Läcker färgfest hemma hos årets inredare Beata Heuman – kika in

Hemma hos Beata Heuman som vann Årets Inredare på ELLE Deco Design Awards 2021

Årets inredare på ELLE Deco Design Award, svenska Beata Heuman, har tagit den internationella inredningsvärlden med storm. Nu är hon aktuell med bok och öppnar dörrarna till sitt makalösa hem.
01 mars, 2021

Det här med att få rum att sjunga, att inredningen ska kännas personlig och liksom ”poppa”; att få till det är inget annat än en konst. För inredaren och designern Beata Heuman är det livet.

Årets inredare ELLE Deco Design Awards

Fortfarande är vi många som inte har koll på skånska Beata. Men nu blir det ändring på det. I februari prisades hon som Årets inredare på svenska ELLE Deco Design Awards och i dagarna kommer hennes bok Every room should sing (Rizzoli New York).

Vi ringde upp henne för ett inspirerande samtal om inredning, design, hennes hem och hur allt blev som det blev.

– Jag växte upp på en gård utanför Landskrona och mina föräldrars inredningsintresse och estetik har naturligtvis präglat mig. Hemma möblerade jag ofta om och jag älskade mitt dockskåp.

Efter studenten flyttade Beata först till Florens och sedan till London. Dit kom hon 2004 och bor där sedan dess. Numera är hon gift med juristen John Finlay och de har döttrarna Gurli och Alma, 3 och 2 år.

– Jag arbetade först på ett café i fyra veckor när jag kom hit och när jag inte stod ut längre började jag på en inredningskurs som visade sig vara helt usel. Men jag hade väldig tur och hamnade efter några månader genom en gemensam vän hos inredningsdesignern Nicky Haslam, där jag blev kvar i nio år. Först som assistent och sedan som senior designer.

– Det var fantastiska år, jag fick ta mycket eget ansvar. Nicky har en skön, befriande, tillåtande, icke-hierakisk och glad attityd. Det tog jag med mig när jag sedan startade eget. Nu har jag sju anställda i min inrednings- och designfirma.

För snart fem år sedan köpte John och Beata huset i Hammersmith invid floden Thames. ”Vi gifte oss först, sedan flyttade vi ihop!” Det är ett lugnt och grönt område i mångmiljonstaden London som passar någon som vuxit upp på en gård.

Gatan de bor på slutar nere vid floden, något som också bidrar till stillheten där. Huset är från 1860 i den då rådande viktorianska stilen. Trädgården har ingen insyn eftersom det finns en mur på baksidan. Det är lantligt, trots det ganska centrala läget bara 25 minuter från Picadilly Circus. Här strosar rävar, och ekorrar pilar mellan träden.

– Vi letade länge och är så glada och tacksamma för vårt hus. Det var inte sönderrenoverat när vi flyttade in så vi har varsamt ställt i ordning det och gjort det till vårt. Parkettgolv är inte så vanliga här, men det ville jag absolut ha. Sedan har vi en klassisk fond, enkla, naturliga material som får möta det mer färgstarka i detaljerna.

Planlösningen fungerade rätt bra som den var vad gällde rumsindelning, men några ändringar gjordes. Köket flyttades från nedervåningen till övre gatuplan, och en liten utbyggnad tilläts för en terrass vid det nya köket och mer plats på våningen under.

Beata Heumans bästa inredningstips

Huset är i tre plan med sovrum överst och sedan nästa plan med umgängesytor, matsal, vardagsrum och kök. Och på nedre plan: gästrum, badrum, tvättstuga och lekrum. Badkaret flyttades så att det är placerat under fönstret. Alltihop andas en djupt personlig stil, charmig och som faktiskt berör betraktaren.

Om du skulle dela med dig av dina bästa tips för att få det att sjunga hemma, hur lyder de då?

– Allt måste inte passa ihop, det är då det sjunger. Det får gärna ”skära” sig lite. Jag har väldigt svårt att tänka mig att leva med en utpräglad stil med exakt samma uttryck. Då skulle jag inte kunna slappna av! Idén är att det ska se ut som om inredningen tagit tid. Att skapa en helhet och balans.

– Men var inte för seriös, harmoni, intuition och känsla går jag på. Och personligt och sentimentalt är inte fel. Lägg in saker som har betydelse för dig.

När Beata får ett stort inredningsuppdrag i ett privathem, passar hon sig noga för att riva ut allt. Hon ser uppdraget tudelat, dels den fasta inredningen, dels den lösa – möbler, accessoarer, belysning. Hennes tips är att satsa på en klassisk, tidlös, fast inredning (om du ska sätta in något nytt) som ska hålla i årtionden. Sedan får den lösa delen vara mer modern och något man hajar till på.

– John och jag pratar mycket inredning, det är tur att han också är så intresserad och har ett bra öga. Jag tänker ju på inredning mest hela tiden men älskar också att läsa. Det är bra för min hjärna, det gör mig extra kreativ. Precis som bakning och matlagning är bra för att koppla av. Det hon saknar när hon gör inredningar skapar hon, ”från Nicky Haslam tog jag med mig lärdomen hur man designar tyger och produkter, vi säljer det via hemsidan. Det är en liten kollektion, men ständigt växande”.

Nästa mål är att öppna egen affär med Beata Heuman-produkter. Och gärna en hotell-inredning.

– Jag gillar att vidga mina vyer.

Fotograf Simon Brown (bilder ur boken Beata Heuman: Every Room Should Sing, Rizzoli), Chris Gloag

Läs allt om inredningen i bildspelet här:

Vardagsrummet bjuder på Beatas design, skåpen Lyra cabinet och dagbädden Wave lounge är gjorda till det här rummet men säljs numera via Beata Heuman studio. Konstverket ovanför eldstaden är antikt och härstammar från det tidigare västafrikanska kungariket Dahomey.

Den överdimensionerade sänggaveln gjordes av ett överkast, med en generös sammetskant som passar sängens bredd. Den lilla kopparetsningen över sängbordet är av konstnären Vanessa Garwood. Svart, edwardiansk spegel.

Glasdörrarna skärmar av matplatsen och vardagsrummet. Här syns originaldetaljer som höga socklar och rejäla lister i taket. Vitrinskåpet samt taklampan Snowdrop rise and fall har Beata ritat.

Här sys hur köket har förlängts mot baksidan och till höger anas det ovala fönstret. Det fantastiska taket är nytt och liknar tak som satt på bättre caféer och restauranger vid förra sekelskiftet.

Det platsbyggda blå skåpet döljer kyl och frys. Här syns det vackra glastaket med guldiga lister tydligt. Parkettgolvet är nylagt och ett ovanligt inslag i engelska hem. Lampa Dodo egg, Beata Heuman Studio.

I hallen sitter sjögrästapeter eftersom det är mer beständigt än färg i ett litet, trångt utrymme. Det saknades ett nätt bord, så Beata lät bygga ett som snyggt ramar in elementet.

Väggmålningen på terrassen är inspirerad av fasaden på Palazzina del Cavaliere i Florens. Genom det ovala fönstret ser man i köket. Köket och terrassen förlängdes mot baksidan och trädgården när Beata och John flyttade in. Lampa Gentle giant latern, Beata Heuman studio.

Inredaren och designern Beata Heuman är lika färgstark, kvick och glad som sitt hem. Här är hon i sitt trädgårdshus. Följ henne på @beataheuman.

Det fantastiska, lilla trädgårdshuset kallas Chatsworth av familjen som en hyllning till Chatsworth house i Derbyshire. Fästmanssoffan är Beatas egen design, klädd i tyg från Pierre Frey. Väggen är målad.

Från vardagsrummet ser man in mot matsalen. Från början var detta ett stort öppet rum men Beata byggde väggen med bokhyllor och skjutdörrarna i glas för att skapa två avskilda rum som ändå lätt går att öppna emellan.

Skåpet med den böljande formen pryds av ett lejon på dörrparet och står i döttrarna Gurli och Almas rum.

Döttrarnas sovrum. Väggmålningen är en kopia av den på Bemelman’s Bar på The Carlyle Hotel i New York. Det gröna skåpet döljer det som en gång var en eldstad. Tyget på kudde och sänggavel är från Beata Heuman studio och heter Palm drop.

Familjens ena badrum har en air av mjuk lantlighet. Badkaret på lejontassar flyttades så att det numera står framför fönstret.