Sju hetaste trenderna från design- och möbelveckan i Milano

Möbelmässan i Milano 7 trender

I år, efter tre års uppehåll, är världens viktigaste inrednings- och designmässa här med en imponerande samling utställningar och nedslag. ELLE Decoration var på plats. Här är vår trendrapport.
13 juni, 2022
VIDEO: Se de hetaste trenderna under Milano möbel- och designvecka
1:15

Efter reklamen: VIDEO: Se de hetaste trenderna under Milano möbel- och designvecka

(1:15)

Slå på ljud

Salone del Mobile i Milano är tillbaka med besked. Visserligen ägde en mindre möbelmässa rum i september förra året, men med färre besökare och mycket mindre show.

Hermès showroom under Salone del Mobile

I fyra "vattentorn" som klätts med transparent, färgat papper visade Hermès sina nyheter på Salone del Mobile 2022.

I år, efter tre års uppehåll, är världens viktigaste inrednings- och designmässa här med en imponerande samling utställningar och nedslag. För besökare är det bara att välja och vraka. Och den människa finns inte som hinner med allt.

Cassina soffa Enosoft Citterio

Men en blink mot 70-talet, soffan Enosoft av Antonio Citterio för Cassina.

Flera av showroomen förvandlades till trollbindande platser. En liten del surrealism, en liten del saga – och så hamnar besökaren in i en annan värld. Det såg vi hos Missoni, Moooi och till viss del hos Hermès. Eventcentret La Pelota var säte för Hermès som visade sina nyheter i fyra stora ”vattentorn” som täckts med transparent, färgat papper. Hos Missoni hade stora djur som nallar och kaniner klätts i tyger från hemkollektionen. Alice i Underlandet mitt i Milano. Tillbakablickande drömvärldar, som en tröst i en galen värld. Här är våra sju spaningar.

1. Gränslandet

Patricia Urquiola Louis Vuitton Milano Swing chair

Swing chair av Patricia Urquiola för Louis Vuitton.

Möten mellan konst, design och mode. Det är klart att den här trenden är superstark i modets huvudstad. Louis Vuitton slog på stort med utställningen Objects Nomads där man visade fantasifull och färgstark inredning av 14 olika designer eller designteam. Möbeldesign med inslag av modeaccessoarer och former. Dior var också med i matchen med en stol som visades under pompa och ståt. Designer är ingen mindre än legenden Philippe Starck. För att citera designern själv: Vissa letar hela livet efter den perfekta lilla svarta klänningen, jag har alltid drömt om den perfekta lilla stolen. Dolls by Raw Edges, en stol vars ben helt klart för tankarna till en hög klack. Swing Chair av Patricia Urquiola, där upphängningsanordningen är ett skärp. Självklart för ett modehus som Louis Vuitton.

Belt Bar Stool av Atelier Oï, Louis Vuitton.

Stolen Belt Bar Stool av Atelier Oï – namnet befäster faktumet att gränser suddas ut. men faktum är att vår egen Lisa Hilland gjort en liknade stol med bältesrygg för Design House Stockholm för flera år sedan! Och som nämnts, Diors nya stol som har fått det passande namnet Miss Dior, skulle likväl kunna vara en klänning eller en parfym.

2. Det emotionella ljuset

Varmblixt av Sabine Marcelis för Ikea. Ljuset som tröst.

Varmblixt av Sabine Marcelis för Ikea. Ljuset som tröst.

Sabine Marcelis kollektion Varmblixt för Ikea innehöll två nyheter, en cirkelrund och en avlång, lampor som trösterika, vackra skulpturer. ”Ljus är emotionellt, som skulpturer som ändrar ett helt rum, att inreda med ljus hemma, att skapa dagsljus inomhus är avgörande”, säger Sabine Marcelis.

Pantheum av Lee Broom.

Pantheum av Lee Broom, vägglampa inspirerad av taket på Pantheon i Rom.

Lee Brooms utställning – hans största i Milano hittills – Divine inspiration, bjöd just på gudomlig, sällsynt känsla. Han visade hur ljuset ofta är sammanlänkat med heliga platser, och känslan man som besökare fick var just stillhet och kontemplation. Snøhetta släpper pendellampor för Lodes, som liknande snöbollar mot en arktisk natt, i flera olika storlekar. Lodes hade allt inom belysning trodde de... Men sedan kom Snøhetta och pendeln Volum!

Garden of Eden, Foscarini.

Garden of Eden, Foscarini.

Foscarini’s Garden of eden-utställning med äpplellika Tonda – ännu bara en prototyp, beräknas lanseras i slutet av året. Liksom lilla Bridge, en helt ny typ av bordslampa.

3. Textil känsla

Överkast från Hermès home collection 2022, som visade på La Pelota i Milano.

Överkast från Hermès home collection 2022, som visade på La Pelota i Milano.

Hermès satsar på textilkollektion i stället för möbler i år. Bland annat fantastiska plädar och ett överkast i patchwork. Danska Kvadrat är aktuella med flera nya samarbeten. Svenska Front design har gjort en ny textilkollektion Adra för Febrik, under Kvadrats paraply.

Kvadrats senaste tyg i samarbete med konstnären och grafiska formgivaren Alain Biltereyst.

Kvadrats nya tyg i samarbete med konstnären och grafiska formgivaren Alain Biltereyst.

Och den grafiska formgivaren och konstnären Alain Biltereyst har gjort ett, naturligtvis, grafiskt mönster, också för Kvadrat som kommer i flera olika kvaliteter. Och inte minst är Front design aktuella med sitt samarbete Design by nature med Moroso, som äntligen kunde visas på mässan.

Tapet med struktur från Moooi.

Tapet med struktur från Moooi.

Moooi visade tapeter som liknande äldre tiders tygtapeter, med reliefliknande struktur.

4. Organiska former

Norwegian presence i Milano med utställningen Matter.

Norwegian presence i Milano med utställningen Matter, i förgrunden bänken Vride.

Tillbaka till rötterna, med fötterna i historien. På utställningen Matter såg vi bänken Vride av Anna Maria Øfstedal Eng, som med sin vridna form utmanar oss med hur en bänk ska se ut. Hon har inspirerats av krokiga kvistar och trädets rötter.

Lampan Serpentine av Front design för Moooi.

Lampan Serpentine av Front design för Moooi.

Front design fortsätter sitt samarbete för Moooi, nu med lampan Serpentine i papper. En lek med papper som veks ledde till formen. Serpentines kurvor har målats med svart outline och själva pappret är monterad på ekrar. Brasilianska Campana brothers magnifika fåtölj Bulbo för Louis Vuitton, är det en blomma som vecklar ut sig?

Campana brothers Aguacate Louis Vuitton

Campana brothers Aguacate för Louis Vuitton.

Eller deras verk Aguacate (avokado på spanska) med snurrade läderband i starka färger som blir ett konstverk eller kanske en rumsavdelare? Textilkonst och hantverk på den högsta av nivåer.

5. Glas som konst

Bethan Gray + Baroncellis lampa Polaris swirl

Bethan Gray + Baroncellis lampa Polaris swirl.

Mycket återbruk, där glas som annars skulle kasserats blir till konstobjekt, på Rossana Orlandis studio syntes en fantastisk krona ihopsatt av gamla, färgade parfymflaskor. Glas tillsammans med nya material, till exempel ett betongbord som avslutas med en del i färgat glas. Eller Bethan Grays ballongliknande glaslampa tillverkad i Muranoglas och mässing i samarbete med Baroncelli.

Patricia Urquiolas vas för Cassina, i munblåst glas.

Patricia Urquiolas vas för Cassina, i munblåst glas.

Urquiola-vasen för Cassina, en munblåst vas som omgärdas av band eller bälten om ni så vill som fästs på vasen när den fortfarande är varm. Helt unika ringar av silver och glas av Philippe Starck för Baccarat. Mycket på utställningen Doppia Firma på Palazzo Litta var i hantverksgenren, som handblåsta vaser av tyske Martin Potsch.

6. Hantverk på Hög nivå

Nya varumärket Koyori visades på mässan.

Nya varumärket Koyori visades på mässan i Milano.

Det nystartade japanska varumärket Koyori, som leds med varsam hand av Jasper Morrison, bland formgivarna finns också bröderna Bouroullec och GamFratesi imponerar med en möbelkollektion av högsta hantverksklass.

Mill table av Monica Förster design studio för Tacchini.

Mill table av Monica Förster design studio för Tacchini.

Monica Försters nya bord Mill tables, i sten och trä, inspirerade av kvarnstenar visar hur två element ur naturen möts och liksom nöts mot varandra tills de passar perfekt ihop. Mill släpps för italienska Tacchini.

Lisa Hillands kudde i läder, spillbitar från Gemlas produktion.

Lisa Hillands kudde i läder, gjord av spillbitar från Gemlas produktion.

Eller Lisa Hillands kudde Meadow av spillbitar av läder från Gemlas produktion. Lisa, som är utbildad på Saint Martin’s college i London, kan som vanligt inte låta bli att plocka in sitt kunnande i modedesign. Kudden blir ett bevis på design med inslag av mode!

Lee Brooms Art pieces, kommer i en limiterad upplaga om 15 ex av varje. Requiem Hoop.

Lee Brooms Art pieces, kommer i en limiterad upplaga om 15 ex av varje. Requiem Hoops tygliknande drapering är gjord av gips!

Lee Brooms Art pieces, kommer i en limiterad upplaga om 15 ex av varje. Lee, som också har en bakgrund på Saint Martin´s, har lekt med gips som material som han mixar med sina lampor. Att han lyckas få gipsen att vecka sig som ett tyg är rent galet imponerande.

7. Retro är rätt

Louis Poulsens klassiska PH-lampa, designad av Poul Henningsen, kommer i ljusrosa.

Louis Poulsens klassiska PH-lampa, designad av Poul Henningsen, kommer i ljusrosa.

Saker ur arkivet plockas fram på nytt, tolkas och får en ny färg, ett annat material eller flirtar helt enkelt med historien. Det är underbart att se hur gamla klassiker, både bortglömda och alltid älskade utvecklas eller tas i produktion igen. Det är också härligt hur trender kommer igen och igen och igen. Årets mässa bjöd på både och. Till exempel årets utställningsaffischP, 100 procent 1970-tals typografi! Louis Poulsens klassiska PH-lampa, designad av Poul Henningsen kommer i ny tappning romantiskt rosa.

Vaarni Hans pendant

Hans- Agne Jakobssons pendellampor i lövtunn fanér i nyproduktion hos Vaarni.

Finska Vaarnii har återtagit svenska Hans-Agne Jakobssons Pendant i produktion. Den kommer i tre olika storlekar, lövtunt fanér som åldras med skönhet. Cassina flirtar med 60-talet med den nya soffan Enosoft, designad av Antonio Citterio. Lee Brooms fantastiska lampa Chant, är enligt designern själv en klockren inspiration av 70-talets former och tillverkningsmetoder. En plafond för vår tid. Eller hans vägglampa Pantheum (se också Det emotionella ljuset) där han grävt i historien och inspirerats av taket i Pantheon i Rom.

Foto: Luke Hayes, Andrea Ferrari, Arthur Woodcroft, Titia Hahne, Giuliano Koren, Signe Fuglesteg Luksengard, Jussi Puikkonen

SE OCKSÅ: Inspireras av det vackra sommarhuset i Skåne
1:11

Efter reklamen: SE OCKSÅ: Inspireras av det vackra sommarhuset i Skåne

(1:11)

Slå på ljud