Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspirationInspiration för balkongenSe ELLE Hemma hos

Lindex gör konst till kläder

08 mar, 2018 
AvJohanna Lejon
Lindexs nya kollektion ska hylla kvinnan.
I dag släpper Lindex sin Art meets Fashion-kollektion. Syftet? Att hylla kvinnan!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Kollektionen Art meets fashion bygger på modern konst skapad av åtta unga konstnärer på uppdrag av Lindex. Genom sitt individuella uttryck och egen teknik har varje konstnär skapat ett originalverk på temat att hylla kvinnor. Lindex designteam, Gabriela Vallejos Castro och Susanne Stålrud-Ling, har därefter inspirerats av och tolkat de unika konstverken, och på så sätt fått en ny spännande utgångspunkt i sin designprocess.

– Vi ville jobba med unga konstnärer, konstnärer som är up and coming. Vi ville även ha alla slags konstmedier, en bredd på det hela, berättar Gabriela Vallejos Castro för vår systertidning ELLE.

Två av konstverken – och plaggen – våra kollegor på ELLE fastnade lite extra för var Nina Noreskärs stora tyg som resulterat i en kimono och ett skärp samt Katja Beckmans tygskulptur som gett inspiration till två tröjor. Här är konstnärerna egna ord och tankar om verken.

Annons

Se bilder på från kollektionen nedan

Från Lindexs nya kollektion.
Kollektionen ska hylla kvinnan.
Ett rosa plagg från Lindex.

– Mitt verk är en fortsättning på arbeten som jag har gjort tidigare, när jag har arbetat med just textur och strukturer. Jag försöker skapa textila skulpturer, textila landskap, med hjälp av olika tekniker, säger Katja Beckman och fortsätter:

Annons

– Jag valde rosa för att det skulle passa temat, och för att jag är förtjust i rosa. Det blir ofta ett statement när man bär rosa. Färgen är väldigt laddad.

Bild från kollektionen.
Mönstrat plagg från kollektionen.
Lindex gör en ny kollektion.
Annons

Alla plagg från kollektionen kan du kika på här!

– Jag kände mig väldigt fri när jag skapade verket, tyget. Temat med att hylla kvinnan kunde jag lätt förankra i min praktik. Jag har alltid, alltid en känsla av att ha historien, med kvinnliga konstnärer i spetsen, i ryggen, säger Nina Noreskär.

Originalverken kommer att säljas av Lindex på en exklusiv vernissage i Lindex Showroom i Stockholm. Pengarna från försäljningen doneras till HERproject, ett initiativ med syfte att förbättra kvinnliga textilarbetares förhållanden i fabrikerna och utanför.

Den unika kollektionen Art meets Fashion finns tillgänglig i utvalda butiker och på Lindex.com den 8 mars 2018.

Foto Lindex

Läs mer:

Stor guide: Så hittar du unik konst på nätet

Ikea mixar mode och konst i nytt designsamarbete 

Vårens trendigaste matta är ett konstverk 

Annons