå kalksten från Italien, gråmålade väggar och detaljer i mässing. Blandaren och krokarna kommer från Vola.

– Ända sedan mina år i Paris har jag drömt om ett sovrum i parisiskt blått! Nu äntligen har jag det.

Annons

Fotograf: Mikkel Tjellesen
Stylist: Marie Graunbøl

Annons