Nu släpper Klässbol nytt mönster av modedesignern Lars Nilsson

10 feb, 2022 
AvCecilia von Mentzer
Han har fotografens blick på tillvaron, designern Lars Nilsson. Inget undgår hans kamera och naturen är ständigt närvarande I nya kollektionen spelar fyrklövern huvudrollen.
Annons

Han fick sin första systemkamera av sin mamma när han var tolv år. Och han går aldrig någonstans utan en. Med den fångar Lars Nilsson naturen, ljusets skiftningar och livet i Paris och Dalarna. Bland annat.

Möt Klässbols gästdesigner Lars Nilsson
Möt Klässbols gästdesigner Lars Nilsson
Annons

Något som inte många vet är att han har fotograferat bakom scenen på alla de visningar i Paris han varit en del av. Hos modehus som Christian Lacroix, Dior, Nina Ricci, Bill Blass, Ralph Lauren och Balmain. En bildskatt som delvis visats i fotoböcker.

Gjorde praktik hos Chanel

– Jag har någonstans runt 110 000 bilder på hårddisken. Och långt före iphone har min kamera varit min dagliga följeslagare.

Intresset för textil, hantverk och sömnad väcktes bland annat av hans mammas stora samling av tyger, men också när sy- och träslöjd kom på skolschemat. Lars har en stor kärlek för detaljer och estetik. Något som alltid synts i hans skapande och som han utvecklade på modeskolan i Paris och den efterföljande praktiken hos Chanel.

Lars Nilsson släpper ett samarbete med Klässbol, textilen IV Klöver.
Varje sommar plockar Lars Nilsson mängder med fyrklöver och lägger dem till press mellan boksidor. Så att mönstret skulle heta IV Klöver var ingen skräll!

Lars Nilsson har de senaste åren valt att samarbeta med svenska inredningsföretag som Svenskt tenn och Vandra rugs och skapat mönster och mattor för dem. Han har helt enkelt utökat sin praktik och låter sin estetik även breda ut sig i hem. ”Det är extra roligt med svensktillverkade produkter.”

Annons
Lars Nilsson släpper ett samarbete med Klässbol, textilen IV Klöver.
Mönstret IV Klöver för Klässbol kommer i tre färgställningar, grönt, blått och champagne.

Och nu är han åter aktuell med ett samarbete med ett välrenommerat svenskt företag, nämligen värmländska Klässbols linneväveri. Briefen var ett mönster som ska hålla i många år och kännas tidlöst, för ett företag som ligger långt från massproduktionen. Flera av Klässbols klassiska mönster är hundratals år gamla.

Lars Nilsson släpper ett samarbete med Klässbol, textilen IV Klöver.
Inspiration till färger och former finns överallt. Här är Lars Nilsson mood board vid skapandet av IV Klöver.

– Jag började som jag alltid gör att skissa, att göra tunna linjer och låta det flöda. Eftersom jag varje sommar plockar fyrklöver och lägger i press mellan boksidor kom det mönstret till mig ganska snabbt. Jag ritade rapporter och kände att det satt.

Annons

Inspiration från natur och trädgård

– Det är ett grafiskt mönster, där handen syns i så måtto att det inte är några strikta linjer. Mönstret liksom flyter fram.

Lars Nilsson släpper ett samarbete med Klässbol, textilen IV Klöver.
I Klässbol utanför Arvika har det vävts linneprodukter i många år. Klässbols linneväveri är familjeägt och Kunglig hovleverantör.

För arbetet med Klässbol har han bland annat inspirerats av trädgården på Hildasholm i Leksand, herrgården som var en gåva från Axel Munthe till frun Hilda. Dess trädgård med sina formklippta granar har en grafisk estetik som tilltalar Lars. Också den franska författaren Louise de Vilmorin har betytt mycket i arbetet.

Lars Nilsson släpper ett samarbete med Klässbol, textilen IV Klöver.
Överallt i natur och trädgårdar hittar Lars Nilsson inspiration till sitt skapande.

– Jag har tilltalats av att få arbeta med det vävda tyget, som är något helt annat än de tryckta textilierna. Det blir ett liv i tyget som är fascinerande.

Annons

Klässbol och Lars Nilsson

Det nya mönstret IV Klöver för Klässbol kommer i en ull- och linneblandning, som passar för möbler, och i enbart linne. Färgerna är blått, grönt och champagne.

Foto: Lars Nilsson, Carl-Eric Willman

Annons