Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspiration

Mjukt och minimalistiskt i sekelskifteslägenheten

02 jun, 2022 
AvCecilia von Mentzer
Mjukt och minimalistiskt i sekelskifteslägenheten
Vardagsmyset är viktigt för Sofia Mehrotra. Hon låter inredningen sjunga med en del indiskt och en del svenskt. Mjukt och minimalistiskt på Södermalm.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
TV: Kika in i sekelskifteslägenhetenBrand logo
TV: Kika in i sekelskifteslägenheten

Omge dig med ting som betyder något, undvik trender och se mervärdet i det ärvda, det personliga. Så lyder Sofia Mehrotras lilla inredningskatekes. I sin inredningsvärld förenar hon också sitt arv. Hennes pappa är indier, hennes mamma svenska, de två kulturerna får mötas i hennes mode- och inredningsföretag, Mehrotra, och i hemmet på Södermalm i Stockholm.

– Jag tycker att det blir ett så lyckat möte med den skandinaviska minimalismen och den indiska värmen, säger Sofia. Och de två världarna har format mig.

Annons
I Sofia Mehrotas lägenhet möts den skandinaviska minimalismen och den indiska värmen

Företaget Mehrotra kom till 2017 när Sofia tog sin master vid London college of fashion. I slutexamen ingick att projektera för ett företag. Och plötsligt hade Sofia Mehrotra faktiskt startat ett.

– Det kändes helt naturligt att det blev så. Idén var att erbjuda små kollektioner, i naturmaterial, hållbart producerat med indiska tyger i klassiska mönster som till exempel paisley i material som silke och bomull sida vid sida med en skandinavisk känsla med ull och lugna färger.

Annons
Sekelskifteslägenheten är på 70 kvm, högt i tak och två stora rum med ett mindre, avlångt kök

– Jag tänker att det indiska i varumärket är det familjära, varma och inbjudande, det svenska är det lugna och minimalistiska. Det är två kontraster som jag älskar.

Mehrotra har numera sjalar, saronger, korgväskor, smycken och tyger men också möbler i sitt sortiment. Sofia åker på inköpsresor till hantverksstaden Jaipur, köper tyger till hemmet i samma tygaffär i Mumbai som hennes familj har handlat hos i generationer och besöker också produktionen i Delhi.

Annons
Sofia åker på inköpsresor till hantverksstaden Jaipur och handlar tyger i samma tygaffär i Mumbai som hennes familj alltid gjort

Och givetvis syns de två ytterligheterna även hemma i den stora, ombonade tvårummaren i ett sekelskifteshus. Den är på 70 kvm, med högt i tak och en skön rymd med två stora rum och ett mindre, avlångt kök. Inredningen har fått växa fram organiskt utan stress.

– Vi har känt efter hur man rör sig, vad man använder och det känns lyxigt att det har fått ta tid.

Färgerna är genomgående lugna och favoritfärgen är grönt

Golvet i hela lägenheten är ett mörkbetsat trägolv som Sofia och fästmannen Adam Freudenthal först studsade till på, men som de nu uppskattar eftersom det värmer upp hemmet och ger det karaktär. När de flyttade in 2018 målade de väggarna ljust grå.

Annons

De gjorde också om köket helt, nu sitter här ett Ikea-kök med luckor från Superfront. Det blev ett kök för umgänge, här inne händer allt från morgonkaffet till fest med vänner.

Den platsbyggda hallmöbeln är en av de första sakerna som kom på plats när paret flyttade in 2018

– Bland det första vi gjorde var den platsbyggda hallmöbeln, en lång bänk som jag klätt med dyna och kuddar i ett av mina indiska tyger. Det blev så bra med den inbyggda förvaringen. Något som man aldrig får nog av.

Annons

Hela hemmet känns som en stor och vänlig omfamning. Vad som slår en är all textil, som naturligtvis skänker den där varma känslan. Men också personliga ting som skulpturen på spiselkransen som Sofias farmor har gjort, den drar ögonen till sig. Och de vackra mattorna som tar plats på både golv och sovrumsväggen. Ett blickfång som verkligen tar för sig och ett bra inredningstips för den ombonade känslan.

Mycket i hemmet är ärvt och har ett högt affektionsvärde

Möbler får flytta runt och hitta nya användningsområden. Mycket är ärvt och har högt affektionsvärde. En hel del möbler och konst har Sofia och Adam köpt på auktion. Bland det bästa är den stora, vaniljfärgade soffan från Flexform, den kommer från Sofias barndomshem. En soffa man sitter i, och inte på. Och trots att den har över 15 år på nacken, är den i skick som ny.

Annons

– Belysning är en annan aspekt som är viktig. Mycket punktbelysning ska det vara och gärna unika designlampor, säger Sofia.

Hemmet utstrålar trygghet, värme och lugn och det märks att vardagsmyset är viktigt

Färgerna är genomgående lugna. Om det finns någon favoritfärg? Ja, grönt! Det gröna syns på favoritporslinet Gröna Anna, på kuddar, dynor och på den mörkgröna marmorn i köket. ”Jag vill ha lugna färger, precis som i varumärket, det är mönstren som får tala”.

– Vårt hem utstrålar trygghet, värme och lugn, vi trivs verkligen här. Och vardagsmyset har blivit allt viktigare. Kanske ännu mer nu när vi är tre i familjen.

Annons
Milda färger och mjuka former hos Sofia Mehrotra på Södermalm i Stockholm.mmmmmmmmm

Fotograf: Fanny Rådvik
Stylist: Linda Ring

Läs allt om inredningen i bildspelet här:

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons