Lekfullt och grafiskt när Minimarket designar Rörstrandsservis

Lekfullt och grafiskt när Minimarket designar Rörstrandsservis

Frukostmöten som blir till lunch och går över i fika. Så arbetar gärna systrarna Elvestedt som står bakom varumärket Minimarket och så blev deras grafiska mönster till Rörstrands nya frukostservis till.
06 december, 2016

Frukost är dagens mysigaste måltid tycker systrarna Elvestedt, grundarna av modeföretaget Minimarket. När de fick frågan från Rörstrand att formge en frukostservis var det ett erbjudande de inte kunde motstå.

– Vi ville skapa något som kan ta för sig i butikshyllan men som ändå är tidlöst så att det kan läggas till servisen hemma. Det skulle vara könsneutralt, lekfullt och kännas Minimarket, säger Sofie Elvestedt.

Bestämda linjer av färg bryter av det oändliga geografiska mönstret på Minimarkets frukostservis. Foto: Rörstrand

Bestämda linjer av färg bryter av det oändliga geografiska mönstret på Minimarkets frukostservis. Foto: Rörstrand

De tre systrarna Elvestedt – Sofie, Jennifer och Pernilla – har i det här projektet formgivit tillsammans. På så sätt har de återgått till ursprungsformen så som den såg ut när de började göra färgstarkt, kreativt och lekfullt mode under namnet Minimarket. Att arbeta med ett nytt material var en rolig utmaning.

– Möjligheter och begränsningar är det vi hela tiden arbetar med. Till skillnad från textilier så blir organiska mönster platta på ett hårt material så vi valde ett geografiskt mönster vilket blev mer tredimensionellt, förklarar Sofie Elvestedt.

Rörstrand har tidigare samarbetat med modevärlden och sedan 2003 kommer regelbundet muggar, skålar och assietter i Filippa K-serien.

Läs också: ”Filippa K orsakade kaos på redaktionen”

2011 lanserades kollektionen Mademoiselle Oiseau som var ett samarbete med modeillustratören Lovisa Burfitt.

– Rörstrand har i alla tider samarbetat med de bästa svenska formgivarna från olika genrer. Minimarket har skapat en serie med mycket attityd, för en ung och modemedveten målgrupp, säger Eva Tiedman, varumärkeschef för Rörstrand.

Kopp från Minimarkets servis för Rörstrand.

Kopp från Minimarkets servis för Rörstrand.

Frukostservisen består av assiett, skål, mugg och espressokopp och förutom porslinet innehåller serien även accessoarer som kökshandduk och förvaringsburk. Anna Lerinder, som även formgivit Ostindia Floris och Mademoiselle Oiseau samt 2012 belönades med ELLE Interiörs designpris, har formgivit porslinsdelarna.

Servisen smyglanseras på Åhléns city i Stockholm den 6 december och finns hos övriga återförsäljare i januari 2017. Priserna ligger på mellan 139 och 199 kr/del.

Läs också: Stylisten: 8 smarta tips för en vacker dukning

Minimarket har designat en frukostservis för Rörstrand.

Minimarket har designat en frukostservis för Rörstrand.