Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspiration

Ljust och fräscht i ny tappning – så lyckas du med stilen

23 aug, 2019 
Ljus inredning med beige, vitt och grått
Beige må vara en av årets trendigaste färger, men den är också ett tidlöst val i hemmet. Särskilt dominerande är kulören i den nya varianten av ljusa och fräscha inredningar. Här är tipsen som gör det lätt att lyckas med stilen hemma!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Vi kommer alla ihåg den vita-perioden i inredningen. Ni vet, när allting i bostaden skulle gå i vitt – golv, väggar, tak, möbler, detaljer. Ja, helst precis allting. Inredningstrenden togs bland annat upp i den hyllade humorshowen Ljust & fräscht som Henrik Schyffert och Fredrik Lindström uppträdde med år 2011-2012 och som även kom som bok år 2013. I boken finns spaningar gjorda med mycket humor och träffsäkerhet från kulmen av den helvita inredningstrenden. “Det retade honom att det var några saker som han ännu inte hunnit sprutlackera i vitt: pepparkvarnen, visarna på klockan och oss barn”, är bara ett exempel på alla roliga citat ur boken.

Helvita inredningar i all ära, det kan göras riktigt snyggt, men i dag är det en ny variant av trenden som råder. Den nya versionen av det ljusa och fräscha fick sin början redan för något år sedan då allt fler ville måla och inreda med nyanser av beige och greige igen.

Annons

Stilen går hand i hand med det hållbara och tidlösa inredningstänket som blivit en självklarhet för många. Tankar om långsiktighet, harmoni och att komma närmare naturen är dominerande när det kommer till inredningsval och styling. Det ljusa och fräscha 2.0 går helt enkelt i en mängd nyanser, från vitaste vitt till ljus sandbeige, greige och bruna toner, men fortfarande med en ljus känsla, eftersom det trots allt är en klassiker inom heminredning här i mörkret i norr.

Nyfiken på den nya ljusa inredningsstilen? Här är tipsen som gör att du lyckas:

1. Rama in med väggarna

Måla väggarna i nyanser av beige – antingen i en kallare eller varmare ton
Foto: Alen Cordic Styling: Nouvel för Bjurfors/mäklare: Ida Almgren

Väggar som går i nyanser av beige ramar in hemmet på ett helt annat sätt än vitt, samtidigt som det inte tar över från den ljusa helheten och håller det jordnära och lugnt.

Annons

Dessutom har den beige färgpaletten många nyanser att välja bland. Du kan satsa på det kallare stuket med en greige nyans, det vill säga en blandning av grått och beige. Föredrar du ett varmare intryck kan en beige kulör som går mot det rosa eller rostfärgade hållet vara den som passar dig. I bostäder med snickerier i vitt blir det en snygg kontrast när man kombinerar med väggar i beige.

2. Bädda i beige

Harmoniskt sovrum i beige och vitt
Foto: Mikael C/SE360 för Bjurfors/mäklare: Alexander Jämthagen

Den sobert beiga baspaletten är ett bra val i sovrummet eftersom den ger ett vilsamt och lugnande intryck. Bädda gärna med lakan, örngott och överkast i olika nyanser för en stilfull helhet.

Annons

3. Blanda olika texturer

Beige och ljust i den här stilfulla lägenheten i Göteborg
Foto: Fredrik J Karlsson Styling: Emma Fischer/Emma Hos för Alvhem/mäklare: Anna-Kajsa Nylander

När man inreder med en och samma färg i olika nyanser får inredningen mer liv om man har flera olika material och ytor. Texturer ger inredningen liv genom att skapa subtila kontraster och bidrar till en harmonisk inredning som är långt ifrån tråkig.

4. Kontrastera med svärta

Greige är en fin färg för ljus inredning i hemmet
Foto: Alen Cordic Styling: Nouvel för Bjurfors/mäklare: Ida Almgren

Basfärgerna beige och vitt är fina tillsammans med nyanser av grått och svart. De mörkare inslagen kontrasterar och skapar ett spännande djup i inredningen. Dessutom behöver det inte röra sig om mycket, det kan vara så enkelt som en vas och en ram eller en lampa.

Annons

5. Låt detaljerna göra jobbet

Ljust vardagsrum med snygg inredning och beige nyanser
Foto: Alen Cordic Styling: Nouvel Interior för Bjurfors/mäklare: Ida Almgren

Gillar du det helvita, men vill få in lite mer kontraster och fler nyanser? Låt detaljer som textilier och konst på väggarna göra jobbet. Textilierna bidrar med värme och mjukar upp samtidigt som färgpaletten varieras, men intrycket fortfarande hålls mycket ljust. Tavlor på väggen bryter av, men hur mycket går att reglera genom färgvalen.

6. Smyg in kulörer

Beige och ljusgröna lakan i fin bäddning
Foto: Cim Ek Styling: Sarah Widman för Alvhem/mäklare: Sofia Vansvik

Det går att inreda med den ljusa trenden utan att skippa färger helt. En favoritfärg att matcha med i inredningsstilen är den ljusa och dämpade grågröna kulören som smälter in naturligt med de jordnära tonerna, samtidigt som den piggar upp.

Annons

7. Satsa på naturmaterial

Beige väggar och stolar i naturlig träfärg med tavla i beige och vitt
Foto: Anders Bergstedt Styling: Greydeco för Alvhem/mäklare: Andreas Lundberg

Naturmaterial är en självklar del av den ljusa inredningsstilen i Norden. Fina nordiska träslag, som är både miljövänliga och långsiktiga materialval i möbler, samt trendig rotting och jute är bara några av materialen som ofta syns i de ljust inredda hemmen.

8. Låt köket gå i beige toner

Beige luckor i köket – ljust och snyggt
Foto: Johan Spinnell Styling: Hanna Rydman för Historiska hem/mäklare: Markus Elias

Den beige färgpaletten kan göra köket både varmt och hemtrevligt, samtidigt som det är ett elegant och tidlöst färgval på luckorna och köksinredningen. Ett stilfullt knep är att måla in hyllor och vägg i samma kulör. Effekten är diskret, men mer påtaglig än om det görs i vitt.

Annons

9. Mjuka upp det vita badrummet

Beige och vitt i det lilla badrummet eller på gästtoaletten
Foto: Anders Bergstedt för Entrance/mäklare: Erika Bergholm

Det kan vara lätt hänt att man väljer det helvita stuket i det lilla badrummet eller på gästtoaletten för att få utrymmet att kännas så luftigt och stort som möjligt. Men risken är att det helvita istället känns sterilt och kallt. Med en ljusbeige färg får badrummet en dos värme som fungerar snyggt i kombination med det vita porslinet. Den beige kulören mjukar upp intrycket, utan att ta bort den ljusa känslan.

Läs mer:

Så inreder du med jordnära toner – 9 tips

Inred med trendig rotting – 9 inspirerande stylingtips

Så målar vi 2019 – 5 stora färgtrender

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons