Lena Nyholms inredning skapar magi i Så mycket bättre

Lena Nyholms inredning skapar magi i Så mycket bättre

Musiken och artisterna är huvudfokus, men miljön, inredningen och dukningarna har i stor grad varit med och bidragit till succén för Så mycket bättre.
04 november, 2016

Grå Gåsen på Gotland är inspelningsplats för TV4:s Så mycket bättre och är du en av alla som besökt pensionatet kan du säkert hålla med om att lokalen, trädgården – och inte minst ladan – ser helt annorlunda ut än i programmet.

Läs också: Så skapar du dukningen från Magnus Carlsons dag i Så mycket bättre – 5 tips

Hjärnan bakom förvandlingen är inredningsdesignern Lena Nyholm och hon avslöjar att stylingen inte är någonting man slänger ihop på några dagar, eller ens veckor.

– Formexmässan i februari är startskottet. Jag jobbar med Så mycket bättre i ungefär fyra månader innan jag åker ner till inspelningsplatsen, säger Lena.

tom-lada-sa-mycket-battre

När Lena och hennes team kommer till Grå Gåsen är lokalen och ladan tömda.

Fyra dagar innan inspelningen drar igång i mitten av juni åker Lena till Grå Gåsen och tillsammans med tre assistenter packar hon upp och stylar den då helt urplockade lokalen.

Och till skillnad från vad många tror är det inte bara ladan och dukningen som är noga genomtänkta och fixade. Lena ligger bakom allt man ser i tv – från vardagsrummet och köket på Grå Gåsen, möbler, filtar, kuddar, lampor och blommor, till bäddningen, trädgården, kastrullerna, kaffekopparna och till och med rekvisitan på utflykterna.

gra-gasen-kok

Allt är noga utvalt av Lena, från de största möblerna till de minsta kopparna och kastrullerna i köket.

01. start-sa-mycket-battre-lena-nyholm

Precis som inredningen fick även trädgården en makeover inför inspelningsstarten.

Lena har varit med sedan säsong två, som sändes 2011, och årets sista dukning kunde hon räkna till sin 100:e Så mycket bättre-dukning.

– Jag har ingen aning om hur jag ska kunna förvandla ladan återigen och hitta på nya dukningar till nästa år, men så säger jag varje år.

02. dukning-sa-mycket-battre-magnus-carlsson

Efter avsnitten brukar tittare höra av sig och fråga var de kan hitta dekorationerna och möblerna.

Att sätta ord på hur hon får till allt så in i minsta detalj är lättare sagt än gjort.

– Det är som att fråga en låtskrivare hur en låt blir till eller en konstnär som målar en tavla, det är bara någon slags grundkänsla jag har när jag hittar saker.

gra-gasen-fore-efter

Före och efter: Inför varje säsong går Grå Gåsen igenom en stor förvandling.

Tidigare säsonger har allt börjat med tapeten, men i år fann Lena den första inspirationen från väggdekorationer av makramé, som hon fick syn på under Formexmässan.

– Utifrån dem valde jag färger, former och detaljer, som lampor och krukor, sedan hittar jag porslin som jag tycker passar artisterna.

sa-mycket-battre-makrame

Det var de här väggdekorationerna som Lena utgick från när hon dekorerade.

Inför varje dukning väljer hon sedan ut vaser, ljuslyktor, blommor, servetter och servettringar utifrån allt hon tagit med till Gotland.

– Det råder någon form av organiserat kaos under hela inspelningen, berättar Lena.

Föregående år har hon arbetat mycket med färger som kontrast, men i år har stilen varit mer dämpad.

– Det är mycket makramé, naturnyanser och dova toner. Lite lågmäld känsla, glas, sten och i år har jag använt svart som konstrastfärg, med några få färgklickar som livar upp det lugna.

05. sa-mycket-battre-dukning

I år valde Lena svart som kontrastfärg för många av detaljerna.

Lena beskriver sin stil som motsatsen till den svenska minimalismen och less is more.

– För mig gäller more is more, jag gillar när det finns vackra saker att titta på. Sedan ska det så klart inte ta fokus, utan snarare förhöja känslan. Jag tycker att det är mysigt och skänker ett lugn om det finns mycket vackra saker att vila ögonen på, säger hon och tillägger:

– Men det är en stor skillnad på att använda många saker och att ha rörigt. Det krävs en specifik känsla för att kunna välja ut och arrangera detaljer så att de skapar en balans och harmoni tillsammans.

Mer bilder och inredningsinspiration hittar du på Lena Nyholms Instagramkonto hejholger.

Foto: Malin Gutke

Läs också: Så skapar du dukningen från Tommy Nilssons dag i Så mycket bättre