Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspiration

Möbler i fokus i Artilleriets nya butik – se magiska bilder här!

30 aug, 2019 
AvELLE Decoration
I slutet av maj öppnade Artilleriet sin nya, stora butik. Nu står möblerna i fokus, vilket varit grundarnas tanke från start. ELLE Decoration möter Christian Duivenvoorden och Sofie Ekeberg i Göteborg.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Grundarna Sofie Ekeberg och Christian Duivenvoorden – vänner sedan tonåren – visar runt i Artilleriets nya butik. Två våningar inredning, med plats för mycket fler möbler än tidigare, tillsammans med prydnadssaker, lampor och textilier från producenter och designer över hela världen.

– Vi kan ha sett en sked på ett hotell och så pratar vi om det ett halvår senare: ”Kommer du ihåg den där skeden? Undrar var den kom ifrån”. Och vi är som detektiver, vi är bra på att hitta saker, säger Sofie Ekeberg och vrider på en vas som hamnat snett.

Soffa i Artilleriets nya butik
Den kleinblå stolen Etcetera, av Jan Ekselius för Artilleriet.
Matplats i Artilleriets nya butik
Den nya övervåningen med sin generösa takhöjd var tidigare parkeringsgarage.

De har även gjort en rad samarbeten där de har tagit fram produkter ihop med olika producenter. De senaste: Mönstrade kuddar i liten upplaga – och ett kök.

Annons

– Vi har tagit fram det tillsammans med Tre Sekel, en klassisk möbeltillverkare i Småland med en fantastisk, hantverksmässig produktion, säger Christian Duivenvoorden och drar ut en låda i massivt trä. Det är bara äkta material och det man ser är det man får.

Han har ritat kök tidigare, när han arbetade på Ikea, och detta togs fram snabbt – arbetet inleddes tre veckor före nyöppningen. Men det är heller inget ovanligt för Artillerietgrundarna, som fick tillträde till den nya lokalen bara två veckor innan de skulle öppna.

– Vi är vana att göra så, säger Sofie Ekeberg med ett skratt. Plugga sista kvällen före provet-känslan. Men det blir ju bra ändå …

Artilleriet har blivit ett begrepp i inredningssverige och sedan starten 2011 har butiken spridit ”Artilleriet-stilen” över Norden. Varje vecka kommer kunder med rullväska direkt från Göteborgs Central, som snarare rest till Artilleriet än till staden butiken ligger i.

Vardagsrum i Artilleriets nya butik
Belysning har alltid varit viktigt för Artilleriet. Här taklampan May av Ay Illuminate.

Under våren har butiken varit stängd för renovering och tillfälligt ersatts av en pop up-butik – men 29 maj öppnade dörrarna igen. Den gamla lokalen är nu bottenvåning med en trappa som leder upp till den nya möbelutställningen. En ljus lokal, med högt i tak och gigantiska fönster, som tills nyligen var parkeringsgarage.

Annons

– Vi har alltid sett Artilleriet som en möbelbutik i första hand, möbler är vårt grundintresse. Och vi har känt att den tidigare ytan var begränsad, det gick inte att göra allt vi ville där. Dessutom ger den här utställningen en tydligare koppling till vårt arbete med inredningsprojekt, säger Christian Duivenvoorden.

Dekorativa soffor och en maxad tavelvägg
Konstväggen på bottenvåningen är resultatet av samarbetet med Absolut Art.
Sofie Ekeberg och Christian Duivenvoorden

Hur skulle ni beskriva Artilleriet-stilen i dag, jämfört med när ni startade?

– Den har inte förändrats egentligen. Det klart att vi har utvecklats och företaget och omvärlden har utvecklats. Men vi tycker ändå att vi har själen kvar. När vi ser tillbaka på gamla utställningar finns det en röd tråd. Och den röda tråden är ju vi, egentligen. Vi pratar väldigt mycket om vår magkänsla, det är den som styr oss, säger Christian.

Annons

Hur har ni tänkt när ni har inrett den nya lokalen?

– Nämen det är ju magkänslan! säger Sofie. Vi tänker aldrig att ”vi ska ha den här röda soffan med den här mattan och det här soffbordet”. Vi har bara köpt saker vi gillar. Personalen undrade ”vad är planen nu när allt kommer, hur ska det stå?”. Men så är det när vi skapar, det finns ingen plan. Det är saker vi tycker om. Och om man tycker om saker så passar de ihop, tänker jag.

Varför tror ni att Artilleriet har blivit så framgångsrikt?

– Jag tror att det är för att vår affärsidé inte är businessen och pengarna, säger Christian. Det är inte det som driver oss, utan vår passion. Det tror jag är ganska ovanligt för så här stora företag. Så är det för många företag vi samarbetar med också, att det där dna:t finns. Det är det viktigaste. Och det känner folk, att det är äkta.

Matplats i Artilleriets nya lokaler
Paola Navone som designar för Garvasoni är en självklar Artillerietfavorit.

Artilleriet

Grundades 2011 på Magasinsgatan 19 i Göteborg, av Christian Duivenvoorden och Sofie Ekeberg.

2015 öppnades systerbutiken Artilleriet The Kitchen på Magasinsgatan.

Under namnet Artilleriet Studio hjälper de privatpersoner, företag, hotell och restauranger med inredning.

Webbshop: Artilleriet.se

Följ: @artillerietstore

Av: Helena Skoog Foto: Artilleriet

Läs mer:

Søstrene Grene öppnar flaggskeppsbutik i Stockholm

Då öppnar Mujis första flaggskepsbutik i Stockholm

H&M Home lanserar inredningskonsultation i butik

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons