Artikeln innehåller reklamlänkar
Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspirationPåskdekorationerPåskpyssel och DIY

Linnedukar som kommer förhöja din matupplevelse – 12 underbara tips

17 mar, 2023 
AvHanna Riddertorp
linneduk
Se till att du sätter den perfekta tonen med en lyxig linneduk på din bordsservering. Omringa dig med naturliga toner som lyfter matsalen och samtidigt fungerar som en symbol för elegans och stil.
Annons

När utesäsongen är runt hörnet och värmen sakta kommer tillbaka till oss, vill vi gärna byta ut de kalla vintriga tonerna mot nya fräscha vårtoner. I vår och sommar dukar vi våra bord med vackra linnedukar för att på ett stilsäkert sätt släppa in värmen i våra hem. Linnedukar till bord är inte bara ett praktiskt och estetiskt tillbehör till din middagsbjudning, de kan också signalera lyx och elegans samtidigt som de skyddar ditt bord från spill.

6 tips på hur du tvättar din linneduk

Genom att ta hand om dina linnedukar på rätt sätt kan du förlänga deras livslängd och hålla dem i utmärkt skick i många kommande år. Här ger vi dig några enkla tvättips och skötselråd för att se till att din linnedukar håller bästa kvaliteten.

  • Läs tvättinstruktionerna på etiketten noggrant innan du tvättar dina linnedukar. Vissa linnedukar kan ha speciella tvättråd som är viktiga att följa.

  • Tvätta linnedukar i tvättmaskinen (ca 30 ºC) med ett milt tvättmedel. Undvik att använda blekmedel eller sköljmedel, eftersom det kan skada linnefibrerna.

  • Torka linnedukar i skuggan eller i ett väl ventilerat utrymme. Häng dem inte i direkt solljus, eftersom solen kan bleka tyget.

  • Om du behöver stryka dina linnedukar, använd en medelhög till hög temperatur och ånga. Det hjälper till att släta ut eventuella veck.

  • För att undvika rynkor när du förvarar dina linnedukar, kan du vika dem på ett särskilt sätt. En populär metod är att rulla ihop dem istället för att vika dem i halvor eller kvartar.

  • För att förhindra fläckar, torka bort eventuellt spill omedelbart med en ren trasa. Undvik att använda starka rengöringsmedel på fläckar, eftersom de kan skada linneduken.

Vackra bordsdukar i linne i trendiga färger – här är 12 stilrena alternativ 2023

Om du vill piffa till bordsserveringen lite extra och verkligen skapa en lyxig känsla är en linneduk det perfekta köpet för dig! Välj mellan klassiska beige och vita linnedukar för en elegant och tidlös stil, eller utforska mer djärva färger som skogsgrön eller lysande gul för att ge en mer modern touch. Vi listar 12 vackra dukar i olika färger och storlekar, där du kan hitta en som passar dig.

Annons

1. Gul linneduk, Nordic Nest

Skapa en unik atmosfär med Sunshine duk från Himla. Med det tunt vävda linnetyget och livfulla skrynklor, är den perfekt för att skapa ett tidlöst och avslappnat uttryck i dukningen. Ta med dig solskenet in i hemmet och låt den vackra linneduken sprida glädje och vårkänslor. Köp bordsduken här (reklamlänk).

Gul duk från Himla i tunt vävd lin
Klicka på bilden för att komma till duken.

2. Bordstablett, Ellos Home

Kombinera din linneduk med en vacker bordstablett i tvättat lin med vacker struktur. Bordstabletten kommer i 2-pack. Välj din favoritfärg här (reklamlänk).

Annons
Grön bordstablett som skyddar bordet och duken i linne under.
klicka på bilden för att komma till bordstabletten.

3. Beige linneduk, Ellos Home

En beige linneduk i tvättad linnekvalitet är ett utmärkt val för att ge din matplats eller ditt kök en naturlig och rustik känsla. Duken finns i tre storlekar. Läs mer och köp hem linneduken här (reklamlänk).

beige duk i linne
Klicka på bilden för att komma till duken.
Annons

4. Stor linneduk, Scandi Living

Skapa den perfekta dukningen för varje tillfälle med Scandi Livings linneduk! Tillverkad av 100% linne är denna duken en vacker grund för att skapa enkelhet och elegans. Shoppa hem duken här (reklamlänk)!

Stor mörkgrå duk från Nordic Nest
Klicka på bilden för att komma till produkten.

5. Festlig linneduk, Hemtex

Med en bordsduk i underbar linnekvalitet kan man duka både inne på middagsbordet och på uteplatsen. Duken är stentvättad, vilket gör den extra mjuk och härlig. Oavsett om det är till en festlig middag eller en vardaglig måltid, kommer denna linneduken att ge en touch av lyx. Köp den här (reklamlänk).

Annons
Duk i linne med vackra veck som passar till fest och vardags, från Vila.
Klicka på bilden för att komma till produkten.

6. Skogsgrön linneduk, H&M Home

En stor skogsgrön linneduk. Den tvättade, vävda linnekvaliteten ger en unik struktur och mjukhet som ger en modern touch till din bordsdukning. Den dubbelstickade kantsömmen garanterar hållbarhet och långvarig användning. . Köp den gröna linneduken här (reklamlänk).

Stor duk i linnekvalitet, perfekt för festliga middagar, från H&M Home.
Klicka på bilden för att komma till den gröna linneduken.

7. Vacker linneduk, Ellos Home

En blå duk i tvättad lin med vacker struktur som passar lika bra till kvadratformade bord som runda. Skapa en varm och inbjudande atmosfär i ditt hem samtidigt som du investerar i en högkvalitativ produkt som du kommer ha glädje av under lång tid framöver. Köp den tidlösa bordsduken här (reklamlänk).

Annons
Duk i tvättad lin som ger en inbjudande känsla till hemmet.
Klicka på bilden för att komma till produkten.

8. Beige linneduk, Hemtex

En vacker linneduk som passar perfekt till mindre matbord. Den stentvättade linneduken ger en mjuk och luddig känsla och gör det enkelt att duka både till vardags och fest. Välj mellan olika färger här (reklamlänk).

Beige stentvättad duk i linne som passar mindre matbord från Hemtex.
Klicka på bilden för att komma till linneduken.

9. Löpare i linne, Ellos Home

Löpare i 100% lin i en naturlig linnefärg. Välj mellan att stryka slätt eller torktumla i låg temperatur för en mjuk och tvättad look. . Läs mer och köp linneduken här (reklamlänk).

Annons
Löpare i tvättad lin och vacker struktur.
Klicka på bilden för att komma till produkten.

10. Smal linneduk, Himla

En linneduk som är perfekt för dig som inte vill täcka hela matbordet. Duken från Himla är av lyxig linnekvalitet i tvättat hellinne. Här kan du köpa den (reklamlänk).

Vit stilsäker löpare från Himla.
Klicka på bilden för att komma till produkten.

11. Rosa linneduk, Himla

Den rosa bordsduken är tillverkad av hellinne och är en perfekt bas för middagsbjudningar och festmåltider. Klicka hem duken här (reklamlänk).

Annons
Rosa duk i hellinne med tunn insydd kant.
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

12. Randig linneduk, Cervera

Linneduk i randigt mönster, gjord av mjuk stentvättad linnekvlitet och finns i flera härliga nyanser. Den fina linnekvaliten gör den extra mjuk och gör att den faller vackert från bordskanten. Läs mer och köp den randiga linneduken här (reklamlänk).

Randig duk i linnekvalitet med modern touch från Cervera.
Klicka på bilden för att komma till linneduken.

Vanliga frågor

Kan man stryka en linneduk?

Det går utmärkt att styrka en linneduk. Eftersom att lin är en slitstark naturfiber är den mycket tålig, men tänk på att inte stryka på samma ställe för länge eller ha alltför hög värme som kan skada tyget. Börja med att fukta tyget genom att spraya det med en sprayflaska fylld med vatten. Lägg linneduken på en strykbräda eller en annan platt yta för att undvika veck och rynkor och stryk sedan tyget i samma riktning.

Hur får man bort kaffefläckar på en linneduk?

För att ta bort kaffefläckar på din linneduk kan du följa dessa steg. Börja med att suga upp så mycket av kaffet som möjligt med hjälp av en ren trasa eller med papper. Blöt sedan fläcken med kallt vatten och gnugga lite försiktigt för att lösa upp den. Därefter kan du lägga lite tvättmedel direkt på fläcken och låta det verka i ungefär 10-15 minuter. Skrubba fläcken försiktigt med en trasa eller en borste med mjuka strån och skölj sedan med kallt vatten tills allt tvättmedel är borta. Upprepa stegen tills fläcken försvinner. Det är viktigt att undvika varmt vatten, eftersom det kan göra fläcken permanent.

Hur får man bort rödvinsfläckar på en linneduk?

Sug upp så mycket av vinet som möjligt med papper eller en ren trasa, blöt fläcken med kallt vatten och gnugga försiktigt för att lösa upp fläcken. Lägg en blandning av bikarbonat och vatten på fläcken och låt det verka i cirka 10 minuter. Skrubba därefter fläcken med en mjuk borste för att avlägsna fläcken. Skölj noga med kallt vatten tills all bikarbonat är borta. Tvätta sedan linneduken enligt tvättråden och låt den torka.

Kika in hos Anna ProsserBrand logo
Kika in hos Anna Prosser
Annons

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!

Annons