Ludvig Löfgren + Målerås

14 jan, 2014 
AvAbrar Hussain
Annons
maleras-intro

Idag premiärvisade Målerås Glasbruk glaskonstnären Ludvig Löfgrens första kollektion för bruket. Det är en spännande utveckling av Målerås typiska uttryck, uttrycksfulla skulpturer med mycket humor och med Löfgrens intensiva färgspråk. Han knöts till bruket i somras och har varit intensivt produktiv under hösten. Resultatet är inget mindre än en bedrift – fem serier, från presentföremål till limiterade pjäser, på bara fem månader.

Flera teman känns igen från hans tidigare produktion. Cherry Love är små hjärtformade glasblock med motiv lånade från tatueringsvärlden. I Monkey Business, en serie humoristiska skulpturer som står för olika personliga särdrag, återkommer han till favoritdjuret apan.

Annons

– Jag jobbar gärna med djur om jag vill uttrycka något. Det blir lättare att ta till sig budskapet än om jag hade gjort en människa. Och aporna är ju nära oss, kommenterar Ludvig.

Till skillnad från många andra bruk har Målerås ett eget järngjuteri för att tillverka sina egna glasformar. För Ludvig har det också öppnat helt nya kreativa möjligheter. Serien Peacock innehåller exempelvis bland annat en ljushållare i form av en påfågel med kropp av järn och färgskimrande stjärt av gjutet glas.

­­– Det har varit väldigt roligt, lite som att få en helt ny ask med kritor, säger han med ett skratt.

Bild ovan: Vas och ljushållare Peacock.

Av Anders Bergmark.

LudvigLiten

Ludvig Löfgren.

Annons